Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Rromii (Tiganii) din Romania. Abordare istorico-geografica - Silviu Costachie, Daniel Dieaconu

11,56 Lei

ISBN: 978-973-749-834-2

Anul publicării: 2011

Editia: I

Pagini: 212

Editura: Editura Universitara

Autor:

Silviu Costachie
Silviu Costachie
Daniel Dieaconu
Stoc epuizat
Cod Produs: 9789737498342 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Cuprins
  • Unde se gaseste
  • Autori
  • Review-uri (0)

Lucrarea Rromii (ţiganii) din România – abordare istorico‑ geografică se constituie într‑o temă deosebită în peisajul istoriografiei şi a geografiei umane româneşti, fapt datorat în principal pluridisciplinarităţii sale, pe lângă cele două discipline amintite mai sus, au contribuit la realizarea ei şi alte ştiinţe auxiliare geografiei şi istoriei sau de sine stătătoare: demografia, statistica, sociologia, antropologia sau geopolitica.

Cartea aceasta apare sub auspiciile „Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare Regională şi Integrare Europeană” al Univer­sităţii din Bucureşti, autorii fiind fondatorii săi (Silviu Costachie – director, Daniel Dieaconu – conducătorul colectivului de cercetare „Integrare Europeană”).

Acest studiu se doreşte a fi o parte (un prim volum) al unei lucrări mai largi. Se sfârşeşte temporal odată cu dezrobirea. Cel de‑al doilea volum va completa această carte, prezentând evoluţia acestei etnii pe pământ românesc până în perioada actuală.

Termenul „ţigan” este considerat de organizaţiile sociale sau culturale de astăzi ale populaţiei ca fiind peiorativ. Se consideră că a avut o conotaţie socială, desemnând robia şi că are un caracter jignitor astăzi. Se preferă termenii „rrom” sau „rom”, care au apărut în spaţiul românesc odată cu naşterea organi­zaţiilor (ţigăneşti sau rrome) constituite pe baze etnice.

Pentru perioada care face obiectul acestui studiu, termenul utilizat în spaţiul românesc este acela de „ţigan”, aşa cum apare în multele documente pe care le‑am folosit sau citat. De aceea şi noi vom folosi termenul „ţigan”, fără a ne gândi să jignim pe cineva. În volumul al doilea, pentru epocile în care în spaţiul românesc a apărut termenul „rrom”, îl vom folosi pe acesta.

Ne‑am dorit să surprindem cât mai multe dintre caracteristicile care au definit evoluţia ţiganilor (rromilor) pe pământ românesc de la primele prezenţe şi până la dezrobire. În ultima perioadă s‑a scris despre ţigani (rromi), iar acum sunt „la modă”. Dar în continuare se ştie destul de puţin despre această etnie, mai ales despre istoria lor veche. Multe dintre aspecte nu sunt înţelese, s‑au creat stereotipii negative, prejudecăţi care au trecut peste veacuri. Se doreşte integrarea lor, dar nu se înţelege faptul că mai întâi este necesară cunoaşterea istoriei, a tradiţiilor, a cutumelor ancestrale, a modului de viaţă specific acestei etnii care s‑a individualizat pregnant în rândul celorlalte populaţii care au trăit în spaţiul românesc.

Motivaţia demersului nostru a fost acela de a cunoaşte (şi fără îndoială tema a fost una care a incitat la cercetare, la descoperire) şi de a oferi spre cunoaştere. Istoria şi geografia umană s‑au alăturat cu speranţa de a contribui la închegarea unei imagini cât mai complexe, cât mai complete şi, mai mult decât atât, cât mai corecte, mai obiective. Din punct de vedere al autorilor, patimile lipsesc, motivele realizării acestui studiu fiind doar de natură ştiinţifică. Bibliografia utilizată a fost una foarte vastă, care a acoperit un spectru informaţional larg: arhive, colecţii de documente, lucrări generale referitoare la istoria medievală şi modernă a României, lucrări de specialitate referitoare la ţigani realizate de autori români sau străini, beletristică, română sau străină şi, de asemenea, am avut în atenţie numeroase cărţi de epocă, din cea de‑a doua jumătate a secolului al XIX‑lea şi din primele decenii ale secolului al XX‑lea până la instaurarea regimului comunist. Mulţumim Bibliotecii Municipale „G.T. Kirileanu”, doamnei Cristina Catană, pentru sprijinul oferit, pentru volumele de carte veche din „Fondul G.T. Kirileanu” pe care ni le‑a pus la dispoziţie pentru cercetare şi Direcţiei Judeţeane a Arhiveler Naţionale Neamţ, domnului Nicolae Dumitraşcu, Bibliotecii Orăşeneşti din Bicaz, dlui Asavei, doamnelor Călinescu şi. De asemenea, mulţumim Bibliotecii Universitare din Cluj‑Napoca, domnului director prof.univ.dr. Doru Radosav şi cercetătoarei Anca Ifrim, pentru volumele de carte veche şi stampele din Fondul „George Sion”. Mulţumim d‑lor Alexandru Ungureanu şi Codrin Bortişcă pentru munca de cercetare care au făcut‑o la D.A.N.I.C. Bucureşti pentru noi, explorând şi fotocopiind mii de file, mai ales referitoare la perioada interbelică (mult mai folositoare vor fi pentru cel de‑al doilea volum) şi doamnei profesoare Nicoleta Cantiuc din Lille, Franţa.

