Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara De la teorie la practica. O viziune asupra politicilor publice si sociale in Romania - Mihaela Luminita Sandu, Mihaela Rus, Tanase Tasente

-7% nou
38,00 Lei 35,34 Lei

Editura: Editura Universitara

Autor: Tanase Tasente, Mihaela Luminita Sandu, Mihaela Rus

Editia: I

Pagini: 264

Anul publicării: 2023

ISBN: 978-606-28-1704-6

DOI: 10.5682/9786062817046

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062817046 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Review-uri (0)
Cartea de fata se deschide cu o prezentare sintetica a aranjamentelor institutionale si financiare ale protectiei sociale. Analiza realizata surprinde evolutia si dezvoltarea politicilor publice si sociale din Romania, precum si impactul acestora asupra vietii contemporane. 
Prezentarea intr‑o forma cat mai clara a problematicii elaborarii si aplicarii politicilor publice si sociale se concentreaza asupra principalelor mecanisme care intervin in cadrul acestor procese.
Cartea este structurata in unsprezece capitole realizandu‑se o analiza ampla a politicilor publice si sociale aplicate in societatea romaneasca aflata in permanenta transformare, in care problemele sociale se modifica rapid, iar politicile publice privind serviciile sociale, asistenta sociala si incluziunea trebuie sa se adapteze la noile cerinte si sa raspunda nevoilor persoanelor aflate in dificultate. Astfel, statul indeplineste functia de reglementare si stabileste prin politicile pe care le adopta, cadrul de producere si furnizare a serviciilor sociale, iar organizatiile societatii civile au la indemana instrumente prin care pot creste calitatea serviciilor sociale.
Un interes stiintific deosebit il prezinta informatiile referitoare la indicatorii sociali, care servesc pentru cunoasterea sub aspect cantitativ si calitativ a fenomenelor si proceselor social‑economice. Interdependenta crescuta a activitatii sociale, interrelatiile dintre activitatea economica si celelalte domenii ale vietii sociale presupun importante modificari in modul de a masura si evalua dinamica economica si sociala. Indicatorii sociali sunt repere cantitative care masoara un element al realitatii sociale si permit interpretarea statistica a notiunii de „calitate a vietii”.
Autorii aprofundeaza aspectele legate de calitatea vietii, prin prezentarea indicatorilor, modalitatilor precum si rolului statului bunastarii care se bazeaza pe principiile egalitatii de sanse, pe distributia echitabila a resurselor si pe responsabilitatea publica fata de cei care nu‑si pot asigura resursele minime pentru a duce o viata mai buna. 
Problematica abordata in cadrul acestei carti a avut ca punct de plecare preocuparile existente la nivel national cu privire la politicile sociale de suport pentru femei si copii, politicile publice in domeniul sanatatii, politicile sociale de ocupare a fortei de munca si combatere a somajului, politici sociale privind eradicarea saraciei.
Un alt aspect important al cartii consta in identificarea politicilor de suport pentru femei si copii care au cunoscut discrepantele cele mai mari intre drepturile formal promovate si acoperirea lor reala. Din punct de vedere legislativ, participarea femeii in conditii nediscriminatorii la munca si la viata sociala este acoperita in linii generale. Analizandu‑se politicile publice din domeniul sanatatii, se desprinde ideea ca la nivelul societatii, starea de sanatate ridicata constituie elementul cheie al capitalului uman. Politicile de sanatate contribuie la modificarea starii de sanatate, atat la nivel de individ, cat si la nivel societal. O stare buna de sanatate reprezinta o resursa importanta ce intervine in cadrul tuturor sectoarelor si a intregii societati civile, beneficiul ei fiind de nepretuit.
Este evidentiat impactul politicii de protectie sociala asupra familiei si copilului, politica sociala in sfera familiei constituindu‑se ca subsistem al politicilor sociale, in general, reunind un ansamblu de masuri sau programe, un cadru legislativ adecvat si care are ca obiect modul in care aceste masuri structureaza conditiile de existenta ale familiilor.
In domeniul ocuparii fortei de munca si a combaterii somajului, problematica este abordata, in general, prin doua tipuri de politici sociale: politici pasive, constituind suportul financiar al somerilor si care presupun plata in numerar pe o anumita perioada a unor indemnizatii si politici active, al caror obiectiv este sprijinirea somerilor in gasirea unui loc de munca.
O analiza aprofundata a saraciei, saraciei extreme si tipurilor de saracie conduce la o abordare privind combaterea saraciei si excluziunii sociale care trebuie sa aiba la baza conceptul furnizarii de servicii integrate si asigurarea faptului ca diferitele programe si interventii sunt armonizate si aliniate.
  • De la teorie la practica. O viziune asupra politicilor publice si sociale in Romania

