Realizarea unui dictionar de personaje literare este o intreprindere foarte grea si extrem de curajoasa, mai cu seama cand sarcina cade pe umerii unui singur autor.
Cautati si veti vedea cat de rare sunt aceste dictionare! Elevii de gimnaziu si de liceu au, insa, mare nevoie de un astfel de instrument de lucru, care sa le ofere, in mod sintetic, fisele descriptive ale personajelor cu care se intalnesc in operele literare studiate la scoala. Numai un dascal cu mare experienta la catedra poate garanta succesul unui dictionar de personaje literare.
Doamna profesor Mariana Badea are toate calitatile enumerate mai sus: are mare
experienta didactica, este tenace, detine o deosebita putere de munca si de sinteza. Si are curajul sa plece de la Aleodor imparat pentru a ajunge (urmarind ordinea alfabetica) la Zoe Trahanache, trecand prin alte 132 de personaje.
O felicit pe autoare pentru aceasta reusita editoriala, iar pe elevi ii invit sa-si procure dictionarul, fara a uita, evident, sa citeasca operele literare in totalitatea lor.
Petre Craciun
Presedintele Filialei Literatura pentru Copii si Tineret
Uniunea Scriitorilor din Romania
Informatii conformitate produs
A predat limba si literatura romana la Scoala Superioara Comerciala „Nicolae Kretzulescu” din Bucuresti, are gradul I in invatamant si medalia nationala „Gheorghe Lazar”, oferita de Ministerul Edicatiei, Cercetarii si Tineretului. A facut parte vreme indelungata din Comisia Nationala de Limba si literatura romana, patronata de Ministerul Invatamantului. A publicat peste 25 de carti pentru elevi, concepute toate conform programei scolare in curs. Cartea de baza pentru liceeni a fost „LIMBA SI LITERATURA ROMANA PENTRU BACALAUREAT”, reeditata in 7 editii diferite, actualizate in conformitate cu programa pentru examenul de bacalaureat. Tot in sprijinul absolventilor de liceu a scris „TESTE PENTRU EXAMENUL BACALAUREAT”, astfel incat candidatii sa se poata „antrena” cu modele de subiecte pentru examen. Cartea „PERSONAJE LITERARE - CARACTERIZARI pentru clasele V-XII” cuprinde toate personajele din operele studiate in scoala. Pentru insusirea si exersarea notiunilor din gramatica a limbii romane, a scris doua carti, intitulate fiecare „LIMBA ROMANA. TESTE pentru admiterea in invatamantul superior”. „GRAMATICA LIMBII ROMANE”, precum si „LIMBA SI LITERATURA ROMANA. COMPUNERI ARGUMENTATIVE pentru clasele V-VI/ VII-VIII” sunt destinate elevilor din ciclul gimnazial. „GRAMATICA LIMBII ROMANE ACTUALIZATA”, la care sunt adaugate si noutatile din DOOM-2021, a fost urmata de o culegere de exercitii care vizeaza insusirea noutatilor de limba romana, intitulata „EXERCITII DE GRAMATICA ACTUALIZATA. Explicate si rezolvate pentru elevi”, ambele utile atat elevilor de gimnaziu si de liceu, precum si candidatilor la examenele de admitere in invatamantul superior. Considera ca, prin cunoasterea si intelegerea operelor studiate, elevii pot sa-si formeze „o pletora” emotionala si intelectuala cu care sa-si descifreze mai usor structura spirituala.