Pentru mine, Biblia este un tot unitar, Vechiul si Noul Testament formand impreuna Biblia evreiasca; Ioan Botezatorul, Iisus esenianul, fratii lor evanghelisti ori apostolul Pavel sunt evrei asemenea lui Isaia, Ieremia, Iezechiel, Al Doilea Isaia sau Ezdra.
Profesiunea mea de credinta este urmatoarea: Un cercetator de buna-credinta, neevreu si laic, practicand o lectura rationala si umana, poate trece mai usor peste frontiere religioase, politice, ideologice sau psihologice, pentru a reconstitui o imagine coerenta a creatiei spirituale originare si originale a poporului evreu.
Ce inseamna Exercitii de lectura?
Ele sunt inerente activitatii detectivului literar si reprezinta forma prin care investighez, de cand ma stiu, obiectul muncii mele – textele literare.
Cum ai selectat textele pentru exercitiile de lectura pe care vrei sa ni le propui?
Cunoastere anterioara a majoritatii lor si o lectura prealabila acestui nou demers investigator au identificat, in curgerea discursului biblic, nucleele de gandire ce pot reprezenta pentru detectivul literar sugestii ale reconstituirii meditatiei originare.
Ai operat o anumita departajare a lor, si daca da, dupa ce criterii?
Am pornit, desigur, de la distinctia fundamentala dintre ordinea temeiului, pe de o parte, si ordinea conceperii textelor biblice, de cealalta parte.
Altfel spus: textele profetilor, de la Amos la Al Doilea Isaia, vor intra in prima instanta, iar dupa ele vor veni Cartea intai a lui Ezdra, Cartea lui Neemia (A doua Ezdra) si Cele Cinci Carti ale lui Moise.
Exercitiile de lectura abordeaza obiectele textuale si problemele intanlite acolo punand in lucru atat experienta acumulata in atatia ani de investigatii biblice, cat si intuitia de moment si resursele inepuizabile ale dialogului nostru – eu si tu ca alter-ego al meu.
Numai asa putem antrena si cititorul interesat sa urmareasca firul puternic si plin de viata tesut de gandul ghidus-iscoditor, liber de orice preconceptie, al argumentatiei si descoperirii.
Alexandru Bulandra
Alexandru Bulandra (27.10.1954, Ianca, Braila) este eseist si istoric literar.
Pseudonim literar al lui Alexandru Buleandra. Fiul lui Constantin, cadru militar, originar din com. Curcani, jud. Calarasi, si al Vladei, casnica, originara din com. Colilia, judetul Ialomita. Este nepotul actorului, dramaturgului si poetului Ion Buleandra. Urmeaza studiile liceale la Urziceni, judetul Ialomita, si pe cele universitare la Facultatea de Filozofie din Bucuresti, promotia 1978. In prezent este director al Bibliotecii Municipale „Constantin Toiu” din Urziceni. Dupa absolvirea facultatii, participa la sedintele cercului de etica, coordonat de Niculae Belu si Vasile Morar, unde aprofundeaza lectura etica a textelor narative, precum si la sesiunile stiintifice anuale ale Institutului de Filosofie. In „Revista de filosofie” a Academiei publica patru studii: cel de debut – „Istoricitatea bunului simt si alternativele devenirii moralitatii practice” (5/1986), urmat de „Buna-credinta si buna-cuviinta ca dimensiuni ale bunului simt” (5/1987), „Protoetica sau despre intemeierea morala a cronicilor romanesti” (5/l988) si „Eminescu si etica dezvoltarii organice” (4/l989). In Urziceni, participa la sedintele cenaclului literar Dor fara satiu, iar in calitate de director al Casei de cultura organizeaza intalniri cu scriitori, de la Stefan Aug. Doinas, Mircea Dinescu, Eugen Simion, la Stelian Tanase si Cristian Teodorescu. Colaboreaza la revistele „Helis” (Slobozia), „Litere” (Targoviste), „Oglinda literara” (Focsani), „Observator cultural” (Bucuresti). In 2006 debuteaza in volum cu lucrarea „Vasile Alecsandri si cazul Miorita – o ancheta literara”, aparuta la Ed. „Helis”, Slobozia. Din 2010 este membru USR la Sectia de critica, istorie literara si eseistica a Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. Membru al Societatii Scriitorilor Targovisteni (2009). Distins cu premiul „Nicolae Scurtescu” pentru monografii etnografice al Societatii Scriitorilor Targovisteni pentru „Miorita, povestea unei capodopere” (2009).
Scrieri
Vasile Alecsandri si cazul Miorita – o ancheta literara, Ed. Helis, Slobozia, 2006;
Experimentul Iov, Ed. Helis, Slobozia, 2007;
Tainele Mioritei. O lectura in cheie masonica a baladei Miorita de Vasile Alecsandri, Ed. Helis, Slobozia, 2008;
Nevoia de poveste, eseuri si aplicatii, Ed. Paideia, Bucuresti, 2008; Masca pacurarului. Al treilea raport de cercetare in cazul Miorita, Ed. Helis, Slobozia, 2009;
El experimento Job, traducere de Gabriela Banu, Ed. Logos, Bucuresti, 2009;
Minunata istorie a Cartii lui Iov, Ed. Paideia, Bucuresti, 2011;
Experimentul Iov, ed. a II-a, Ed. Paideia, Bucuresti, 2008;
Miorita – povestea unei capodopere, Ed. Bibliotheca, Targoviste, 2008;
Miorita. Vasile Alecsandri si cazul Miorita. Tainele Mioritei. Masca pacurarului, Ed. Paideia, Bucuresti, 2011.