Managementul in sistemul de sanatate privat

33,71 Lei

Editura: Universitară

Autor: Horia Ples, Alexandru Vladimir Ciurea, Eugen Avram

ISBN: 978-606-28-0019-2

DOI: 10.5682/9786062800192

Anul publicării: 2014

Editia: I

Pagini: 282

Stoc limitat
Limita stoc
- +
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062800192 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Download (1)
  • Cuvant inainte
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)
  • Managementul in sistemul de sanatate privat

    Descarca

Publicatiile in domeniul managementul sanatatii sunt oportunitati valoroase de documentare. Medicina inseamna diagnostic, tratament, dar si management, administratie, comunicare, imagine publica, etc. Autorii lucrarii de fata si-au propus prezentarea unor elemente de management aplicat in sanatate in acord cu principii moderne de practica medicala. De data aceasta, echipa de autori nu a vizat a efectua o analiza a deficientelor sistemului de sanatate si a remediilor la aceste deficiente. In aceasta carte nu vom citi ce nu trebuie facut, vom citi ce se face sau ce se poate face in activitatea de management a unitatilor de sanatate, avand ca model practicile din sistemul privat.

Lucrarea este o sinteza de eseuri incarcate de realismul si experienta clinica a autorilor, nu este o compilatie de idei preluate din diverse tratate. Cartea este structurata in trei parti, fiind structurata de la general la specific, cuprinzand dezbateri care vizeaza aspecte si fenomene existente la nivelul sistemului de sanatate, analize specifice la nivelul unitatilor de sanatate private (partea I), abordarea interactiunii, inter-relatiei medic-pacient/ medic-client in serviciile private de sanatate (partea II), managementul conducerii in substructurile unitatilor, clinici, sectii, cabinete (partea III).

Din analiza evolutiilor ultimilor ani, reiese elocvent ca furnizorii de servicii de sanatate in sistem privat au reusit sa prezinte pietei un model promitator de bune practici, model care poate fi adoptat si in multe unitati de stat. Daca in materie de practica medicala serviciile private de sanatate imprumuta sau invata de la cele de stat, prin recrutarea de mari specialisti, in materie de management situatia s-ar putea sa fie in sens invers, unitatile de stat au ce invata de la cele private.

Se poate vorbi de o retea privata de sanatate pe care in acord cu autorii acestui volum o putem recunoaste ca adevarat sistem de sanatate – sistemul privat de sanatate din Romania – o realitate fericita a zilelor noastre care solicita pentru medici acelasi efort si dedicatie oriunde s-ar afla ei.

Serviciile private de sanatate constituie o alternativa bine venita. Organizarea lor presupune un management performant, adoptarea unor principii de management valide, renuntarea la mentalitati si practici invechite, recunoasterea valorii medicului, a valorii serviciilor de sanatate in societate si mai ales recunoasterea drepturilor pacientului si indeplinirea nevoilor lui la cote maxime.

Ne bucuram ca in Romania au aparut unitati private care s-au impus pe piata, de exemplu Spitalul Sanador, Centrul Neuromed, MedLife, Medsana, Monza, Regina Maria si altele. Initiativa privata a fost sustinuta de stat prin decontarea unor servicii de la unitatile private insa la un moment dat a aparut riscul ca acest mecanism sa fie sistat pentru unitatile private.

Este de dorit ca societatea sa sprijine initiativa privata in domeniul sanatatii pentru ca ea reprezinta o varianta absoluta necesara pentru populatia autohtona.

Populatia are dreptul la aceasta alternativa, are dreptul la conditii de tratament, la o comunicare medicala consistenta, la tratarea cu demnitate si la solutionarea cat se poate de avansata a problemei de sanatate.

Clinicile private au calitatea deosebita de a oferi confort pacientilor si in plus au o calitate incontestabila in a aprecia serviciile medicilor reputati avand o politica de recrutare orientata catre colaborarea sau angajarea celor mai importante personalitati medicale. Aceste branduri aduc nu doar clienti, ci sunt o dovada a recunoasterii corecte a valorii personalitatii profesionale, ceea ce in unele clinici de stat se uita uneori.

