Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro: 0745 204 115
Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783
ISBN: 978-606-28-0755-9
DOI: 10.5682/9786062807559
Anul publicării: 2018
Pagini: 118
Editura: Editura Universitara
Autor: Ruxandra Folostina, Theodora Michel
Tendinta europeana in domeniul politicilor sociale impune utilizarea unui model „biopsihosocial” de intelegere si explicare a dizabilitatii (termenul general pentru afectari, limitari de activitate sau restrictii de participare) si a functionalitatii. Comutarea de pe un model medical ce considera dizabilitatea ca fiind direct cauzata de boala si reprezinta o problema a persoanei, pe un model social care considera dizabilitatea o problema creata social si tine de integrarea completa a individului in societate, a reprezentat primul pas spre o abordare pozitiva a persoanei cu nevoi speciale. Dizabilitatea nu este numai un atribut al individului, ci un complex de conditii create de mediul social, o responsabilitate comuna a intregii societati, in conditiile asigurarii unor schimbari de mediu necesare participarii persoanelor cu nevoi speciale in toate domeniile vietii sociale.
Din perspectiva modelului social, prin strategiile educationale propuse, cercetarea urmareste realizarea unui mediu educational propice unei abordari diferentiate, motivator si experiential din punct de vedere al practicii educationale.
Prin natura cercetarii propuse, se ating urmatoarele aspecte ale abordarii pozitive:
- Preocuparea pentru capacitatile in evolutie ale copiilor cu cerinte educationale speciale si, in general, ale copiilor cu nevoi speciale;
- Focalizarea pe acele puncte ale copilului care se dezvolta cu precadere, identificarea zonei proximei dezvoltari si sprijinirea reusitelor prin experiente de invatare mediata;
- Identificarea acelor teme ale disciplinelor curriculare care dau posibilitatea elevului cu CES (Cerinte Educationale Speciale) sa se afirme.
Actualitatea temei este evidentiata de faptul ca abordarea pozitiva s-a nascut in contextul dorintei de a lucra cu persoane cu cerinte educative speciale, de a le intelege mai bine nevoile si astfel, de a concentra interventiile pentru imbunatatirea veritabila a calitatii vietii lor. Trei valori esentiale stau la originea abordarii si anume: credinta ca persoana poate sa se dezvolte de-a lungul vietii, ca are aceleasi nevoi fundamentale ca orice individ; luarea in considerare a punctului sau de vedere, ca interlocutor valabil si cu putere de influenta; recunoasterea faptului ca este un cetatean cu aceleasi drepturi ca si ceilalti. Acesta poate, prin urmare, sa aiba un rol social valoros si sa obtina, daca are nevoie, sprijinul necesar pentru a trai cu succes in comunitate, fara sa conteze deficienta sa.
Mediile naturale sunt locurile cele mai propice dezvoltarii personale si aduc o calitate satisfacatoare a vietii. Sa aderi la valorile care implica abordarea pozitiva necesita organizarea serviciilor in concordanta cu valorile anuntate. Omul este in centrul acestui demers, este consultat si implicat in deciziile ce-l privesc. Din acest punct de vedere, necesitatea pentru un individ de a avea un camin real unde poate dezvolta legaturi semnificative si durabile si de a avea un sentiment de apartenenta la mediul sau, este o preocupare a acestui moment.
Importanta alegerii acestei teme a fost sustinuta de experienta dobândita in calitate de cadre didactice in scoli de cartier, cu populatie scolara diversa, scoli in care abordarea pozitiva doreste sa dea valoare interventiilor pentru dezvoltarea unui raport de reciprocitate intre persoane.
Prin intermediul acestei legaturi, indivizii pot descoperi si invata. Abordarea pozitiva este un raspuns la negativitate si critici, la acest tip de relatie infantila sau devalorizanta, si presupune afirmarea unui alt tip de model astfel incât elevii sa evolueze, sa se dezvolte si sa se vada ca oameni demni de respect si consideratie. In aceasta ordine de idei, daca oamenii au comportamente exagerate, atunci in spatele acestora se afla un mesaj important care urmeaza sa fie decodat pentru a gasi cele mai bune modalitati de a raspunde.
Autoarele
PSIHOLOGIA POZITIVA SI FORMAREA COPIILOR CU CERINTE EDUCATIONALE SPECIALE
DescarcaINTRODUCERE / 7
CAPITOLUL I
IMPLICATIILE PSIHOLOGIEI POZITIVE IN FORMAREA COPIILOR CU CERINTE EDUCATIONALE SPECIALE / 9
I.1. Educatia pozitiva: concepte si implicatii intrapersonale si Interpersonale/ 9
CAPITOLUL II
STRATEGII DIDACTICE DE EDUCATIE POZITIVA/15
II.1. Strategia didactica/15
II.2. Strategii didactice de abordare pozitiva /18
II.3. Abordarea pozitiva in relatia cu sarcina si in cadrul
curriculumului /26
CONCLUZII/106
PROPUNERI/110
BIBLIOGRAFIE / 113
Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00
0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro