Propuneri manuscrise: [email protected]:  0745 204 115     

Urmărire comenzi Persoane fizice / Vânzări: 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitară Elitele scriu istoria. Manuscrisul lui Dumitru Kretzulescu-Warthiadi "Istoricul Castelului din Drajna, a regiunii inconjuratoare si a familiei care-l stapaneste de peste 300 de ani". - Ioana Ionescu

Editura Universitară
-30%
60,00 Lei 42,00 Lei

Editura: Editura Universitară

Autor: Ioana Ionescu

Ediția: I

Pagini: 162

Anul publicării: 2023

ISBN: 978-606-28-1623-0

DOI: https://doi.org/10.5682/9786062816230

Stoc limitat
Cod Produs: 9786062816230 Ai nevoie de ajutor? 021 315 32 47 / 0745 200 357
Adaugă la Wishlist Cere informații
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvânt înainte
  • Review-uri (0)
Lucrarea de fata continua demersul istoriografic inceput in lucrarea de doctorat, sub indrumarea prof. univ. dr. Laurentiu Vlad, Universitatea din Bucuresti, Microistoria Vaii Teleajanului: Familiile Balaceanu, Filipescu, Marzea, Macovei - secolele XVII-XIX, pe care a publicat-o la Ploiesti, la Editura Karta-Graphic, 2019, in care a abordat problematica familiilor boieresti, incepand din perioada existentei judetului Saac, pana in prima jumatate a secolului al XIX-lea. 
In Elitele scriu istoria este publicat manuscrisul inedit al urmasului familiei Filipescu din Drajna, Dumitru Kretzulescu-Warthiadi, care a realizat un istoric al domeniului familiei sale, lasandu-ne astfel un set de informatii valoroase. Manuscrisul a fost in custodia mai multor institutii, pana a ajuns la Institutul National al Patrimoniului, de unde a fost cercetat si achizitionat, in copie, de autoare. Pentru ca informatia sa ajunga la un public cat mai larg, autoarea a realizat si o traducere in limba engleza a istoricului domeniului Filipescu. 

     
Informatii conformitate produs
  • Elitele scriu istoria. Manuscrisul lui Dumitru Kretzulescu-Warthiadi "Istoricul Castelului din Drajna, a regiunii inconjuratoare si a familiei care-l stapaneste de peste 300 de ani". Perspective, anal

    Descarcă
IOANA IONESCU (n. 1986, Ramnicu Valcea) este crescuta pe meleaguri prahovene de la o varsta frageda, absolvind Colegiul National Nicolae Iorga din Valenii de Munte. Il are profesor de istorie pe domnul Ion Bocioaca, autorul monografiei orasului Valenii de Munte si al altor studii importante despre personalitatile locului. Este absolventa a Facultatii de Istorie a Universitatii din Bucuresti si profesor de istorie la Colegiul National Mihai Viteazul din Ploiesti. 