    Descarca

MIHAELA LUMINITA SANDU 

Lector la Universitatea Ovidius din Constanta, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei si psiholog principal in specialitatea psihologia muncii si organizationala. Doctor in Sociologie al Universitatii din Bucuresti. Autor a numeroase studii si articole publicate in tara si strainatate, cat si al unor carti de specialitate. 



MIHAELA RUS 
Doctor in psihologie al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, profesor universitar titular in cadrul Universitatii Ovidius din Constanta, avand o activitate stiintifica sustinuta si materializata printr-o participare constanta, prin comunicari stiintifice, la manifestari stiintifice locale si internationale. Este coordonator de doctorat in cadrul Institutului de Filosofie si Psihologie Constantin Radulescu-Motru al Academiei Romane. Trebuie remarcat numarul si consistenta stiintifica a diferitelor studii, articole in domeniul psihologiei organizationale, in reviste de specialitate, in volume colective, cursuri sau monografii. Regasim printre domeniile sale principale de interes: psihologia muncii si organizationala, psihologia sociala, comunicarea organizationala, statistica sociala, psihologia judiciara. Din 2017 este presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, filiala Constanta. 



TANASE TASENTE 
In prezent, este lector si coordonator ERASMUS la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative din Universitatea Ovidius din Constanta. A finalizat studii de licenta, masterat si doctorat in Stiintele Comunicarii, avand de asemenea un master in Administratie Europeana. Activitatea sa academica include publicarea a peste 100 de articole stiintifice si scrierea a 4 carti pe teme de comunicare prin social media si politici publice.

