Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Familia in societatea romaneasca. Pregatirea copiilor si tinerilor pentru viata de familie - Ioan Neacsu, Gheorghita Nistor, Eugen Simion

ISBN: 978-606-28-0796-2

DOI: 10.5682/9786062807962

Anul publicării: 2018

Editia: I

Pagini:

Editura: Editura Universitara

Autor: Ioan Neacsu, Gheorghiţa Nistor, Eugen Simion

Cod Produs: 9786062807962 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Download (1)
  • Cuvant inainte
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)
  • Familia in societatea romaneasca. Pregatirea copiilor si tinerilor pentru viata de familie

    Descarca

In data de 15 mai 2018, data la care, incepand cu anul 1993, se marcheaza Ziua internationala a familiei, FICE Romania a organizat, la Palatul Parlamentului, Seminarul cu participare internationala „Familia in societatea romaneasca si pregatirea copiilor si tinerilor pentru viata de familie”.

Acest eveniment a fost realizat in parteneriat cu Asociatia Comunelor din Romania, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Ministerul Educatiei Nationale, Asociatia Directorilor Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, sub inaltul patronaj al Senatului Romaniei – Comisia pentru Afaceri Europene.

Poate ne intrebam de ce sa organizeze FICE Romania o manifestatie stiintifica dedicata familiei? Si raspunsul ar fi unul deosebit de simplu!

Pentru ca, inca de la infiintarea FICE Romania, in septembrie 1990, ca sectiune nationala a FICE International, ne-am propus sa militam pentru drepturile copilului si sa vedem evolutia acestuia in perspectiva sistemica, holistica, sa ne adresam copilului in familie, copilului in scoala, copilului in viata sociala!

Seminarul s-a bucurat de prezenta unor personalitati reprezentative din mediul politic, a expertilor din domeniul social din tara dar si din strainatate, a practicienilor din cadrul sistemului de protectie sociala a copilului, a reprezentantilor autoritatilor publice centrale si locale, cultelor, politiei, a reprezentantilor societatii civile, a cadrelor didactice din mediul preuniversitar si universitar etc.

Seminarul s-a constituit intr-un bun prilej de a reuni specialist din toate zonele tarii dar si din strainatate (Spania, Germania, Bulgaria), contributiile acestora, prezentate in timpul conferintei si reunite in acest volum, fiind de o inalta calitate stiintifica, analizand diferite aspecte ale vietii de familie.

Dincolo de valoarea teoretica indiscutabila, volumul reuneste si contributii ale practicienilor in domeniu din Romania, ce pun in lumina diversele situatii intalnite in practica, greutatile intampinate in activitatea pe care o desfasoara, dar care propun si numeroase solutii pentru a rezolva, macar partial, situatia din prezent.

FICE Romania militeaza pentru armonizarea viziunilor, punctelor de vedere identificate, solutiilor propuse de fiecare institutie sau organizatie reprezentativa din domeniu.

Marele pedagog Makarenko spunea ca fiecare familie constituie un colectiv ai carui membri au drepturi egale, dar ca parintii se deosebesc de copii prin faptul ca primii conduc familia, pe cand ceilalti primesc educatia in cadrul ei.

Iar pregatirea copiilor pentru viata sociala, inclusiv pentru viata de familie este, intr-adevar, atributul indubitabil, sarcina familiei, dar si aceasta trebuie ajutata in acest proces formativ. Ajutata de catre cine?

FICE Romania considera ca acest ajutor ar trebui acordat, in primul rand, de institutiile statului cu roluri si atribute in domeniu, de politicienii de toate orientarile politice, de autoritatile publice centrale si locale,

care sa construiasca politici publice adecvate, strategii pentru sprijinirea familiei.

Este nevoie de o viziune holistica asupra familiei, daca dorim cu adevarat sa sprjinim atat societatea actuala cat si pe cei care vor veni dupa noi. De fapt, avem datoria sa facem mai mult pentru cei care vor veni dupa noi!

