Actuala editie a „Manualului de tehnica a masajului terapeutic in practica medicala si kinetoterapia complementara” ‑ revizuita si completata, este o aparitie editoriala de referinta, realitate dovedita atat de nevoia de informare profesionala in domeniu, cat si prin modul de prezentare a corelatiei „masaj terapeutic – kinetoterapie”. Autorul lucrarii, domnul Anghel Diaconu, cu o experienta in domeniu de peste 45 de ani, a abordat aceasta tema cu valoare stiintifica, didactica, teoretica si practica, deosebita prin pragmatismul ei.
In anul 2008, domnul Anghel Diaconu transfera pentru prima data intreaga sa experienta profesionala si didactica in paginile unei lucrari de acest tip. Manualul a acoperit golul existent in literatura medicala de specialitate, atat in tara noastra, cat si in alte tari si s‑a dovedit a fi de o utilitate remarcabila in formarea si perfectionarea aplicarii masajului terapeutic in practica medicala pentru un numar important de practicieni, de la fizioterapeuti – nivelul postliceal clasic sau cel special, la fizioterapeuti in registrul universitar, rezidenti si medici specialisti.
Aceasta prima aparitie a fost solicitata de un numar extrem de important de specialisti, beneficiari ai informatiilor complexe cu caracter aplicativ privind masajul terapeutic in practica medicala.
Manualul, conform Ordinului Ministrului Educatiei Nationale nr. 5455/18.10.2010, este obligatoriu pentru pregatirea tuturor celor care vor practica masajul, indiferent de nivelul de studii, deoarece corespunde programei analitice pentru toate scolile cu pregatire in domeniu.
Ca urmare a cererilor, Editura Medicala a publicat editia a II‑a a „Manualului de tehnica a masajului terapeutic in practica medicala”, revizuit si completat. De asemenea, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania a aprobat publicarea numeroaselor editii ale acestuia ca „Tratat”, prezentate in istoricul lucrarii, mentionat la sfarsitul manualului.
Asociatia Nevazatorilor din Romania, la cererea membrilor sai care se pregatesc si isi desfasoara activitatea in acest domeniu, a publicat ,,Manualul” in alfabetul Braille.
Lucrarea a fost publicata in SUA in numeroase editii, atat ca Tratat, cat si ca Manual, in limbile engleza, italiana si romana, care au fost tiparite la diferite edituri (distribuite prin amazon.com), prezentate in istoricul lucrarii, mentionat la sfarsitul manualului.
Editura Universitaria Craiova publica cea de‑a XIII‑a editie a lucrarii, intitulata Manual de tehnica a masajului terapeutic in practica medicala si kinetoterapia complementara.
Editura Universitara Bucuresti a publicat si tiparit numeroase editii distribuite prin librarii si on-line, prezentate in istoricul lucrarii, mentionat la sfarsitul manualului.
Lucrarile prezentate, inclusiv cea de fata, pastreaza o parte din structura si continutul primei aparitii, actualizeaza temele si aduc plusvaloare tehnica si stiintifica, prin viziunea de prezentare noua, prin dezvoltarea subiectelor in context corelativ – „masaj terapeutic si kinetoterapie asociata”.
Contextul istoric si realitatea actuala a platformei europene privind formarea diferitilor specialisti din grupul de recuperare, impun pregatirea profesionala continua (long life learning). Acestui deziderat ii raspunde din plin si fizioterapia, ce necesita periodic actualizarea informatiilor, in vederea unei bune corespondente intre aspectele teoretice si practice ale formarii profesionale, la nivel national si in conformitate cu nivelul de pregatire din platforma europeana. In acest context, alte publicatii privind masajul terapeutic au fost sporadice si insuficiente ca baza de informare si formare pentru practicianul specialist de balneofizioterapie si masaj sau balneofiziokinetoterapie si masaj, astfel incat aparitia acestei lucrari a fost extrem de oportuna, gasindu‑si atat locul, cat si utilitatea.
Lucrarea acopera o arie importanta a nevoilor de formare profesionala teoretica si practica pentru specialistul de Balneofiziokinetoterapie, de Fiziokinetoterapie si Kinetoterapie, prin structurarea materialului, prin detalierea metodologiilor de aplicare a diferitelor categorii de proceduri de masaj terapeutic, cu asocierea unui bogat material ilustrativ.
Continutul Manualului se structureaza logic, initial cu aspectele specifice, ce tin de infrastructura sectorului de medicina fizica, respectiv masaj terapeutic si kinetoterapie asociata, continuate cu principiile generale dupa care se ghideaza activitatea personalului din sectorul de masaj terapeutic.
Prin modalitatile de prezentare, organizare si descriere a capitolelor, metodologiilor, notiunilor si procedeelor tehnice, continutul Manualului acopera cerintele de formare si perfectionare a specialistilor in domeniu, totodata corespunzand cu programa analitica referitoare la masajul terapeutic in practica medicala indicat ca metoda de tratament, in contextul programelor de recuperare sau in programe profilactice. Prin continut, cititorii primesc informatii privind particularitatile diferitelor arii topografice, se familiarizeaza progresiv cu aspectele fiziologice si fiziopatologice la nivelul tesuturilor si organelor pe care se exercita manevrele de masaj, invata sa urmareasca efectele fiziologice si terapeutice ale diferitelor forme de masaj terapeutic si regasesc, in maniera aplicativa, justificarea corelatiilor dintre masajul terapeutic si kinetoterapia asociata.