Prefata / 9
Introducere / 13
I. Politicile publice / 15
I.1. Perspectiva istorica asupra politicilor publice / 15
I.2. Perspectiva istorica asupra politicilor sociale / 20
I.3. Evolutia si dezvoltarea politicilor publice si sociale in Romania postdecembrista / 24
I.4. Rolul si influenta politicilor publice asupra vietii contemporane / 29
II. Politici publice. Abordare teoretica / 32
II.1. Definirea conceptului de „politica publica” / 32
II.2. Politici publice si concepte conexe / 40
II.3. Constructia si tipologia politicilor publice / 44
II.4. Tipuri de politici publice / 49
II.4.1. Politici economice si sociale / 49
II.4.2. Politici substantivale si politici procedurale / 54
II.4.3. Politici sociale / 56
II.5. Efectele politicilor publice / 58
III. Politici sociale. Abordari teoretice / 61
III.1. Definirea politicilor sociale / 61
III.2. Politicile sociale si concepte conexe / 68
III.3. Efectele politicilor sociale / 69
III.4. Aspecte ale politicii sociale in Romania. / 74
Caracterizare generala / 74
IV. Indicatori sociali / 79
IV.1. Definirea indicatorilor sociali / 79
IV.2. Indicatorii sociali. / 85
IV.2.1. Clasificarea indicatorilor sociali / 85
IV.2.2. Functiile indicatorilor sociali / 94
IV.3. Sistemul indicatorilor sociali / 97
IV.4. Indicatori sociali pe domenii. / 99
Semnificatii, Relevanta, Corelatii / 99
IV.4.1. Populatie / 100
IV.4.2. Invatamant / 106
V. Analiza politicilor publice / 110
V.1. Abordari teoretice / 110
V.2. Ciclul politicilor publice / 117
V.3. Formularea politicilor publice / 123
V.4. Implementarea politicilor publice / 127
V.5. Evaluarea politicilor publice / 133
V.6. Revizuirea politicilor publice / 139
VI. Calitatea vietii si bunastarea sociala / 143
VI.1.  Definirea calitatii vietii / 143
VI.2. Indicatori ai calitatii vietii. / 147
Modalitati de crestere a calitatii vietii / 147
VI.3. Dezvoltarea umana si calitatea vietii / 158
VI.4. Bunastarea sociala si rolul statului in producerea bunastarii / 163
VII. Configurarea politicii suport pentru femei / 168
VII.1. Introducere, Contextul politicilor de sprijin pentru femei, Obiectivele politicii / 168
VII.2. Politici in domeniul drepturilor femeii dupa 1989 si participarea femeii pe piata muncii / 172
VII.3. Politici de suport pentru femeile cu copii / 180
VIII. Sanatatea ca bun public. / 183
VIII.1. Sistemul de ocrotire medicala‑evolutii. / 183
VIII.2. Sistemul de ocrotire medicala / 189
VIII.2.1. Generalitati ale evolutiei sistemului medical / 189
VIII.2.2. Istoria sanatatii ca bun public si evolutia sistemului medical in Romania / 190
VIII.2.3. Sistemul de ocrotire al sanatatii in Romania / 196
VIII.2.4. Echitate vs inegalitate in utilizarea si accesul la serviciile de sanatate / 198
IX. Protectia sociala a familiei si copiilor in Romania. / 201
IX.1. Conceptul de familie / 201
IX.2. Evolutia familiei in Romania / 205
IX.3. Influenta climatului familial asupra dezvoltarii copilului / 210
IX.4. Impactul politicii de protectie sociala asupra familiei si copilului / 217
X. Politici sociale de ocupare a fortei de munca si de combatere a somajului. / 220
X.1. Strategii de protectie sociala pentru persoanele fara ocupatie: Abordari pasive si active / 227
X.1.1. Indemnizatia de somaj / 228
X.1.2. Masuri de diminuare a somajului si ameliorare a impactului sau / 230
XI. Politici sociale pentru combaterea saraciei / 235
XI.1. Saracia si saracia extrema in Romania / 235
XI.2. Tipuri de saracie si tipuri de zone sarace / 243
Bibliografie / 250