Ilustrarea cărţii s‑a făcut cu imagini de epocă şi cărţi poştale din colecţia Viorel Nicolau din Piatra‑Neamţ, unul dintre editorii noştri, din Fondul de Fotografii al D.J.A.N. Neamţ şi din arhiva revistei „Istorie şi civilizaţie” şi mulţumim pentru solicitudine domnului Cornel Ilie şi doamnei Georgeta Dimisianu, redactorii acestei reviste care au publicat mai multe dintre articolele noastre.

 

 

 

 

 

 
 
* * *
 
 
Acest Răzvan  era născut în Moldova dintr-un tată ţigan şi o mamă moldovancă. El intrase de tânăr în armia polonă şi deosebindu-se printr-o vitejie neobicnuită în războiul polonilor cu muscalii, fu din simplu soldat ridicat la cele mai înalte trepte ostăşeşti de craiul Poloniei, Ştefan Bathory. În urmă, întorcându-se în Moldova intră în slujba domnitorului Aron-Vodă care îi dă rangul de agă şi-l trimise sol la Sigismund Bathory. Apoi Răzvan primi de la Aron comanda gvardiei sale de unguri. El trase la sine dragostea acestor ostaşi şi izbuti, după cum văzurăm, cu ajutorul lui Bathory a răsturna pe domnul său şi se urcă astfel în locu-i pe un tron de care se făcuse vrednic prin vitejia sa  (...) În drumul ce merge de la Suceava la Baia şi până astăzi se arată şi se pomeneţte movila lui Răzvan-Vodă, locul unde zac neuitate de popor oasele viteazului domnitor. Astfel de cumplită moarte a avut acest bărbat pe care meritul său şi nenorocirea îl înălţase din pulbere pe tronul patriei sale. Născut ţigan, dintr-un neam osândit de veacuri la robie, el fu încă o dovadă puternică că în ochii providenţei nu sunt popoare alese şi popoare osândite, că ea răspândeşte deopotrivă îndurările sale peste toţi oamenii, fără osebire de naţiune şi clasă, puind pe fruntea fiecărui pecetea dumnezeiască şi declarându-l cu drepturi deopotrivă ca toată omenirea, în libertate, la egalitate, la virtute şi la adevăr”.

 

Nicolae Bălcescu, Puterea armată şi arta militară la români

  • Rromii (Ţiganii) din România. Abordare istorico-geografică

    Descarca

Summary  / 9

Résumé / 17

Resüme  / 27

Introducere  / 37

Capitolul I
Istoricul cercetării  / 41

Capitolul II
Conceptul de etnie la populaţia rromă / 48

Capitolul III
Originea ţiganilor (rromilor) şi migraţia lor spre Europa. 
Mit şi realitate / 58

Capitolul IV
Ţiganii (rromii) pe teritoriul României – primele atestări / 72

Capitolul V
Ţiganii (rromii) în spatiul românesc în Evul Mediu 
(sec. XIV‑sec. XVI) / 79
Răzvan‑Vodă, domnitorul ţigan al Moldovei / 93
Ţiganii din Transilvania în Evul Mediu / 96
 

Capitolul VI
Ţiganii (rromii) din spaţiul românesc din secolul al 
XVII‑lea până la 1821 / 102
1.1. Aspecte demografice / 103
1.2. Categorii de ţigani. Rolul ţiganilor în economia Ţărilor Române / 110
       1.2.1. Robii domneşti / 111
       1.2.2. Ţiganii mănăstireşti şi boiereşti / 120
       1.2.3. Ţiganii lăutari în Evul Mediu românesc / 133

Capitolul VII
Situaţia juridică şi organizare socială / 139

Capitolul VIII
Familia la ţigani (rromi) – istorie şi antropologie, naştere, căsătorie şi moarte în lumina documentelor 
şi studiilor istorice / 153

Capitolul IX
Modul de viaţă. Aspecte fizico‑comportamentale / 166

Capitolul X
Dezrobirea ţiganilor / 182

Concluzii / 188

Studiu de caz / 192

Ţiganii din Dobrogea  / 192
1.1. Ţiganii din Dobrogea de la primele aşezări până la 1878 / 192
1.2. Ţiganii din Dobrogea ‑ 1878‑1918  / 199

Bibliografie selectivă / 203

www.editurauniversitara.ro

Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti - librarie

Silviu Costachie
Silviu Costachie

Absolvent al Universităţii din Bucureşti (1995), al Masterului din domeniul aşezărilor umane (1996) şi Doctor în Geografie (2003).
Conferenţiar universitar (2005) şi prodecan al Facultăţii de Geografie (2008), director al Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare Regională şi Integrare Europeană (2009), membru în numeroase comisii naţionale şi internaţionale, reprezentant al României în cadrul Acţiunilor COST IS0803 şi IS1101 ale Uniunii Europene (2010).

 


Daniel Dieaconu

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!