Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Hamangiu Garantii civile. Editia a II-a, revizuita si adaugita - Radu Rizoiu

170,00 Lei

Editura: Hamangiu

Autor: Radu Rizoiu

Editia: a 2-a, revizuita si adaugita

Pagini: 880

Anul publicării: 2022

ISBN: 978-606-27-2126-8

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062721268 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
ucrez la acest curs de o viata, as putea spune. A trebuit insa sa incerc sa sintetizez mare parte din cercetarile mele in domeniul garantiilor (reale) si sa ofer o viziune de ansamblu a materiei. Structura cartii urmareste tematica parcursa la programul de master de Drept privat al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, la materia Garantii civile. Fiind vorba despre un program de master profesional, abordarea este una care pleaca de la teorie, dar nu uita niciodata ca ea are rolul de a ajuta la rezolvarea problemelor practice. In consecinta, analizele sunt peste tot subsumate problemelor practice si examinarii jurisprudentei relevante.

Poate principalul element de noutate adus de cursul Garantii civile consta in aceea ca incearca sa structureze studiul garantiilor civile dupa un model epistemic nou. Analiza fiecarei forme de garantie este precedata de un amplu studiu al teoriei generale a garantiilor (civile). In acest fel, sunt fixate notiuni comune care traverseaza toate tipurile de garantii speciale si care contureaza un veritabil „drept comun” al garantiilor. Structura propusa nu are in vedere acreditarea unei veritabile autonomii a dreptului garantiilor in cadrul dreptului privat (asa cum a devenit o moda in ultima vreme), ci doar incearca sa arate integrarea acestei materii in cadrul institutiilor dreptului civil.

In cursul Garantii civile veti gasi analizate: teoria generala a creditului si garantarii acestuia, teoria generala a patrimoniului si pandantul ei, garantia comuna a creditorilor, privire de ansamblu asupra sistemului de garantare a drepturilor creditorilor, dreptul special al garantiilor personale (care include fideiusiunea, garantiile autonome si garantiile speciale), privilegiile, dreptul special aplicabil ipotecii si gajului, dar si referiri la diferitele operatiuni asimilate ipotecii. De fiecare data, explicatiile teoretice sunt urmate de prezentarea consecintelor practice si a solutiilor care pot fi avute in vedere (inclusiv examinarea critica a jurisprudentei actuale).

Aceasta a doua editie a cursului Garantii civile vine sa aduca la zi o parte din informatii ca urmare a unor decizii de unificare a practicii judiciare din ultimii doi ani. Cu aceasta ocazie, am profitat si am inclus unele dintre cercetarile proprii din ultima perioada, precum si referiri la doctrina si jurisprudenta aparute intre timp.

Radu Rizoiu
  • Garantii civile. Editia a 2-a, revizuita si adaugita - Radu Rizoiu

    Descarca
Este conferentiar universitar la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, unde preda materiile Drept civil. Persoanele (in anul I de la ciclul de licenta) si Teoria generala a actului juridic civil, respectiv Garantii civile (in cadrul programului de master de Drept privat). De asemenea, este formator al Institutului National al Magistraturii, la materia Drept civil. Litigii cu profesionistii. Este, asadar, un „civilist” sadea. In timpul liber, este avocat in Baroul Bucuresti.

Primul studiu scris a fost o prezentare a temei (pe atunci) la moda a criteriilor de domenialitate. A incercat sa explice inca de la acel moment ca statul trebuie sa aiba „titlu” asupra bunurilor sale domeniale inainte de a adopta actul de afectare. Deci a descoperit ca este nevoie nu de unul, ci de doua acte... Au urmat o serie de texte in care se preocupa mai ales de forta obligatorie a actelor juridice si de mijloacele prin care aceasta poate fi facuta mai puternica. In 2010, teza de doctorat a fost despre Garantiile reale mobiliare. O abordare functionala, unde a incercat sa spuna ca legiuitorul ar trebui sa fie ingaduitor cu garantiile de sorginte contractuala. A continuat sa scrie, dar de aceasta data despre reglementarea din noul Cod civil, la care a participat prin redactarea unor sectiuni dedicate garantarii obligatiilor din Legea sa de punere in aplicare (acum stiti pe cine sa dati vina pentru erorile din lege). Atunci l-a apucat pasiunea de cautat si citit jurisprudenta (romana si nord-americana), pe care a si selectat-o si publicat-o in mai multe culegeri sau reviste. Apoi si-a luat inima-n dinti si a publicat in 2015 o monografie despre un act juridic – Contractul de ipoteca in noul Cod civil. Continua sa scrie despre tot felul de teme care i se par interesante (lui sau celor care-l pun sa scrie).

La cursul de Drept civil. Persoanele, coordonat de Profesorul Marian Nicolae in 2016, a contribuit cu partea dedicata persoanei juridice. De asemenea, a mai scris studii despre teoria generala a persoanei si despre teoria actului juridic civil, chiar daca este cunoscut mai ales pentru mania pentru garantii...

In ultimii ani, ca urmare a evolutiilor politice la nivel national (si nu numai) indreptate impotriva respectarii regulilor si statului de drept, si-a incercat... tastatura si in domeniul teoriei generale a dreptului, incercand sa apere teoria respectarii legii „drepte” si a interpretarii creative – dar realiste – a dreptului pozitiv.
Una peste alta, dupa 20 de ani, s-au strans vreo 10 carti si peste 100 de articole si studii imprastiate prin reviste, culegeri si in spatiul virtual. 

actualizat noiembrie 2021

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!