ISBN: 978-606-28-0451-0
DOI: 10.5682/9786062804510
Anul publicării: 2016
Pagini: 152
Editura: Editura Universitara
Autor: Ion Durbaca
Reflectii, solutii si abordari in analiza si evaluarea riscurilor asociate substantelor chimice. Ghid
DescarcaI. EVALUAREA FACTORILOR DE RISC PRIVIIND CONTAMINAREA SOLURILOR / 9
Victor-Viorel Safta
1.1. Surse de poluare a solului cu substante si amestecuri chimice/ 9
1.1.1. Solul - factor primar al mediului/ 9
1.1.2. Aspecte generale despre poluarea solurilor/ 10
1.1.3. Poluarea solurilor din Romania /12
1.2. Factorii potentiali de risc si prevenirea contaminarii solurilor cu substante si amestecuri chimice periculoase / 16
1.2.1. Riscul de contaminare a solurilor cu substante si amestecuri chimice periculoase /16
1.2.2. Managementul produselor pentru protectia plantelor (pesticide/biocide)/ 20
1.2.3. Managementul ingrasamintelor /21
1.2.4. Riscul contaminarii solului cu metale grele si prevenirea acesteia/22
1.2.5. Riscul contaminarii solului cu compusi organici persistenti si prevenirea acesteia/ 24
1.2.6. Riscul contaminarii solului cu produse/reziduuri petroliere si prevenirea acesteia /25
1.2.7. Politici si instrumente europene de protectie a sanatatii umane si a mediului impotriva substantelor si amestecurilor chimice periculoase/ 26
1.3. Gestionarea siturilor potential contaminate/contaminate. Metode si tehnologii de depoluare a solurilor/ 28
1.3.1. Metodologia de gestionare a siturilor potential contaminate /contaminate / 28
1.3.2. Remedierea ecologica a solurilor degradate/ 31
1.3.3. Controlul si reducerea efectelor adverse (asupra sanatatii umane si/sau mediului) generate de poluarea solului cu substante si amestecuri chimice periculoase, prin actiuni de remediere adecvate / 32
1.3.4. Tehnologii actuale de remediere a solurilor poluate/ 34
1.4. Monitorizarea calitatii solurilor/ 39
1.4.1. Monitoringul starii de calitate a solurilor din Romania/ 39
1.4.2. Sistemului national de monitoring al calitatii solului in reteaua de profile 8x8 km/ 42
1.5. Controlul reziduurilor in plante si produse vegetale, ca urmare a metabolizarii/migrarii in sol a substantelor si amestecurilor chimice periculoase. Inocuitatea produselor alimentare /49
1.5.1. Conceptele de securitate si siguranta alimentara /49
1.5.2. Controlul produselor alimentare din punctul de vedere al contaminarii cu substante si amestecuri chimice periculoase /50
1.5.3. Inocuitatea produselor alimentare/ 56
II. EVALUAREA RISCURILOR DE MEDIU IN PROCESELE CHIMICE/61
Anca Madalina Dumitrescu
2.1. Introducere/ 61
2.2. Evaluarea riscului ocupational / 72
2.3. Evaluarea riscului de mediu /82
2.4. Evaluarea integrata a riscului /101
III. ANALIZA SITUATIILOR DE URGENTA/ 109
Daniel Dinculescu, Luminita Gijiu
3.1. Evaluarea riscului datorat prezentei substantelor periculoase pentru mediu. Indicatori si metode de evaluare – aspecte generale/ 114
3.1.1. Criterii de clasificare a substantelor chimice (reglementari) / 116
3.1.2. Scurt istoric al reglementarilor /118
3.2. Exemple de accidente ce implica efecte termice, tratate cantitativ in literatura/ 122
3.2.1. Modelul „mingii de foc”(BLEVE, „Fireball”)/ 122
3.2.2. Modelul arderii in bazin deschis/ 124
3.2.3. Modelul jetului incandescent /126
IV. ANALIZA INSPECTIEI SI MENTENANTEI BAZATA PE RISC, IN CONTEXTUL EVENIMENTELOR CU CARACTER DISTRUCTIV /129
Ion Durbaca
4.1. Consideratii introductive / 129
4.2. Descrierea procedurii de aplicare a conceptelor de mentenanta si inspectie bazate pe risc si centrate pe fiabilitate / 130
4.2.1. Analiza preliminara /132
4.2.2. Culegerea si validarea datelor/ 133
4.2.3. Analiza de risc / 133
4.3. Aspecte privind evaluarea deteriorarii echipamentelor pentru procese industriale la estimarea factorilor de degradare, conform procedurii API RBI/ 137
4.3.1. Analiza probabilitatii de deteriorare/ 139
4.3.2. Analiza consecintelor deteriorarii /144
Bibliografie/ 146
Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00
0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro
Scrie un review