Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Pagini din istoria matematicii. Oameni, idei si fapte de referinta - Ion Purcaru, Octavian Basca

70,00 Lei

ISBN: 978-606-28-0592-0

DOI: 10.5682/9786062805920

Anul publicării: 2017

Pagini: 652

Editura: Editura Universitara

Autor: Ion Purcaru, Octavian Basca

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786062805920 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Review-uri (0)

Nu stim precis câta lume iubeste matematica dar, aproape sigur, sunt putini aceia care o urasc. Intr-un fel sau altul, aproape toti folosim matematica, fiind legati de ea chiar de la primii pasi in viata, pe care invatam sa-i facem iar apoi sa-i si numaram! Acest gând ne-a indemnat sa elaboram si lucrarea „Pagini din istoria matematicii. Oameni, idei si fapte de referinta”, amintindu-ne de toti dascalii nostri, care ne-au condus pasii, fiecare in felul sau, pe intortocheatele carari ale invataturii, incepând cu aceia care ne-au pus creionul in mâna pentru prima data. Ne-am mai amintit si de colegii cu care am parcurs acele visatoare carari si de aceia care ne-au fost aproape in vremurile scolirilor. Totodata, ne-am mai gândit cu admiratie si la toti aceia care, cu dragoste si cu pasiune, raspândesc matematica. Tuturor le dedicam aceasta carte, cu tot respectul cuvenit, oriunde s-ar afla domniile lor in prezent!

Pentru a nu speria cititorii care simt o oarecare spaima auzind cuvântul matematica, precizam ca, in lucrare, noi vorbim mult si frumos despre matematica dar nu facem matematica in sensul in care se intelege acest lucru! Prezentând istoric numeroase persoane, ale caror vieti si realizari le reamintim, facem de fapt o „Lucrare de popularizare a istoriei matematicii”, acesta fiind scopul principal. Vorbind despre „Lumea matematicii”, lucrarea contine câteva formule si simboluri specifice, ilustrând si opinia filosofului Lucian Blaga (1895-1961): „Matematica este o limba si o stiinta”! Prin lucrare, apar si numele unor scriitori care au avut diverse conexiuni cu matematica sau cu oamenii ei, dezvoltarea matematicii implicând: matematicieni, astronomi, logicieni, filosofi, fizicieni, chimisti, ingineri, geografi, istorici, militari, muzicieni, pictori, sculptori, arhitecti, filologi, teologi, economisti, contabili, bancheri, statisticieni, actuari, juristi si multi altii, fiecare cu treburile lor. Lucrarea noastra se refera la o perioada istorica lunga, prezentând persoane nascute din cele mai vechi timpuri si pâna la sfârsitul secolului al XIX-lea, despre care exista informatii.

Un argument temeinic favorabil delimitarii perioadei de studiu al persoanelor nascute pâna la mijlocul secolului al XIX-lea, recunoscut de specialisti si istoriografi, este faptul ca mijlocul secolului al XIX-lea a marcat incheierea unei asa numite activitati matematice enciclopedice si inceputul unei activitati matematice din ce in ce mai specializata. Noi am impins deliberat lucrurile pâna la sfârsitul secolului al XIX-lea, fortând argumentele istoriografice, ca sa putem prinde aici si activitatea primilor matematicieni români si a creatorilor scolii românesti de matematica, urmând sfatul dascalului nostru de referinta Octav Onicescu (1892-1983): “Cunoaste-te pe tine natiune! Cunoaste-ti adevarul tau!” Un alt argument important al acestei delimitari in timp este legat de faptul ca judecarea operei unui matematician poate dura multa vreme, uneori zeci sau chiar sute de ani, pentru a fi asezat la locul cuvenit, intr-o anumita ierarhie, de multe ori subiectiva. Pe unii dintre ei, aprecierea activitatii lor si o clasificare corespunzatoare i-au prins in viata. Pentru altii insa, din pacate, o justa apreciere a meritelor lor a venit mai târziu, când lumea poate i-a inteles dar ei nu mai erau ca sa afle acest lucru! 10 Din punct de vedere al continutului si al modului de prezentare, ne-am dorit ca lucrarea sa fie accesibila tuturor cititorilor, fiind conceputa ca o sinteza de cultura generala. Ca urmare, nu am insistat prea mult asupra unor concepte stricte de specialitate sau asupra unor formule. Am inclus informatii generale despre persoanele prezentate sintetic prin lucrare, fiind convinsi ca nu exista oameni care au terminat o scoala, indiferent de nivel si de profil, care sa nu fi cunoscut macar un nume de persoana, o idee sau o fapta dintre cele prezentate in lucrarea noastra. Un astfel de gând ne-a venit privind cele patru statui aflate in fata Universitatii din Bucuresti: Spiru C. Haret (1851-1912), Gheorghe Lazar (1779-1823), Mihai Viteazul (1558- 1601) si Ion Heliade Radulescu (1802-1872).

