Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Management in unitatile medico-sanitare

-7%
48,17 Lei 44,80 Lei

ISBN: 978-606-591-226-7

Anul publicării: 2011

Editia: I

Pagini: 340

Editura: Editura Universitara

Autor: Vasile G. Ciubotaru, Alexandru Vladimir Ciurea

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786065912267 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)

Literatura de specialitate cu privire la managementul sanatatii ne arata drumul pe care trebuie sa mergem din punct de vedere organizatoric. De multe ori auzim ca in tarile cu economie dezvoltata unitatile medico-sanitare beneficiaza de o organizare foarte buna, au o conducere alcatuita din manageri care ajuta efectiv la derularea corespunzatoare a activitatilor.
Cartea de fata are virtutea de a pune in discutie o serie de teme de interes actual pentru managementul serviciilor, conducerii, personalului medico-sanitar. Echipa de editori, deja consacrata, a reusit iarasi sa lanseze un sumar incitant si sa coopteze pentru munca de gandire si scriere autori cu experienta medicala, administrativa din toata tara. Autorii arata ca desi actual, unitatile medico-sanitare sunt vulnerabile din punct de vedere economic, sunt atacate in mass-media, desi se confrunta cu probleme, totusi ele sunt permanent active, sunt mobilizate sa sustina cu servicii starea de sanatate a populatiei atat in conditii de urgenta, cat si de acalmie. Membrii echipelor medico-sanitare sunt pregatiti sa dezbata problemele si sa gaseasca solutii la acestea. In plus, ei sunt receptivi la noi problematizari si solutii creative... Si toate acestea in avantajul vietii clientului sau pacientului.
Din lecturarea textelor alese in volum retinem urmatoarele directii ale managementului din unitatile medico-sanitare:
- din punct de vedere organizatoric se cauta noi perspective de modernizare a structurilor, a serviciilor, interventiile urmand a fi elaborare pe baza unor date realiste, pe baza de dovezi obtinute dintr-o diagnoza aprofundata, relevanta, pertinenta. Se au in vedere standarde europene, principii etice in raport cu procedurile, cu relatiile colegiale sau cu relatiile dintre personalul medico-sanitar si pacient, inclusiv familia acestuia. Se tinde catre analiza politicilor de personal, stiut fiind faptul ca la noi in tara au aparut momente critice, am asistat la supraaglomerarea anumitor arii sau unitati cu medici, apoi am fost martori la discutiile despre somajul in randul medicilor, pentru ca ulterior sa ne trezim fara medici si fara asistenti medicali, multi dintre acestia plecand in strainatate. Se dovedeste astfel calitatea personalului medico-sanitar romanesc, dar si incapacitatea sistemului nostru de a mai gestiona eficient resursele umane in care s-a investit foarte mult pentru pregatire. 
- din punct de vedere managerial unitatile medico-sanitare pot reanaliza activitatile conducerii, profilul de competente si comportament al managerilor sau liderilor pentru a accepta sau propune modalitati de perfectionare a abilitatilor de conducere/manageriale. Se au in vedere actiunile de autoeducare, autodezvoltare, dar si trainingurile de specialitate. Nu exista lideri perfecti, insa exista lideri foarte buni, care stiu sa isi adapteze stilul de conducere la situatii, in functie de particularitatile personalului subordonat sau colaborator. In unitatile medico-sanitare un lider trebuie sa aiba multe calitati, capacitati pentru a face fata solicitarilor si, mai ales pentru a asigura indeplinirea in cele mai bune conditii a obiectivelor. Complexitatea activitatii de conducere rezulta din responsabilitatea uriasa pentru viata si bunastarea pacientului, din caracterul dinamic, uneori surprinzator al evenimentelor, din nevoia acuta de a forma si mentine echipele la un nivel inalt de responsivitate si randament. 
- din punct de vedere uman, in unitatile medico-sanitare se re-lanseaza ideea importantei acordate personalului angajat, cel care pune in functiune procedurile, tehnologia, serviciile. Dupa o prezentare a categoriilor de personal medico-sanitar, dar si auxiliar sau de alte specialitati ne sunt reamintite directiile de dezvoltare a managementului resurselor umane din sanatate care vizeaza modernizarea proceselor de: recrutare si selectie, integrare si pregatire, evaluare si motivare, toate subordonate managementului performantei. Autorii acorda atentie managementului echipelor, de asta data tratate din punct de vedere cognitivist, tranzactional, cu trimitere catre managementul creativitatii, performantei, dar si climatului grupului de munca. Se arata faptul ca personalul medico-sanitar poate experimenta momente de tensiune conflict, insa efectele sunt nu numai negative, ci si pozitive daca membrii organizatiei stiu cum sa foloseasca dezbaterile controversate in parghii de evolutie a unitatii.
Cartea se incheie cu doua capitole mai mult elaborate din punct de vedere psihologic. Riscul profesional in serviciile de urgenta se poate solda cu tulburari psihice, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic, pentru care se propun remediile necesare. Se arata faptul ca in unitatile medico-sanitare psihologul poate contribui in mod semnificativ atat in activitatile de cercetare si terapie clinica, cat si in zona de analiza muncii, organizare, elaborare de metodologii utile managementului organizational si al resurselor umane.
Editorii si autorii au reusit sa aduca o noua contributie in literatura manageriala a sanatatii si merita felicitati pentru initiativa si efortul lor!