Capitolul I prezinta criterii esentiale pentru selectarea persoanelor care doresc sa devina maseuri. De asemenea, sunt prezentate notiunile de baza pe care trebuie sa si le insuseasca orice persoana care doreste sa practice aceasta profesie si – in continuare – conditiile si dotarea salii de masaj.
In Capitolul II, autorul Anghel Diaconu clasifica si detaliaza, structurat, tehnica efectuarii fiecarei manevre a masajului terapeutic.
Capitolul III cuprinde recomandarile generale privind tehnica de efectuare corecta a metodologiilor manevrelor masajului terapeutic, descrierea anatomofiziologica si topografica a fiecarei regiuni, precum si tehnica de efectuare a manevrelor masajului pe fiecare zona si pe fiecare regiune a corpului.
Capitolul IV prezinta tehnica de efectuare a masajului general, care este o sinteza a masajului pe regiuni. Autorul insista asupra respectarii reactiilor de vecinatate, avand in vedere pachetul musculo‑vasculo‑nervos si organele profunde, asupra particularitatilor algice si trofice locale sau de vecinatate si asupra particularitatilor de reactie somatica nespecifica si psihocomportamentala.
Capitolul V prezinta conditiile si tehnica de efectuare a masajului pe copii (bebelusi) de catre parinti sau/si de catre maseuri. In continuare, este prezentat rolul masajului terapeutic in cresterea eficientei tratamentului cu masaj limfatic, reflex si sportiv.
In capitolul VI este prezentata terapia cranio-sacrala.
Apreciez si consider (caci sunt binevenite si necesare) si urmatoarele capitole, prezentate de catre personalitati de varf din sfera medicala, care completeaza notiunile tehnico‑stiintifice si practice in domeniu, necesare in pregatirea complexa a persoanelor care vor practica aceasta terapie, pentru a reda starea de sanatate a celor aflati in suferinta.
In Capitolul VII este prezentat masajul – tehnici particulare.
Capitolul VIII descrie tehnica de efectuare a masajului cu pacientul asezat pe scaun.
In Capitolul IX este prezentat masajul terapeutic – procedura de baza in recuperare, evaluarea medicala, indicatiile si contraindicatiile acestei terapii.
Capitolul X prezinta rolul masajului in terapia afectiunilor neurologice si reumatismale.
Capitolul XI contine exercitii corective pentru echilibrarea tonusului musculaturii, cat si pentru cresterea mobilitatii articulatiilor, efectuate de terapeut in colaborare cu pacientul.
Pe baza acestei lucrari cu un continut clar prezentat, coerent structurat si convingator ilustrat, se pot realiza atat prezentari teoretice, cat si lucrari practice de tip demonstratii comparative, exercitii aplicative, studii de caz, analiza de situatii pe diferite categorii de patologie, particularizate pe caz. Lucrarea poate sta la baza dobandirii de competente si abilitati impuse de standardul de pregatire pentru o oferta profesionala de buna calitate. Are un caracter aplicativ, acoperind o nevoie de informare si de exercitiu corectiv in domeniul fizioterapiei, ca oferta specifica de terapie nonfarmacologica. De remarcat este si aspectul de noutate pentru literatura internationala de specialitate.
Lucrarea este scrisa dupa o experienta indelungata de cunoastere si aplicare a celor prezentate, fiind rodul acumularii secventiale profesionale, atat in zona de aplicare terapeutica, cat si in zona de educatie. Autorul, constant si meticulos in pregatirea si perfectionarea sa permanenta, a absolvit cursurile de nivel european de Preparator formare persoane adulte, organizate de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor, de catre Ministerul Educatiei Nationale si de Ministerul Muncii.
Anghel Diaconu a pregatit si format numeroase generatii de specialisti in domeniu. De asemenea, a participat la realizarea temelor de cercetare privind recuperarea capacitatii de munca a deficientilor locomotori, din cadrul Laboratorului de Cercetare al Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si a coordonat direct cursurile de perfectionare si recalificare organizate de Ministerul Muncii in cadrul Institutului.
Totodata, lucrarea sa si‑a dovedit utilitatea si in pregatirea persoanelor care vor practica masajul, dovada fiind aprecierea numeroaselor unitati de specialitate care au considerat ca autorul acestei lucrari cu continut stiintific si didactic merita sa primeasca aprecierile lor, oferindu‑i urmatoarele distinctii:
Diploma Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania: „Alexandru D. Radulescu”
Diploma de excelenta din partea Comisiei de Reabilitare Medicala – Ministerul Sanatatii;
Diploma de merit din partea Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie;
Diploma de excelenta din partea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Ilfov;
Diploma de excelenta din partea Scolii Postliceale Sanitare „Fundeni” si altele.
De asemenea, lucrarea a fost evaluata de personalitati de varf din invatamant si din unitati de specialitate: Acad. Prof. Dr. Vasile Candea Prof. Dr. Stefan Suteanu, Conf. Dr. Delia Cinteza, Conf. Dr. Gilda Mologhianu, Dr. Bianca‑Doina Posirca si Dr. Cornelia Popescu.
Prof. Dr. Adriana SARAH NICA
Specialist in Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie