Electroterapia este in continua dezvoltare. Apar in consecinta studii care valideaza sau invalideaza diferite informatii stiintifice, aparute la un moment dat. Apar de asemenea multe aparate medicale din ce in ce mai performante si tehnologizate. Rolul medicului specialist Medicina Fizica si Reabilitare (MFR)/ Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie (RMFB), este de a verifica intai prospectul aparatului achizitionat si de a-l folosi in concordanta cu recomandarile producatorului acelui aparat, integrand cunostintele sale din domeniu si apeland in acelasi timp, la studiile de specialitate accesibile la momentul respectiv.
Editia a doua este corecta cu atentie, revizuita, atent tehnoredactata si up‑datata.
Clar, recomand a inlocui „Electroterapie principii practice editia I” cu aceasta editie.
Unele probleme raman inca active, intre care, contraindicatiile specifice ale electroterapiei in diferite patologii, care trebuie larg dezvoltate, intr‑un alt material. Iata doar cateva exemple:
TECAR este o terapie propusa in moduri diferite de functionare si aplicare de catre firmele producatoare. Sunt aparate speciale, parte din aceasta gama, care sunt indicate de firma producatoare a fi recomandate in fracturi cu material de osteosinteza, sunt altele care au aceasta contraindicatie expresa in prospect. In consecinta, este un deziderat clar a se consulta cu atentie indicatiile producatorului inainte de a se recomanda aceasta terapie, in functie de aparatul achizitionat si de studiile existente la momentul respectiv. Ramane, desigur, la latitudinea specialistului de a folosi fiecare aparat dupa specificul sau.
Campul magnetic, campul electromagnetic este o terapie in general contraindicata in fracturi cu materiale de osteosinteza. Totusi sunt aparate in care sunt indicate de firma producatoare variante de camp magnetic indicate in fracturi cu material de osteosinteza; sunt insa alte aparate care au aceasta contraindicatie expresa. In consecinta si aici am sa specific a se consulta cu atentie indicatiile producatorului si de a se recomanda aceasta terapie in functie de aparatul achizitionat si de studiile existente la momentul respectiv.
Electrostimularile folosind curent de joasa frecventa sunt din ce in ce mai mult folosite in literatura internationala la pacientii cu cancere. In Romania nu sunt astfel de studii, cunoscute mie, pana in prezent, insa ramane la latitudinea specialistului de a le folosi, asa cum considera.
LASER‑ul nu este indicat in fracturi cu material de osteosinteza, insa a inceput a fi studiat de unii autori in fracturi cu materiale de osteosinteza la animale, insa nu inca la om. Studiile efectuate, nu arata modificari distructive locale, dimpotriva imbunatatiri, insa doar cercetari extinse ulterioare pot confirma si valida aceste observatii.
In tara noastra, medicul specialist MFR/RMFB este singurul in masura, dupa evaluarea clinico‑paraclinico‑functionala sa obiectivizeze diagnosticul functional al pacientului, sa alcatuiasca un program de recuperare complet, bazat pe obiective, sa stabileasca indicatii, contraindicatii, formule de aplicare pentru diferite proceduri: de electroterapie, factori fizici terapeutici naturali, s.a.m.d., sa stabileasca indicatii, contraindicatii, obiective, de etapa si finale, ale programului de kinetoterapie, sa indice sau sa contraindice integrarea in program a altor interventii in scop de recuperare, sa supravegheze si sa controleze desfasurarea corecta a programului indicat. Cred cu tarie ca fara o „fisa de fizio‑kinetoterapie” parafata de un medic specialist MFR/RMFB, pe care sa se regaseasca cele mentionate mai sus, nu trebuie sa se inceapa nici un program de recuperare pentru un pacient.
Informatiile stiintifice si practice pe care le‑am redactat in aceasta carte nu sunt axiome, nu se reunesc ca un ghid al specialitatii, mai mult, trebuie up‑date periodic. Incurajez fiecare coleg sa verifice informatiile din cartile mele in concordanta cu: prospectul aparatului achizitionat, coroborandu‑le cu experienta personala, cu studiile existente in literatura de profil, de la nivel national si international, la momentul respectiv. De asemenea sunt deschisa la orice feed back, discutie, sugestie, up‑datare, pentru ca numai impreuna putem contribui la dezvoltarea stiintifica a specialitatii noastre.
Dr. Cristina Daia