Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Corint De la Stalingrad, cu dragoste. Jurnalul lui Petre Sava, medic militar pe Frontul de Est (1942) si jurnalul sotiei sale, Luiza - Filip-Lucian Iorga

-15%
49,90 Lei 42,42 Lei

Editura: Corint

Autor: Filip-Lucian Iorga

Pagini: 160

Anul publicării: 2023

ISBN: 978-606-088-401-9

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786060884019 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Autori
  • Cuvant inainte
  • Review-uri (0)
Volumul contine doua jurnale inedite, publicate pentru prima data aici. Primul este intitulat Jurnalul de campanie si a fost scris in 1942 de medicul militar Petre Sava, pe Frontul de Est al celui de-al Doilea Razboi Mondial, in timpul luptelor de la Cotul Donului. La 80 de ani de la sfarsitul bataliei de la Stalingrad avem pentru prima data sub ochi una dintre rarele marturii scrise chiar in timpul acestei grele batalii. Sotia medicului militar Petre Sava, economista Luiza Sava, a scris ea insasi, incepand din 1943, un jurnal dedicat celor doi copii ai lor.

Cele doua jurnale dovedesc ce comori de memorie ascund in continuare arhivele private si cat este de urgent ca istoricii romani de azi, dincolo de cercetarea arhivelor publice si de scrierea unor studii ample, in care sa sintetizeze marturii istorice deja publicate, sa continue sa caute urmele trecutului si in arhivele private, in casele urmasilor celor care au facut istoria despre care scriem. Nu numai ca arhivele de familie pot completa informatiile din arhivele publice, dar de multe ori ele pastreaza marturii mai personale, mai calde, mai complexe, care palpita de viata. In exemplul de fata, un jurnal scris la cald, chiar in timpul razboiului, plin de reflectii personale si de detalii care nu mai pot fi gasite in nicio alta sursa. Nici in rapoarte militare, nici in memorii scrise la multi ani dupa desfasurarea evenimentelor. Completat in oglinda de insemnarile casnice ale sotiei, versiunea acelei parti a familiei ramase acasa pe timp de razboi.

Suntem martorii unei povesti deopotriva despre dragoste si razboi, despre curaj si tandrete, despre cum sa-ti pastrezi umanitatea in cele mai inumane imprejurari.
Filip-Lucian Iorga (n. 1982) este istoric si scriitor, urmas al unui vechi neam de mosneni. Doctor in istorie al Universitatii din Bucuresti, cu stagii de studii si de cercetare la Universitatea Sorbona si la INALCO (Paris), postdoctorat la Academia Romana. Lector universitar la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, Departamentul de Studii Culturale. Initiatorul si coordonatorul colectiei Istorie cu blazon de la Editura Corint. Initiatorul proiectului de cercetare „Memoria elitelor romanesti”. Fellow al Royal Numismatic Society, membru al Royal Historical Society, al Comisiei Internationale pentru Demografie Istorica (ICHD), membru in Consiliul Director si in Consiliul Stiintific al Institutului Roman de Genealogie si Heraldica Sever Zotta, director adjunct al Centrului de Studii Europene din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti. In 2008 a primit Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. A publicat 13 carti, printre care: Stramosi pe alese. Calatorie in imaginarul genealogic al boierimii romane, Un cantec de lebada. Vlastare boieresti in Primul Razboi Mondial, Breviar pentru pastrarea clipelor (convorbiri cu Alexandru Paleologu), Trecutul este viu (convorbiri cu Neagu Djuvara), Le tempérament oecuménique (convorbiri cu Jean Delumeau, Neagu Djuvara, Emmanuel Le Roy Ladurie, Jacques Le Goff, Eric Mension-Rigau, Jordi Savall), Copilarie regala, Mosnenii Baraganului. Istoria crucilor din piatra de la Poiana, judetul Ialomita (cu Andreea Panait). Impreuna cu Ana Iorga a publicat volumele Cartea curajului si a candorii. Ce afli despre viata din indraznelile bunicului Radu si din caietul secret al bunicii Ana, Mesele de odinioara. De la Palatul Regal la Targul Mosilor si Marea Unire pentru cei mici. Detalii pe site-ul www.filipiorga.com

Istoria cu blazon este istoria elitelor autentice. Este povestea unei lumi care a stralucit prin stil, prin inteligenta, bun-gust si subtilitatea conversatiei din saloane. Este istoria unor oameni care au fost binecuvantati nu numai cu avere si ranguri, ci si cu patriotism, spirit de sacrificiu si simtul datoriei.

Studii istorice, jurnale, memorii, monografi i, evocari, literatura „cu staif”, reeditari sau marturii inedite ne vor ajuta sa recuperam istoria dramatica si plina de farmec a vechilor elite romanesti sau de pe alte meleaguri. Purtati de dorinta de a ne aminti cine suntem, sa deschidem vechile cufere ramase de la bunici, sa suflam praful de pe blazon si sa-l purtam, cu mandrie, pe o carte.

Volumul contine doua jurnale inedite, Jurnalul de campanie scris in 1942 de medicul militar Petre Sava, pe Frontul de Est al celui de-al Doilea Razboi Mondial, in timpul luptelor de la Cotul Donului, si jurnalul dedicat celor doi copii ai lor incepand din 1943 de catre sotia sa, economista Luiza Sava. O poveste despre dragoste si razboi, despre curaj si tandrete, despre cum sa-ti pastrezi umanitatea in cele mai inumane imprejurari.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!