Grija reala pentru familie trebuie sa insemne structurarea unor strategii care contina atat componente ale politicilor de locuire a familiilor (avem, dupa cum mentioneaza Biroul european de statistica Eurostat, cele mai mici locuinte din Europa, cu suprafata medie de 40 mp si cele mai multe locuinte, aproape 40%, cu WC-ul in curte) cat si referitoare la politici de ocupare (Romania se confrunta, in continuare, cu un fenomen acut al migratiei fortei de munca, in ciuda faptului ca avem aproape 4 milioane de romani in afara granitelor tarii si cel mai mare numar de copii din Europa care au parintii plecati la munca in strainatate).

Dar rolul de suport al familiei in procesul de educare si de pregatire pentru viata a copiilor trebuie sa fie (re)asumat si de scoala, care nu trebuie sa dezerteze din nobila misiune formativa si sa devina doar un furnizor de cunostinte teoretice, considerand ca menirea educativ-formativa este doar a familiei.

De asemenea, biserica, ONG-urile acreditate, organizatiile profesionale si cele pentru sprijinul familiei trebuie sa conlucreze pentru structurarea unor abordari pragmatice si rationale ale problematicilor familiei, pentru respectarea atat a principiului unicitatii si demnitatii familiei cit si pentru realizarea coexistentei familiale in mediul comunitar, social.

Acestea sunt, poate, si motivele pentru care, in cadrul lucrarilor seminarului organizat de FICE Romania, au fost prezentate un numar foarte mare de abordari si perspective ale acestor problematici, solutii si obstacole ce pot sta in calea acestora, s-a incercat identificarea cauzelor situatiei actuale pentru a se putea proiecta posibile modalitati de imbunatatire a realitatii zilelor noastre.

Lucrarile publicate in extenso in acest volum vin sa raspunda tuturor aspectelor sesizate, sunt bine documentate si elaborate cu profesionalism, fiind rezultatul unor ani indelungati de cercetare sau practica in domeniu. Sunt convins ca vor capta atat atentia specialistilor din domeniul protectiei sociale a copilului, din educatie, politie, sanatate, din cadrul serviciilor publice de asistenta sociala de la nivelul tuturor comunitatilor dar si a studentilor la facultatile de profil socio-uman, persoanelor interesate de acest subiect etc., datorita informatiilor deosebit de utile privind dinamica vietii de familie.

In incheiere, as vrea sa reamintesc ceea ce spunea Leone Battista Alberti, umanist al Renasterii italiene: Obligatia capului de familie nu consta numai in aceea de a avea pline hambarul casei si pivnita, ci mult mai mult; el trebuie sa ia aminte la tot, sa vada si sa observe cu cine se intovarasesc ai sai, sa vegheze obiceiurile dinauntrul si din afara casei, fiecare deprindere nesanatoasa a oricaruia din membrii familiei sa o indrepte prin indemnuri rationale, nicidecum silnice, sa dea sfaturi bune acolo unde trebuie, iar nu sa ordone; de asemeni sa fie la nevoie si sever, neinduplecat si aspru chiar, dar intotdeauna sa aiba in gand numai dorinta de a face bine, asigurand pacea si linistea intregii sale familii”.

Prof. Toma Mares

Presedinte FICE Romania

Toma Mares

Cuvant inainte / 7

Mesajul Excelentei Sale Ramiro Fernández Bachiller, ambasadorul Spaniei la Bucuresti /10

Luba Devetakova – Stoyanova

Social policy for children and families in Bulgaria/ 13

Calin A. Dragoi

Familii in situatii de risc. Bias-uri, provocari, alternative/ 20

Ioan Neacsu

Familia si socialul contemporan: valori, evolutii virtuale, aparente formative, controverse / 26

Eugen Simion

Ghid de suport a familiilor in situatii de risc. Perspectiva ecosistemelor sociale / 35

Gheorghita Nistor

Familia romaneasca, intre conservatorism si modernitate /44

Adina Mihaela Codres

Situatiile de risc si prevenirea separarii copilului de familia sa. Provocari si bune practici / 56

Simona Bucura-Oprescu, Teodoru Stefan

Familia contemporana - factor esential al bunei guvernante in democratia bazata pe cunoastere/The contemporary family – an essential factor of good governance in the knowledge-based democracy / 65

Mariana Gaju

Preocuparea autoritatilor publice locale privind pregatirea copiilor si tinerilor pentru viata de familie  /74

Dumitru-Ioan Valentin Ivan

Satul romanesc, factor de stabilitate al familiei / 81

Georgeta Matei

Copilul – victima crizei din familiile contemporane / 85

Carmen – Gabriela Bostan

Familia incotro? Educatia in societatea contemporana/ The family, where to? Education in the contemporary society / 92