Nu trebuie sa ramanem cu impresia ca managementul in medicina de stat este foarte mult in urma, insa are cativa pasi de recuperat in anumite privinte, nu in toate. Avem in tara clinici de stat foarte bune, foarte competitive. In Europa exista unitati de stat celebre, precum AKH din Viena, Grosshadern din München, care au un management exemplar. Si la noi in tara s-au remarcat centrele de stat. De exemplu, au cunoscut modernizari deosebite Spitalul Sfantul Luca din Bucuresti, Spitalul Nicolae Oblu din Iasi, Spitalul din Moinesti si altele. La Spitalul Bagdasar-Arseni din capitala s-a infiintat in anul 2005, Centrul de Excelenta in Neurochirurgie (cu initiativa si conducerea Prof. Dr. A. Ciurea, director al spitalului in acea perioada).

In aria privata sunt centre devenite repere internationale, de exemplu, INI Center Hannover, clinicile est-europene Acibadem si Anadolu, care au deschis unitati si in Romania, etc. Notam, de asemenea, serviciile SMURD care au devenit o entitate cunoscuta fiecarui roman.

Autorii considera ca viitorul medicinei intr-o societate libera este al celei private, fara a minimiza capacitatile medicinii de stat. Spitalul privat isi gaseste perfect incadrarea reprezentand o alternativa pentru anumite segmente de populatie care doresc un anumit standard al serviciilor medicale. Sa nu uitam ca asigurarile de sanatate sunt din ce in ce mai ridicate si tocmai aparitia spitalelor private in Romania rezolva aceste solicitari existente peste tot in piata de capital.

Autorii volumului au publicat mai multe carti cu tematica de management in sistemul si organizatiile sanatatii oferind analize si sugestii pentru gestiunea mai buna a activitatii manageriale. Le amintim mai jos:

- Ciurea, A.V., Ciubotaru, V.G., Avram, E. (2007). Dezvoltarea managementului in organizatiile sanatatii. Excelenta in serviciile de Neurochirurgie. Bucuresti: Editura Universitara.

- Ciurea, A.V., Ciubotaru, V.G., Avram, E. (2009). Management modern in organizatiile sanatatii. Perspective in serviciile de Neurochirurgie. Bucuresti: Editura Medicala.

- Ciurea, A.V., Cooper, C.L., Avram, E. (2010) (Eds.). Managementul sistemelor si organizatiile sanatatii. Bucuresti: Editura Universitara "Carol Davila".

- Ciurea, A.V., Ciubotaru, V.G., Avram, E. (coord.) (2010). Managementul sectiei de spital. Bucuresti: Editura Universitara.

- Ciurea, A.V., Ciubotaru, V.G., Avram, E. (coord.) (2011). Management in unitatile medico-sanitare. Bucuresti: Editura Universitara.

Conchidem ca avem in fata probabil cea mai redutabila echipa declinicieni - majoritatea cu experienta de conducere/ management – cu competente si contributii dovedite in managementul unitatilor de sanatate. Cu atat mai mult ne bucura faptul ca dansii sunt reprezentanti ai neurochirurgiei.

Felicitam autorii pentru eforul depus si pentru noua initiativa pe care o au in aceasta lucrare. Speram ca ideile propuse sa fie apreciate la justa lor valoare. Aceasta carte dar si celelalte ar trebui sa fie lecturate nu doar de catre medicii care au o indelungata cariera medicala, dar mai ales de catre cei care se formeaza si urmeaza sa conduca destinele serviciilor de sanatate in aceasta tara.

