O aparitie editoriala de exceptie, un proiect unic al majoritatii coordonatorilor de rezidentiat in medicina interna
Reflectand in totalitate curricula actuala de pregatire in rezidentiatul de medicina interna, Tratatul de medicina interna coordonat de Prof. Univ. Dr. Camelia C. Diaconu a fost scris cu gandul la toti medicii rezidenti si specialisti care se pregatesc pentru examenul de specialitate, primariat sau concursuri pe post si care au nevoie de un ajutor pentru a promova cu succes aceste examene dificile.
Ne aflam in fata unui volum amplu, cu informatii „la zi", care acopera intreaga patologie a medicinei interne, insumand peste 1000 de pagini. Tratatul de medicina interna a fost conceput astfel incat sa il ajute pe internist sa rezolve probleme complexe de diagnostic si tratament, indrumandu-l sa dezvolte o privire de ansamblu asupra bolnavului si comorbiditatilor sale si incurajandu-l sa ajunga la o viziune holistica.
Tratatul de medicina interna a aparut ca raspuns la o nevoie reala a tinerilor medici internisti de a avea la dispozitie o sursa actuala, la nivelul anului 2024, de informare si invatare pentru examenele de specialitate si primariat. Un grup inimos si entuziast de cadre didactice universitare cu specialitatea medicina interna, din majoritatea marilor centre universitare din tara, care pregatesc rezidenti de medicina interna si alte specialitati conexe, a demarat redactarea acestui ghid esential, atat de necesar tinerei generatii. Tratatul de medicina interna a fost coordonat de Prof. Univ. Dr. Camelia C. Diaconu de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, sefa Clinicii de Medicina Interna a Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, cu o experienta profesionala de aproape 30 ani.
Tratatul de medicina interna este dedicat tuturor medicilor internisti care se pregatesc pentru sustinerea examenului de medic specialist, primar sau concursuri pe post. Astfel, viitoarele generatii de medici primesc de la coordonatorii lor de rezidentiat in medicina interna un instrument educational esential pentru aceste examene dificile, intr-o specialitate atat de complexa. In acest scop, cuprinsul cartii reflecta cu fidelitate curricula de pregatire in rezidentiatul de medicina interna, precum si tematica pentru examenul de medic specialist, primar sau concursuri pe post.
Volumul reuneste 9 parti dedicate patologiilor specifice: patologia respiratorie, patologia cardiovasculara, patologia renala, patologia digestiva, patologia hematologica, patologia metabolica, patologia reumatologica, patologia glandei tiroide, patologia urologica. Pentru o experienta de invatare facila si eficienta, fiecare capitol este structurat asemanator, incepand cu definitia bolii, continuand cu datele epidemiologice, etiopatogenia, tabloul clinic al bolii, investigatiile paraclinice, diagnosticul pozitiv, clasificarea bolii, diagnosticul diferential, tratamentul, evolutia, complicatiile, prognosticul si monitorizarea bolii. La sfarsitul fiecarui capitol se regaseste rubrica „De retinut!”, care sintetizeaza cele mai importante informatii referitoare la patologia prezentata. Bibliografia include cele mai recente studii si ghiduri de practica medicala internationale.
„In viziunea mea, medicul internist este dirijorul aflat la pupitrul orchestrei medicale, cel care are datoria sa coordoneze si sa integreze datele clinice si paraclinice ale bolnavului, sa directioneze procesul diagnostic si terapeutic, pentru ca partitura, adica actul medical, sa se desfasoare fluid si mai ales fara erori.” – Prof. Univ. Dr. Camelia Diaconu.
Tratatul de medicina interna ofera toate resursele de care medicii internisti au nevoie pentru pregatirea lor profesionala, reflectand fidel practica medicinii interne in Romania zilelor noastre, prin prisma experientei profesionale a unor cadre didactice aflate actualmente in linia intai a acestei specialitati.