Prof. Dr. Alexandru Constantinovici

  • Management in unitatile medico-sanitare

    Descarca
ALEXANDRU-VLAD CIUREA este medic primar neurochirurg, doctor in stiinte medicale, profesor de neurochirurgie la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”. Este Vicepresedinte al Federatiei Mondiale a Societatilor de Neurochirurgie (WFNS), Presedintele Onorific al Societatii Romane de Neurochirurgie (RSN), Presedintele Societatii Romane de Neuro-oncologie (SNOR), Membru titular al Academiei Romane de Stiinte Medicale, seful Clinicii I de Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta
„Bagdasar-Arseni”.


VASILE GH. CIUBOTARU este medic primar neurochirurng, doctor in stiinte medicale. Este Seful clinicii III Neurochirurgie de la Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni”. Este Trezorier al Societatii Romane de Neurochirurgie din 1990. Este autor a numeroase premiere operatorii (din Romania) in domeniul neurochirurgiei. Opera sa academica cuprinde carti si studii de neurochirurgie si managementul sanatatii.

EUGEN AVRAM este lector universitar, doctor in psihologie, titular in Catedra de Psihologie a Universitatii din Bucuresti, psiholog specialist la Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni”. Are pregatire in psihologia organizationala, managementul sanatatii si psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este autor sau coordonator al mai multor volume de psihologie organizationala, managementul sanatatii, psihologia sanatatii, psihologia personalitatii, neuropsihologie.

Prefata: Prof. Dr. Alexandru Constantinovici / 5
Cuvant introductiv / 7


PARTEA I
MANAGEMENTUL SISTEMULUI SI UNITATILOR MEDICO-SANITARE 


Lelia Voinea 
INTRODUCERE iN ARIA SERVICIILOR DE SANATATE / 13

Constanta Mihaescu-Pintia
EVALUAREA SERVICIILOR SI PROGRAMELOR DE SANATATE  / 36

Adrian Marinescu
CERTIFICAREA INTERNATIONALA SI PRINCIPALELE ELEMENTE ALE UNOR SISTEME DE ASIGURARI DE SANATATE DIN EUROPA / 62

Lucian Eva
DIAGNOZA SISTEMULUI DE SANATATE - FUNDAMENT AL REFORMELOR / 88

Alexandru V. Ciurea
DEZBATERI ETICE IN MEDICINA ROMANEASCA / 103

Horia Ples
EFICACITATEA FINANCIARA IN SISTEMUL DE SANATATE / 121

Partea a II-a
ACTIVITATEA DE CONDUCERE


Vasile G. Ciubotaru
MANAGEMENTUL SI MANAGERII UNITATILOR MEDICO-SANITARE  / 145

Valentin Dinu
PERSONALITATEA MANAGERILOR: MODELUL OCTAEDRIC / 158

Dumitru Mohan & Aurel G. Mohan
LEADERSHIP SI EFICACITATE / 185

Ioana Stoica
TIPOLOGIA LIDERILOR DE SUCCES / 200

Horia Ples
DEZVOLTAREA COMPETENTELOR MANAGERIALE / 209

Dan A. Nica, Lucian Eva
MANAGERII SI COACHING-UL / 222

PARTEA a III-a
RESURSE UMANE


Aurel G. Mohan & Dumitru Mohan
DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE DIN UNITATILE MEDICO-SANITARE / 241