Constatam ca oamenii care treceau pe lânga ele isi aminteau câte ceva despre acele personalitati! Tocmai de aceea, dorim sa reamintim cititorilor lucrarii noastre nume de oameni, idei si fapte de referinta din istoria matematicii, despre care dânsii au auzit si prin anii de scoala! Lucrarea este conceputa si structurata in doua parti distincte dar cu destule informatii comune care stabilesc conexiuni intre persoane, intre notiuni sau intre persoane si notiuni. Prima parte prezinta alfabetic câteva sute de oameni, ideile si faptele lor de referinta, privind dezvoltarea matematicii sau informatii despre vietile acestora si anii in care au trait. In mod deliberat, apar mai multe detalii despre români astfel incât cititorii sa poata afla ca in ciuda unor conditii, uneori potrivnice, scoala româneasca de matematica, desi relativ tânara, are o vârsta onorabila, functionând mereu cu oameni pasionati si devotati, care au creat si au lasat in urma lor multe lucruri durabile. Partea a doua este consacrata prezentarii alfabetice a unor concepte, formule, idei si simboluri fundamentale generale, precizând pe scurt: „ce inseamna, cine le-a introdus si când au fost introduse”, mentionând insa numai pe cele mai des intâlnite in practica sau in scoala. Pentru precizarea unor informatii interesante ale lucrarii, urmeaza si un grup de patru indexuri, structurate astfel incât sa poata fi intelese imediat: un index cronologic general, un index cronologic pentru români, un index alfabetic general si un index alfabetic pentru români, reprezentând repere de referinta ale vremurilor si persoanelor prezentate in lucrare, imaginându-ne unde, când, cum si prin cine anume a fost construit interesantul dar misteriosul ansamblu denumit generic matematica. O scurta privire asupra indexului cronologic poate conduce la unele reflectii interesante asupra dezvoltarii in timp si in spatiu a stiintei in general si a matematicii in particular, constatând care erau periodic puterile in stiinta, in comparatie cu puterile economice, politice sau militare. Considerând indexul cronologic, se poate pune si problema aparitiei periodice a marilor personalitati in stiinta, cu diverse interpretari subiective. Se constata astfel ca „nimic nu este intâmplator”, ilustrând afirmatia savantului american Albert Einstein (1879-1955): „Dumnezeu nu a facut lumea jucând zaruri!”. Dupa aparitia lucrarii „Oameni, idei si fapte din Istoria Matematicii (1996), am asteptat unele reactii ale cititorilor nostri interesati.