CUVANT INAINTE / 7

PREFATA / 11

FAMILIA FILIPESCU / 17

A LOOK OVER THE MICROHISTORY / 72

MANUSCRISUL LUI D. KRETZULESCU‑WARTHIADI / 99

INTRODUCERE / 101

ISTORICUL CASTELULUI DIN DRAJNA SI A REGIUNEI INCONJURATOARE / 103

DESCRIEREA CASTELULUI / 152

EPILOG / 155

BIBLIOGRAFIE / 160

Una dintre cele mai mari satisfactii ale unui istoric o reprezinta lucrul cu documentul autentic, nepublicat, neexplorat si neinterpretat de altcineva pana la el. Putem spune, astazi, cand scriem aceste randuri, ca am reusit prin natura temei pe care am abordat‑o, sa simtim aceasta multumire si datorita ei, sa facem publica munca noastra de mai bine de zece ani. 
Familia Filipescu din Drajna, Prahova, a fost una dintre marile familii boieresti ale Vaii Teleajenului, poate chiar cea mai importanta, dovada stand constructiile existente si astazi care, daca n‑ar fi fost semnificative, poate ar fi disparut, asa cum a fost soarta atator altora. Unul dintre urmasii familiei, Dumitru Kretzulescu Warthiadi a lasat posteritatii un scurt istoric al familiei al carui exponent a fost, centrand atentia, cu precadere, asupra castelului de la Drajna si al domeniului de pe Valea Teleajenului. Motivatia acestei scrieri va fi devoalata cititorului in paginile lucrarii de fata. 
Manuscrisul poate fi consultat la Institutul National al Patrimoniului, unde a fost dus dupa o sedere indelungata la Biblioteca Academiei Romane. In arhiva Institutului, cercetatorul se poate simti ca intr‑o camera a comorilor, iar lectura documentului in acel cadru, a fost memorabila. Dorim sa multumim pe aceasta cale custozilor Institutului, gratie carora am putut da spre publicare manuscrisul, pe care l‑am achizitionat in format online, pentru a putea fi consultat mai usor si de alti iubitori ai muzei Clio.
In prima parte a acestei lucrari, am realizat o prezentare a familiei Filipescu din Drajna, din cele mai vechi timpuri cunoscute, pana astazi, referindu‑ne si la manuscris si actualizand fotografiile existente in paginile documentului, alb‑negru, cu unele color, mai ales pentru exteriorul castelului si pentru intrarea acestuia. Totodata, acest capitol face parte din lucrarea de doctorat Microistoria Vaii Teleajenului vazuta prin elitele sociale, coordonata de prof.univ. dr. Laurentiu Vlad, in cadrul programului Scolii Doctorale a Facultatii de Istorie, Universitate din Bucuresti. Cartea a aparut la Ploiesti, Editura Karta Graphic, in anul 2019. 
A doua parte, o constituie un articol prezentat intr‑o revista indexata in baze de date internationale din anul 2015, Codrii Cosminului, in care am publicat materialul prezentat in limba engleza si pe care, poate, un viitor calator strain care ajunge in Drajna, va cunoaste o parte din istoria acestui loc fermecator. 
Introducerea acestei parti nu a fost intamplatoare, mai ales ca, zona, prin istoria ei bogata, merita o vizibilitate sporita, lucrarea putand constitui, fara a avea totusi aceasta pretentie, un mini‑ghid al istoriei moderne drajnene. 
Cartea de fata a aparut ca urmare a bunavointei edilului comunei Drajna, doamna Violeta Gontea. Tot dumneaei, tinand cont de istoria bogata a localitatii, a reusit, prin fonduri europene, sa renoveze si sa readuca la viata moara de apa, constructie a familiei Filipescu. Am inserat cateva imagini ale constructiei, precum si cateva date tehnice. 
Ultima parte o constituie manuscrisul propriu‑zis. Se impun cateva precizari. La recomandarea domnului Constantin Manolache, primul cititor al acestei lucrari, scrierea dactilografiata, asa cum a fost ea scanata la I.N.P. nu poate fi lizibila, mai ales in cazul publicarii. In acest sens, pentru a pastra totusi documentul original, am tehnoredactat cele 45 de file, pastrand totusi grafia si exprimarea originala a autorului, asa cum se scria in anii '50 ai secolului trecut. 
Am adaugat acestor pagini si o bibliografie orientativa, strict la tema de fata.
Probabil ca multi se vor intreba, desi am justificat mai sus importanta acestei lucrari, care este folosul aparitiei a inca unei carti de istorie locala, sau si mai bine, de istorie in general?! Ei bine, argumentul il constituie faptul ca invatam si citim istorie pentru a ne largi orizonturile, pentru a vedea mai multe perspective asupra unui subiect si pentru a ne putea in felul acesta dezvolta propriul sistem de gandire.
Mai mult, Marguerite Yourcenar, istoric francez, scria, la finele secolului trecut, despre importanta istoriei in viata societatii, urmatoarele: (redam citatul in forma sa, pentru a putea observa profunzimea cuvantului si frumusetea stilulul) „Cand pomenim despre dragostea pentru trecut, trebuie sa luam seama ca, in fapt, e vorba de dragostea de viata, viata apartine mai mult trecutului decat prezentului. Prezentul e intotdeauna un moment prea scurt, chiar cand plenitudinea lui face sa ni se para etern. Cand iubesti viata, iubesti trecutul fiindca acesta este prezentul asa cum a supravietuit el in amintirile oamenilor. Ceea ce nu inseamna ca trecutul ar fi o varsta de aur: ca si prezentul, el este deopotriva neindurator, superb sau brutal ori pur si simplu oarecare.” Credem ca aceasta abordare realista si intelegere profunda a trecutului ar trebui sa ne ghideze pasii in orice investigatie istorica, pentru ca istoria face parte din esenta umana.

Dacă dorești să iți exprimi părerea despre acest produs poți adăuga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienți Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

021 315 32 47 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie să mai adaugi cel puțin un produs pentru a compara produse.

A fost adăugat în wishlist!

A fost șters din wishlist!