In ultimii ani s‑a acumulat o vasta experienta in studiul politicilor publice si sociale. Numeroasele cercetari, studii concretizate in publicatii existente in domeniul politicilor publice si sociale au presupus un efort mare de colectare si sintetizare a informatiilor de catre autori. Nivelul de dezvoltare a unei societati este strans legat de angajamentul membrilor sai ca orice individ sa beneficieze de un minim elementar de dezvoltare si de supravietuire. Transpunerea in practica a acestor angajamente cu privire la bunastarea membrilor societatii se realizeaza prin intermediul politicilor publice. Domeniul politicilor sociale este strans legat de mediul politic concret. Politicile sociale sunt componente ale politicilor de guvernare.
Cartea de fata se deschide cu o prezentare sintetica a aranjamentelor institutionale si financiare ale protectiei sociale. Analiza realizata surprinde evolutia si dezvoltarea politicilor publice si sociale din Romania, precum si impactul acestora asupra vietii contemporane. 
Prezentarea intr‑o forma cat mai clara a problematicii elaborarii si aplicarii politicilor publice si sociale se concentreaza asupra principalelor mecanisme care intervin in cadrul acestor procese.
Cartea este structurata in unsprezece capitole realizandu‑se o analiza ampla a politicilor publice si sociale aplicate in societatea romaneasca aflata in permanenta transformare, in care problemele sociale se modifica rapid, iar politicile publice privind serviciile sociale, asistenta sociala si incluziunea trebuie sa se adapteze la noile cerinte si sa raspunda nevoilor persoanelor aflate in dificultate. Astfel, statul indeplineste functia de reglementare si stabileste prin politicile pe care le adopta, cadrul de producere si furnizare a serviciilor sociale, iar organizatiile societatii civile au la indemana instrumente prin care pot creste calitatea serviciilor sociale.
Un interes stiintific deosebit il prezinta informatiile referitoare la indicatorii sociali, care servesc pentru cunoasterea sub aspect cantitativ si calitativ a fenomenelor si proceselor social‑economice. Interdependenta crescuta a activitatii sociale, interrelatiile dintre activitatea economica si celelalte domenii ale vietii sociale presupun importante modificari in modul de a masura si evalua dinamica economica si sociala. Indicatorii sociali sunt repere cantitative care masoara un element al realitatii sociale si permit interpretarea statistica a notiunii de „calitate a vietii”.
Autorii aprofundeaza aspectele legate de calitatea vietii, prin prezentarea indicatorilor, modalitatilor precum si rolului statului bunastarii care se bazeaza pe principiile egalitatii de sanse, pe distributia echitabila a resurselor si pe responsabilitatea publica fata de cei care nu‑si pot asigura resursele minime pentru a duce o viata mai buna. 
Problematica abordata in cadrul acestei carti a avut ca punct de plecare preocuparile existente la nivel national cu privire la politicile sociale de suport pentru femei si copii, politicile publice in domeniul sanatatii, politicile sociale de ocupare a fortei de munca si combatere a somajului, politici sociale privind eradicarea saraciei.
Un alt aspect important al cartii consta in identificarea politicilor de suport pentru femei si copii care au cunoscut discrepantele cele mai mari intre drepturile formal promovate si acoperirea lor reala. Din punct de vedere legislativ, participarea femeii in conditii nediscriminatorii la munca si la viata sociala este acoperita in linii generale. Analizandu‑se politicile publice din domeniul sanatatii, se desprinde ideea ca la nivelul societatii, starea de sanatate ridicata constituie elementul cheie al capitalului uman. Politicile de sanatate contribuie la modificarea starii de sanatate, atat la nivel de individ, cat si la nivel societal. O stare buna de sanatate reprezinta o resursa importanta ce intervine in cadrul tuturor sectoarelor si a intregii societati civile, beneficiul ei fiind de nepretuit.
Este evidentiat impactul politicii de protectie sociala asupra familiei si copilului, politica sociala in sfera familiei constituindu‑se ca subsistem al politicilor sociale, in general, reunind un ansamblu de masuri sau programe, un cadru legislativ adecvat si care are ca obiect modul in care aceste masuri structureaza conditiile de existenta ale familiilor.
In domeniul ocuparii fortei de munca si a combaterii somajului, problematica este abordata, in general, prin doua tipuri de politici sociale: politici pasive, constituind suportul financiar al somerilor si care presupun plata in numerar pe o anumita perioada a unor indemnizatii si politici active, al caror obiectiv este sprijinirea somerilor in gasirea unui loc de munca.
O analiza aprofundata a saraciei, saraciei extreme si tipurilor de saracie conduce la o abordare privind combaterea saraciei si excluziunii sociale care trebuie sa aiba la baza conceptul furnizarii de servicii integrate si asigurarea faptului ca diferitele programe si interventii sunt armonizate si aliniate.
Aparitia editoriala a cartii are o importanta deosebita, deoarece prezinta modalitatea de integrare a politicilor sociale sectoriale, ca raspuns direct la complexitatea problemelor sociale si umane, avand ca finalitate asigurarea conditiilor necesare cresterii calitatii vietii prin bunastare individuala si colectiva.

Conf. univ. dr. Maria Pescaru
Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie Politehnica, Bucuresti

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!