Despre lucrare. Codul fiscal comentat si adnotat este, deja, o lucrare de traditie, cu o abordare si structura unitare. Editia 2024, la fel ca editiile anterioare, reprezinta un instrument practic, valoros pentru intelegerea normelor de drept material fiscal care guverneaza activitatea economica din Romania, in contextul unor modificari legislative permanente si, adesea, neprevazute.
Cuprinsul lucrarii. Lucrarea urmareste structura pe titluri din Codul fiscal (Legea nr. 227/2015), cu inserarea normelor metodologice (actualizate), dupa articolele din lege la care se refera, precum si a legislatiei conexe ori secundare relevante pentru intelegerea notiunilor si termenilor utilizati de Codul fiscal. In plus, sunt furnizate comentarii ale autorului referitoare la prevederile Codului fiscal (inclusiv dispozitii tranzitorii relevante si unele exemple) si selectii de jurisprudenta europeana si nationala. Pentru fiecare articol sunt mentionate modificarile pe care le-a suferit, astfel incat sa se poata reface evolutia normelor legale in timp si sa se identifice norma legala aplicabila la un moment dat. Partea finala este dedicata unor Anexe care contin informatii necesare aplicarii prevederilor fiscale, cum sunt: duratele normale de functionare a mijloacelor fixe pentru determinarea amortizarii fiscale, plafoanele privind TVA-ul din Romania si alte state membre, cotele de impunere din Conventiile de evitare a dublei impuneri.
Puncte forte. Lucrarea Codul fiscal comentat si adnotat (editia 2024) are avantajul de a prezenta forma legii adusa la zi, cu evidentierea modificarilor legislative si a implicatiilor acestora in materie fiscala. Editiile anterioare si experienta autorului de peste trei decenii in domeniul fiscal si vamal sunt argumente incontestabile ale calitatii lucrarii. In plus, structura logica si comentariile bazate pe experienta practica a autorului reprezinta alte atuuri ale lucrarii.
Publicul-tinta. Lucrarea se adreseaza, fara discriminare, consultantilor fiscali, contabililor si profesionistilor din domeniul juridic, precum si, in general, tuturor celor interesati de fiscalitate. Volumul de informatii din aceasta lucrare evidentiaza complexitatea legislatiei fiscale, ajutand cititorul sa se descurce in labirintul de acte normative in vigoare.
Educatie si formare: studii universitare si doctorat (Cibernetica), Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica, Academia de Studii Economice din Bucuresti (1988-1998); studii universitare, Facultatea de Drept, Universitatea „Nicolae Titulescu” (2007-2011).
Experienta profesionala: Consultant fiscal (1997 – prezent) in cadrul mai multor firme multinationale si din Romania, membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, incepand cu anul 2007.
Activitate de cercetare stiintifica: Carti: Codul fiscal comentat si adnotat, Editura Rosetti (2006); Codul fiscal comentat si adnotat, Editura Universul Juridic (2009-2011, 2013-2018); Codul de procedura fiscala comentat si adnotat, Editura Universul Juridic (2009-2019); Solutii fiscale pentru perioade de criza. Reorganizarea afacerilor, Editura Universul Juridic (in colaborare cu Alina Duca – 2009); Taxa pe valoarea adaugata. Principii fundamentale si reguli de aplicare, Editura Monitorul Oficial (2009); Evitarea dublei impuneri – Conventiile de evitare a dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe castigurile din capital, incheiate de Romania, Editura Universul Juridic (in colaborare cu Alina Duca – 2015); Teorie si practica privind TVA, Editura Monitorul Oficial (2012); Articole (selectie): Impunerea dividendelor platite rezidentilor in Elvetia, in Monitorul Fiscalitatii Internationale (Wolters Kluwer) – MFI nr. 4/2009; Impozitarea activitatii desfasurate in strainatate, in MFI nr. 7/2009; Unele aspecte controversate privind preturile de transfer, in MFI nr. 8/2009; Tratamentul fiscal al consortiilor. Aspecte practice, in Revista „Consultant fiscal” nr. 5/2009; TVA la investitiile imobiliare realizate de persoane fizice, in Revista „Consultant fiscal” nr. 13/2010; Impactul noului Cod civil in domeniul fiscal, in Revista „Consultant fiscal” nr. 24 (noiembrie-decembrie 2011); Rolul jurisprudentei in dreptul fiscal, in Pandectele Saptamanale nr. 15/2011 (Editura Rosetti).