Gabriela Marinela Andriescu, Victoria Paduraru

Familia, izvor de iubire si respect/ 103

Ioana Henegar, Alexandra Anamaria Rosca

Rolul familiei in dezvoltarea psiho-emotionala a copilului / 107

Gabriela Diana Niculescu, Florina Dorina Voicu

Copiii de azi, parintii de maine/121

Olivia Pisica

Rolul familiei moderne in dezvoltarea si invatarea copilului prescolar /129

Cristian - Laurentiu Dumitru

Modelul familiei crestine in mediul rural, intre traditie si secularism/ 137

Gratiela Vaduva, Aurelian Bocan

Proiectul ,,Ordinul de protectie”/ 142

Mariana Arnautu

Abilitati de viata esentiale pentru copii si parinti /147

Elena-Bianca Popa

Familia – pilon al dezvoltarii spiritual / 151

Florentina Cristea

Familia si nevoile copilului in societatea actual /159

Carmen – Gabriela Bostan

Tinerii NEET’s – intelegerea complexitatii situatiei pentru siguranta de maine a societatii / 162

Daniela Brotac

Optimizarea relatiei copil-familie-gradinita in cadrul parteneriatului educational /175

Iuliana Florina Olariu, Mihaela Rosu (Curcan), Florentina

Ruxandra Sevastin

Abdicarea de la obligatiile parentale / 178

Florin Antonescu

Familia si rolul ei fundamental in educarea tinerelor generatii si edificarea societatii/ 191

Ioan Neacsu
Ioan Neacsu

Este prof. univ. dr. la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti.

Absolvent al Facultăţii de Filosofie, specializarea Pedagogie–Română, promoţia 1970, a parcurs toate treptele carierei didactice, în cadrul aceleiaşi facultăţi.

În prezent este prodecanul prestigioasei Facultăţi de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei,conducător de doctorat în ştiinţele educaţiei, din 1992, pentru candidaţi din Romania şi din alte ţări - Grecia, Israel, Iordania, Rusia, Tailanda, Moldova.

Domeniile majore de competenţă ştiinţifică şi didactică corespund calităţii de titular al cursurilor de Psihologia educaţiei, Metode şi tehnici de învăţare eficientă, Psihopedagogia creativităţii, Managementul resurselor umane (ciclul licenţă), Managementul resurselor umane şi Managementul calităţii totale (master), Managementul proiectelor de cercetare (la Şcoala Doctorală de Ştiinţe ale Educaţiei).

A urmat stagii de formare, cercetare şi perfecţionare în domeniile: curriculum (Israel), reformă în învăţământul preuniversitar American (SUA), managementul calităţii şi lidership în educaţie (Universitatea Harvard, SUA), management educaţional şi antreprenoriat (Anglia), structuri în învăţămîntul superior (Salzburg, Austria) ş.a.

A participat la conferinţe, reuniuni şi simpozioane UNESCO, Consiliul Europei desfăşurate în ţările U.E., precum şi Elveţia, Norvegia, SUA, Israel ş.a.

Este o prezenţă recunoscută în calitate de membru expert, coordonator şi evaluator în proiecte şi programe interne şi internaţionale – Bănca Mondială, PHARE, Leonardo, CNCSIS, POS DRU, ACPART, ARACIS, PNA, UNICEF, MECTS, FICE INTERNAŢIONAL.


A publicat, în calitate de autor unic, lucrări de referinţă (7 cărţi), 32 lucrări de sinteză-manuale, ghiduri, a coordonat 18 volume cu autor colectiv, a elaborat peste 150 de studii şi articole în reviste ştiinţifice de specialitate, inclusiv cu sistem ISI, în ţară şi străinătate.

Este membru activ al mai multor comitete şi colective editoriale aparţinând revistelor universitare din Romania, precum şi al numeroase organisme şi asociaţii profesionale din ţară şi străinătate.

De asemenea, în paralel cu activitatea didactică, în perioada 1990 -2009, a ocupat diferite poziţii manageriale de top, în cadrul Guvernului României şi Ministerului Educaţiei.


Gheorghiţa Nistor
Eugen Simion

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!