Lucrarea reprezinta o analiza sistematica a dispozitiilor noii legi a pensiilor realizata din perspectiva practicianului, intregul colectiv de autori fiind format din judecatori cu experienta in materia asigurarilor sociale la Curtea de Apel Bucuresti.
Comentariile realizate cu privire la fiecare articol al Legii pensiilor coreleaza prevederile legale cu cele ale normelor de aplicare a legii, realizand totodata o comparatie cu dispozitiile legii anterioare si aducand, pe langa explicatiile proprii ale autorilor, referiri la practica instantelor judecatoresti, la minutele de practica neunitara, jurisprudenta ICCJ, CCR, CEDO si CJUE, dar si la doctrina existenta in materia securitatii sociale.
Legea nr. 360/2023 introduce, in primul rand, o noua formula de calcul menita sa accentueze rolul contributivitatii si sa stimuleze stabilitatea in munca, insa noua lege a pensiilor aduce o suita de alte modificari si adaptari, multe dintre ele avand o deosebita relevanta sociala prin numarul destinatarilor afectati, iar altele de detaliu sau de nuanta, pe care autorii le sesizeaza, le scot la suprafata si le explica cu un deosebit simt practic si rigoare a cercetarii juridice.
Structura lucrarii urmeaza succesiunea dispozitiilor actului normativ, insa realizeaza o corelare necesara a prevederilor relevante pentru fiecare problematica.
Fiecare articol al legii este urmat de comentariul autorilor, dupa care sunt redate distinct extrase de jurisprudenta relevanta acolo unde este cazul.
De asemenea, desi pe intreg parcursul materialului se regasesc trimiteri si explicatii cu referire la interpretarea coroborata a dispozitiilor legii si normelor de aplicare, pentru o mai buna accesibilitate a informatiilor a fost introdus la finalul lucrarii textul integral al normelor de aplicare, aprobate prin H.G. nr. 181/2024.
O lucrare consistenta, unica in felul ei prin complexitatea, caracterul sistematic si practic al analizelor realizate.
O lucrare necesara materiei dreptului asigurarilor sociale, fundamentala pentru orice practician care doreste sa aprofundeze problemele de drept pe care le pune noua lege a pensiilor, dar si pentru cei interesati de intelegerea bazei acestui domeniu al dreptului.
Publicul-tinta este constituit, in primul rand, din practicienii dreptului asigurarilor sociale, judecatori, avocati sau personal administrativ implicat in implementarea actului normativ.
De asemenea, prin caracterul sistematic si organizat al explicatiilor impletit cu rigoarea deosebita a cercetarii juridice, aceasta se adreseaza teoreticienilor si studentilor care studiaza domeniul dreptului securitatii sociale.
Nu in ultimul rand, lucrarea se adreseaza destinatarilor legii, pensionarilor preocupati de interpretarea si intelegerea modului de aplicare a dispozitiilor punctuale relevante pentru situatia lor, integrand nu putine referiri la necorelari, neclaritati si posibile elemente de neconstitutionalitate.
Realizata sub egida Institutului de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane, „Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Explicatii teoretice si perspective practice” isi propune sa fie nu numai o lucrare de baza pentru practicienii si teoreticienii acestui domeniu, dar si un inceput pentru cercetarea juridica in materia asigurarilor sociale.
Informatii conformitate produs
Virgiliu Filip Cezar
Experienta profesionala: judecator, Curtea de Apel Bucuresti (ianuarie 2019 prezent); cercetator asociat, Academia Romana – Institutul de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” (noiembrie 2024-prezent); vicepresedinte si membru in Consiliul Director al Asociatiei Magistratilor din Romania (iulie 2023 prezent); judecator/presedinte sectie civila/membru in Colegiul de conducere la Tribunalul Ilfov (iulie 2016 decembrie 2018); judecator/purtator de cuvant, Judecatoria Sibiu (2014 iunie 2016); judecator stagiar, Judecatoria Petrosani (2012 2014); avocat stagiar – cursuri formare initiala, INPPA Bucuresti (2008 2009).
Educatie si formare: studii universitare, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti (2003 2007); studii universitare de masterat, disciplina „Medierea conflictelor in drept”, Universitatea Titu Maiorescu, Bucuresti (2007 2008); cursuri formare initiala, INPPA Bucuresti (2008); cursuri formare initiala, Institutul National al Magistraturii (2011 2012).
Activitate de cercetare stiintifica: Revista Romana de Jurisprudenta 2019 – Curtea de Apel Bucuresti: Buletinul Jurisprudentei Curtea de Apel Bucuresti 2020; Autonomia autoritatii judecatoresti in determinarea politicii de personal (articol disponibil pe www.juridice.ro); Organizare judiciara – Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti. Comentariu pe articole, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2023; Statutul asistentului judecatorului. Comentarii pe articole, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2024.
Monica Mihaela Stan
Experienta profesionala: judecator, Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VII-a pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale (septembrie 1998-decembrie 2022); judecator detasat, Consiliul Superior al Magistraturii; judecator, Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti; judecator, Judecatoria Videle; judecator, Judecatoria Horezu; consilier juridic, SC Petroconstruct SA (noiembrie 1997-august 1998); inspector de specialitate, Consiliul Judetean Teleorman (aprilie 1997-noiembrie 1997).
Educatie si formare: licentiata in drept, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti (1997); masterat „Spatiul Public European”, Facultatea de Administratie Publica, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Bucuresti (2006); seminare periodice formare profesionala continua a judecatorilor in domeniile Drept civil si Drept procesual civil, Dreptul muncii, Drept administrativ si fiscal, Drept comunitar si CEDO, Institutul National al Magistraturii (2006-2021); seminar „EU Law in Judicial Practice”, Bucuresti, Academia de Drept European (ERA) (7-8 aprilie 2006); seminar „Drept comunitar si integrare europeana”, Institutul National de Administratie (28 iulie-1 august 2008).
Articole publicate: Efectele prevederilor art. 18 alin. (7) si art. 24 alin. (2) din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului asupra statutului juridic al judecatorilor si procurorilor (articol disponibil pe www.juridice.ro); Dreptul magistratilor la concediu de odihna, concediu de formare profesionala si alte concedii. Noul Regulament privind concediile judecatorilor si procurorilor, in revista „Justitia in actualitate nr. 2/2007”; alte colaborari, revista „Justitia in actualitate” nr. 2/2008, 1/2009, 2/2010.
Nicolae Constantin Costache
Experienta profesionala: judecator, Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VII-a conflicte de munca si asigurari sociale (ianuarie 2019 prezent); judecator, Tribunalul Calarasi – Sectia civila (mai 2013 decembrie 2018); judecator, Judecatoria Oltenita (februarie 2011 mai 2013); judecator stagiar, Judecatoria Galati (iulie 2009 februarie 2011).
Educatie si formare: studii universitare, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti (2003 2007); studii universitare de masterat, disciplina „Drept civil si procesual civil aprofundat”, Universitatea Titu Maiorescu, Bucuresti (2007 2008); cursuri formare initiala, Institutul National al Magistraturii (2007 2009).
Activitate de cercetare stiintifica: colaborator, Revista Romana de Jurisprudenta nr. 2/2020.