Prima aparitie in volum a cercetarii din perspectiva antropologica a bucatariei romanesti. Cartea are valoarea de document, prin descrierea realitatilor descrise.Numita initial „Din bucataria taranului roman” in urma cu mai bine de un secol Mihai Lupescu, scria in lucrarea lui urmatoarele: „Mamaliga, mandra, colena, mangra, maliga, maliguta, bucadarnic – e temelia hranei taranesti. «Ii greu cand nu-i maliga» ori «ii greu de castigat mamaliga» inseamna ca vremurile-s grele si ca lupta pentru existenta e vajnica. Cand taranul are mamaliga, udatura (sorbitura), bucatele se gasesc lesne. «Da’ bine ca-imamaligape fund, cacelelalte s-or gasi»”.
Scriitorul Radu Anton Roman spune ca este„pe langa belsugul de informatie antropologica, o incantare si o lectie de patriotism inteligent”. Cartea ramane o incantare si un studiu fascinant pentru toti cei pasionati de bucataria traditionala romaneasca, pornind de la generoasele descrieri si ilustratii de pe fiecare pagina a cartii prezente.
Informatii conformitate produs
Atat de discutata si contestata originalitate a gastro-nomiei rustice de la noi e de acum neindoielnica, atat prin unicitatea aproape stranie a unor bucate vechi (rãmase insã fierbinti, pe plita contemporana), cat si prin legatura permanenta a mancarurilor romanesti, a meselor, a felului de a gati, de a manca, de a oferi, cu forte superioare si divine.
Radu Anton Roman