Prof. Dr. Alexandru Constantinovici

Membru Titular Academia de Stiinte Medicale

Juramantul lui Hipocrat /7

Prefata (Prof. Dr. Alexandru Constantinovici)/ 9

Cuvant introductiv (Prof. Dr. A. V. Ciurea)/ 13

Prezentare Prof. Dr. A.V. Ciurea (de Prof. Dr. Stefan Florian)/ 17

Autorii /22

Partea I

Capitolul 1. A. V. Ciurea

DEZVOLTAREA SISTEMULUI DE SANATATE PRIVAT/ 25

Capitolul 2. A. V. Ciurea & Horia Ples

CRIZA IN SISTEMUL DE SANATATE /39

Capitolul 3. A.V. Ciurea

DEZVOLTAREA CARIEREI MEDICALE IN SISTEMUL DE SANATATE PRIVAT/57

Capitolul 4. A.V. Ciurea & Eugen Avram

MOTIVATIE SI PERFORMANTA IN MEDICINA PRIVATA/ 75

Partea a II-a

Capitolul 5. Vincentiu Saceleanu

SATISFACTIA PACIENTULUI IN UNITATILE PRIVATE DE SANATATE/ 91

Capitolul 6. A. V. Ciurea & Horia Ples

COMUNICAREA CU PACIENTUL/ 107

Capitolul 7. Cornel Mihalache

RELATIILE DE SUPORT IN SERVICIILE DE SANATATE MODERNE/119

Capitolul 8. Dan Nica

ABORDAREA BIO-PSIHO-SOCIALA A PACIENTULUI IN CLINICA/131

Capitolul 9. A.V. Ciurea, Eugen Avram, Aurel G. Mohan

EDUCATIA PENTRU SANATATEA COLOANEI VERTEBRALE/ 147

Capitolul 10. A.V. Ciurea

PREOCUPARI ACTUALE IN ARIA NEUROCHIRURGIEI CEREBRALE/167

Capitolul 11. Aurel G. Mohan

MANAGEMENTUL PREVENTIEI COMPLICATIILOR SI ERORILOR MEDICALE/ 183

Partea a III-a

Capitolul 12. Eugen Avram, A.V. Ciurea & Vincentiu Saceleanu

CONDUCEREA IN SANATATE: MANAGERI SI LIDERI /203

Capitolul 13. Horia Ples

DEZVOLTAREA ECHIPEI IN CENTRELE PRIVATE DE SANATATE/ 213

Capitolul 14. Horia Ples

DILEMELE MORALE ALE MANAGERILOR/ 225

Capitolul 15. Dumitru Mohan & Aurel G. Mohan

LEADERSHIP-UL ETIC IN SANATATE/ 239

Capitolul 16. Vincentiu Saceleanu & Aurel G. Mohan

CULTURA RELATIILOR COLEGIALE IN SERVICIILE DE SANATATE/ 251

Capitolul 17. Eugen Avram

MANAGEMENTUL SANATATII SI SIGURANTEI IN MUNCA/ 269

Alexandru Vladimir Ciurea
Eugen Avram

Eugen Avram este Lector univ. dr., titular în Catedra de Psihologie/ P.S.E. a Universităţii din Bucureşti.
Are trei mastere în psihologie.
Activitatea sa didactică a cuprins în mod constant disciplinele: psihologie organizaţională, psihologie managerială, leadership şi management, schimbare şi dezvoltare organizaţională.
Este responsabil de activitatea Departamentului de Management al Societăţii Române de Neurochirurgie şi efectuază activităţi de cercetare-dezvoltare organizaţională în sănătate, Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni.
A publicat peste 30 de studii şi cercetări în reviste de specialitate.
Este coordonator al mai multor volume:
- Tendinţe actuale în psihologia organizaţional-managerială, Polirom, Iaşi (2008, coeditor: Cary L. Cooper),
- Psihologia în organizaţiile moderne (2008),
- Psihologia într-o lume pozitivă (2008),
- Psihologie organizaţional-managerială - perspective aplicative (2007),
- Psihologie organizaţional-managerială în context european (2007, coeditor: R.Z. Creţu) (toate la Editura Universitară, Bucureşti).
Este autor al primei cărţi de psihologie organizaţională cu aplicaţii în sănătate/ serviciile de neurochirurgie: Dezvoltarea managementului în organizaţiile sănătăţii – Excelenţa în serviciile de neurochirurgie, Editura Universitară, Bucureşti (împreună cu A.V. Ciurea şi V. Gh. Ciubotaru).


Horia Ples

Scrie un review


Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!