Incurajati de reactii ale acestora si indemnati de unii dintre dânsii, ne-am gândit la o reeditare a lucrarii, fara sa exageram cu detaliile sau personajele prezentate. Fiind amândoi olteni, care se intelegeau din priviri, ne-am apucat de treaba si ne bucuram atunci când mai gaseam unele informatii care puteau sa completeze ceea ce aveam deja in lucrarea din anul 1996. Pe când schimbam unele informatii privind o eventuala reeditare a lucrarii noastre din 1996, prietenul si colegul meu Octavian C. Bâsca (26.04.1947 - 23.06.2003), refuzând parca sa mai traiasca intr-o lume pe care o socotea „destul de nedreapta cu el”, s-a oprit brusc din drumul vietii lui, in vara anului 2003, atunci când abia implinise 56 de ani si mai avea multe lucruri de spus si de facut! 11 Plecând din lumea asta grabit si destul de intristat, Tavi Bâsca lua cu el multe informatii adunate de noi pâna atunci si atent sintetizate in „calculatorul lui indragit dar parasit in graba vietii lui prea scurte”! Ramas singur, in cautarile captivante pornite in doi si cu deviza cunoscuta „unde-s doi, puterea creste!”, am abandonat gândul reeditarii. Mi se parea ca o noua aventura prin lumea matematicii facuta acum de unul singur era total lipsita de hazul colaborarii noastre prietenesti, sincere si neconditionate. Dupa câtiva ani de când „Tavi plecase spre alte spatii ale universului matematicii sale”, vreme in care socotisem ca nu merita efortul reeditarii lucrarii, fara ambii autori, din respect pentru memoria prietenului si colegului meu Octavian C. Bâsca, de care ma legau frumoase amintiri, chiar din anii de liceu, mi-am zis ca materialul adunat de noi cu atâta pasiune trebuie sa vada lumina tiparului. Indemnat de oameni apropiati si dragi, mai ales de sotia mea Maria Gabriela, licentiata in matematica, o craioveanca mândra ca si Tavi, si de copiii nostri Razvan si Oana Gabriela, iubitori de matematica, legati sufleteste de atâtia minunati si frumosi ani de „Nenea Tavi Bâsca”, am inceput sa pregatesc lucrarea de fata, care ar putea fi considerata mai degraba ca o extensie adaugita si completata decât ca o simpla reeditare a lucrarii noastre din anul 1996. Sunt prezentate acum 876 de persoane, fata de cele 736 din anul 1996, precum si informatii despre aceste persoane, unele considerate justificat repere incontestabile ale stiintei. Le sunt recunoscator tuturor pentru permanenta si sentimentala incurajare cu care m-au pus la treaba „de unul singur dar, aproape sigur, gândindu-se la amândoi autorii”! Desigur, ca orice demers de cercetare stiintifica, lucrarea noastra nu poate sa fie nici completa si nici perfecta. Exista intotdeauna motive pentru completare iar perfectiunea este un concept relativ! Speram ca vom fi intelesi prin scopul pe care ni l-am propus si ca vom gasi acceptul cititorilor nostri asupra continutului si formei de prezentare ale lucrarii. Tuturor le multumim anticipat! Vom fi bucurosi ca ideile si gândurile noastre, pe aceasta tema, sa fie preluate de alti pasionati ai problemelor istoriei matematicii, care sa duca la aparitia altor lucrari mai complete si la o continuare naturala si fireasca a reflectarii evolutiei istoriei matematicii pentru secolul XX si mai departe!

Tuturor cititorilor pasionati de tematica lucrarii, le cerem respectuos sa fie ingaduitori cu lectura si cu autorii cartii, multumindu-le anticipat pentru observatiile lor sincere. Mentionam cu deosebita placere ca daca aventura noastra prin lumea matematicii s-a finalizat prin aceasta lucrare, un merit aparte l-a avut si Editura Universitara. Discutiile purtate pe tema lucrarii cu domnul Vasile Muscalu, directorul acestei prestigioase edituri, ne-a indrumat pe calea cea buna a finalizarii aventurii noastre. Domniei sale si onorabilului colectiv pe care il coordoneaza le aducem respectuoasele noastre multumiri.

 Ion Purcaru

  • PAGINI DIN ISTORIA MATEMATICII. OAMENI, IDEI SI FAPTE DE REFERINTA

    Descarca
Ion Purcaru
Octavian Basca

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!