Valentin T. Grigorean & Mihai Popescu
STRATEGII DE PERSONAL IN SISTEMELE DE SANATATE / 258

Alexandru Tascu
GRUPURILE DE MUNCA – ABORDARI MODERNE / 275

Cornel Mihalache
MANAGEMENTUL CONFLICTULUI LA LOCUL DE MUNCA / 293

Andreia Lupascu
TULBURAREA DE STRES POST-TRAUMATIC IN SERVICIILE DE URGENTA / 311

Eugen Avram
ROLUL PSIHOLOGULUI ORGANIZATIONAL IN UNITATILE MEDICO-SANITARE / 328

Lucrarea de fata isi propune sa completeze continuturile informationale, teoretice sau cu aplicabilitate referitoare la managementul institutiilor de sanatate, dezvoltand programa academica si, implicit, oportunitatile de perfectionare a specialistilor din domeniu. Sunt marcante doua orientari ale autorilor: propunerea spre analiza a unor noi teme, dar si reluarea unor teme clasice, insa amplasate intr-un nou context. 
Aparitia editoriala cuprinde contributiile mai multor autori apreciati in practica si literatura medicala si psihologica. Fiecare analizeaza o serie de realitati actuale si propune unele remedii cu impact in sistemul de sanatate, in unitatile medico-sanitare. Datele de management se imbina intr-o maniera benefica cu cele de sanatate publica, medicina, psihologie, oferind un plus de relevanta studiilor. 
in partea I sunt tratate aspecte legate de managementul sistemului, serviciilor, aspecte etice, fenomene riscante in activitatile si relatiile din aria sanatatii, certificarea internationala si principalele elemente ale unor sisteme de asigurari de sanatate din Europa, diagnoza sistemului sanatatii, politice de resurse umane.
in partea a II-a autorii au in vedere interesantele problematici ale leadership-ului si  dezvoltarii manageriale, fiind tratate o serie de teme cu privire la functiile manageriale, tipurile de manageri, personalitatea si eficacitatea managerilor, teoria leadership-ului, calitatile liderilor de excelenta.
Partea a III-a este dedicata resurselor umane. Sunt trecute in revista categorii pe personal, abordari moderne a grupurilor de munca, managementul conflictului, stresul posttraumatic in serviciile de urgenta, rolul psihologului muncii/organizational in managementul organizational si al personalului medico-sanitar. 
Lucrarea completeaza demersurile noastre editoriale din anii trecuti si mentine atentia cititorului asupra managementului de nivel de sistem, institutional si departamental. Amintim titlurile deja lansate: 
- Managementul sistemelor si organizatiilor sanatatii (2010, Editori: A.V. Ciurea, Cary L. Cooper, Eugen Avram, Editura Universitara „Carol Davila”, Bucuresti), 
- Managementul sectiei de spital (2010, coord.: A.V. Ciurea, V. Gh. Ciubotaru, E. Avram, Editura Universitara, Bucuresti), 
- Management Modern in Organizatiile Sanatatii. Perspective in Serviciile de Neurochirurgie (2009, autori: A.V. Ciurea, V.G. Ciubotaru, E. Avram, Editura Medicala, Bucuresti), 
- Dezvoltarea managementului in organizatiile sanatatii. Excelenta in serviciile de neurochirurgie (2007, autori: A.V. Ciurea, V. Gh. Ciubotaru, E. Avram, Editura Universitara, Bucuresti). 


Prof. Dr. Msc. A. V. Ciurea

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!