Bazele programării liniare

7,70 Lei

ISBN: 978-606-591-317-2

DOI: 10.5682/9786065913172

Anul publicării: 2011

Editia: I

Pagini: 150

Editura: Universitară

Autor: Gratiela Ghic, Janina Mihaela Mihaila

Momentan indisponibil
Cod Produs: SKU-10001 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Review-uri (0)

Încă de la mijlocul secolului al XVIII-lea, problemele de optimizare au început să fie studiate în cadrul domenilor matematice şi fizice şi s-au extins, o dată cu dezvoltare tehnico-ştiinţifică, la probleme practice din domeniul ingineresc şi economic. Ulterior, datorită dezvoltării tehnicilor de prelucrare automată a datelor, a fost posibilă manipularea unui volum extrem de numeros de date. Necesitatea conducerii marii varietăţi a sistemelor economice complexe a determinat apariţia numeroaselor reprezentări economico-matematice concrete prin conceptul de model de programare matematică, respectiv de  programare liniară. Abordarea teoretică are drept sursă primele probleme referitoare la organizarea optimă a transporturilor maritime, necesităţile de aprovizionare a frontului, precum şi planificarea misiunilor militare. Metoda simplex, algoritmul care stă la baza rezolvării problemelor de programare liniară, este concepută de  G. Dantzig şi J. Von Newmann în anul 1947. De menţionat contribuţia ulterioară prin lucrările unor matematicieni şi economişti ca T. Koopmans, L. Ford, D. Fulkerson, W. Cooper si H. Kuhn. Caracterul interdisciplinar al analizei economice şi fundamentarea deciziilor rezidă în metodele de cercetare şi cunoaştere, instrumente utilizate în cibernetica economică, informatică şi analiza sistemelor. De amintit apariţia şi dezvoltarea altor tipuri de programări: pătratică, convexă, în numere întregi, stohastică si dinamică.

Autoarele

Gratiela Ghic

Doctor in economie, conferentiar universitar in cadrul Facultatii de Relatii Internationale din Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, Bucuresti.

Domenii de competenta: modelarea matematica a proceselor economice, matematici financiare, cercetari operationale, analiza economico-financiara.


Janina Mihaela Mihaila

Scrie un review


Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!