Despre stat, administratie locala,Constitutie si realitatea europeana

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-28-0162-5

  Doi: 10.5682/9786062801625

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 141

1445 RON

Disponibilitate: în stocMai multe detalii Despre stat, administratie locala,Constitutie si realitatea europeana

Dupa o perioada de doi ani in care am exprimat diverse opinii in saptamanalul prahovean „Ploiestii”, am considerat ca este momentul sa reunesc aceste opinii intr-o lucrare care sa poarte denumirea “Despre stat, administratie locala, Constitutie si realitatea europeana”. Lucrarea am structurat-o in doua parti: prima grupeaza articolele din publicatia prahoveana aparute in perioada 2013 - 2014, iar a doua cuprinde 5 articole, realizate recent, care aduc in atentia cititorilor aspecte legate de: modul in care a fost adoptat un act normativ destinat administratiei publice locale (Ordonanta Guvernului nr. 35/2002), Carta privind guvernanta multinivel, aspecte jurisprudentiale, legislative si doctrinare privind autonomia locala, dar si functia de administrator public, privita ca refugiu pentru primarii declarati incompatibili. Nu in ultimul rand am analizat si Decizia Curtii Constitutionale nr. 761/2014, prin care s-a declarat neconstitutionalitatea legii de aprobare a ordonantei ce a permis migratia politica a alesilor locali. Finalul lucrarii este rezervat anexelor, in care se regasesc doua interviuri publicate in saptamanalul „Ploiestii”. 

Ce bucurie poate fi mai mare pentru cineva decat aceea prin care constata ca efortul sau intelectual serveste drept calauza multora dintre cei cu care interactioneaza, determinandu-i sa isi reconsidere atitudinea fata de institutiile statului, fata de viata publica in general. Pe parcursul celor doi ani de zile am incercat sa scot in evidenta modul cum functioneaza mecanismul statal si mi-am exprimat satisfactia, dar si rezerva fata de felul in care este conturat si functioneaza designul institutional romanesc. Totodata, am incercat sa subliniez avantajele ce decurg din statutul de tara membra a Uniunii Europene si sa evidentiez o serie de initiative de la nivel european cu impact asupra institutiilor romanesti si asupra vietii publice din Romania. 

Sper ca aceasta lucrare sa trezeasca interesul cititorilor, in mod deosebit al celor care activeaza in sectorul public si care au obligatia sa slujeasca cu responsabilitate si dragoste de tara institutiile si autoritatile publice in care isi desfasoara activitatea. 

In final, doresc sa mentionez faptul ca actiunea de publicare a unor articole in saptamanalul „Ploiestii” am demarat-o dupa o consultare cu regretatul ziarist prahovean, Ioan Marinescu, care m-a incurajat in punerea in practica a acestei initiative si ale carui sfaturi mi-au fost de un real folos. Pentru aceste motive, dedic lucrarea de fata acestui om deosebit care, din pacate, a plecat prea devreme dintre noi.  

Despre autor

Mihai Cristian Apostolache

Promoţii

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL AL MICULUI ÎNTREPRINZĂTOR

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL ..

Contabilitate

3000 RON Detalii 38.53 RON

Contabilitatea in partida dubla si legislatia persoanelor juridice fara scop patrimonial, simplificata si actualizata

Contabilitatea in partida..

Contabilitate

5200 RON Detalii 57.8 RON

Ghid de contabilitate si legislatie pentru Casele de Ajutor Reciproc

Ghid de contabilitate si ..

Contabilitate

4300 RON Detalii 48.17 RON

Recomandările editurii

Turbine eoliene. Manual de documentare, proiectare, dimensionare si montajul turbinelor eoliene

Turbine eoliene. Manual de doc..

Stiinte tehnice

2311 RON Detalii

Dictionar mitologic

Dictionar mitologic ..

Cartea pentru scoala

2408 RON Detalii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 -15 iunie 1889) a fost poet , prozator  roman,   ... citeşte mai mult →

Interviuri

NICOLAE PRELIPCEANU NICOLAE PRELIPCEANU Nicolae Prelipceanu (n. 10 august 1942, Suceava) este un poet si publicist roman ... citeşte mai mult →