Aspecte teoretice şi de practică judiciară în materia infracţiunii de abandon de familie

Aspecte teoretice şi de practică judiciară în materia infracţiunii de abandon de familie

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-591-220-5

  • Anul publicării:

    Ediţia: I

    Pagini: 160

963 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Mai multe detalii Aspecte teoretice şi de practică judiciară în materia infracţiunii de abandon de familie

 Familia reprezinta cel mai de pret element al unei societati umane. Ea se intemeiaza cu adevarat pe dragoste si afectiune reciproca. Relatiile de familie reprezinta cele mai importante relatii sociale si se bucura de o deosebita ocrotire fiind reglementate de norme morale si juridice, ce prevad drepturi si obligatii pentru participantii la aceste relatii, drepturi si obligatii prin a caror realizare se asigura permanenta consolidare a familiei.

 Ocrotirea familiei este realizata de legea penala prin sanctionarea infractiunilor contra familiei. Prezenta lucrare isi propune studierea uneia dintre infractiunile care afecteaza viata si relatiile care exista intre membrii unei familii. Abandonul de familie este o infractiune prevazuta de art. 305 Cod penal si prin incriminarea ei se urmareste tragerea la raspundere penala a acelor membri de familie care isi incalca obligatiile legale de intretinere fata de cel indreptatit la intretinere. Pentru descurajarea savârsirii acestei infractiuni s-au sporit limitele minime ale pedepsei inchisorii cu câte 6 luni inchisoare prin Legea nr. 197/2000.

 Lucrarea de fata isi propune analizarea infractiunii de abandon de familie, utilizând in acest scop aspecte de drept penal special, general, dar si de dreptul familiei, precum si practica judiciara in materie penala.

 In primul capitol intitulat “Consideratii generale privind infractiunea de abandon de familie” este prezentat sensul notiunii de abandon de familie, felul in care a fost incriminata infractiunea de la 1936, când a fost prima data prevazuta de lege si modificarile textului legal care au intervenit de-a lungul timpului. Tot in acest capitol este prezentat modul in care este incriminata aceasta infractiune in sistemele de drept ale altor state, respectiv in sectiunea intitulata “Elemente de drept comparat”. In vederea realizarii acestor obiective am prelucrat si sistematizat materialele culese din carti care redau textele de lege ale articolului 305 incepând cu Codul penal de la 1936 si pâna in prezent. De asemenea, ne-au fost folositoare informatiile culese de pe site-urile accesate, in legatura cu incriminarea acestei infractiuni in alte sisteme de drept, fara de care nu am fi putut realiza o analiza comparativa cu infractiunea din Codul nostru penal.

 Capitolul II al lucrarii numit “Infractiunea de abandon de familie - in special” cuprinde patru sectiuni in care sunt prezentate: continutul legal, conditiile preexistente, conti­nutul constitutiv al infractiunii, modalitatile, formele si sanctiu­nile care se aplica in cazul savârsirii faptelor care constituie elementul material al infractiunii.

 In studierea infractiunii de abandon de familie prezinta importanta cunoasterea aspectelor procesuale ale infrac­tiunii. In cel de-al treilea capitol sunt analizate in mod special urmatoarele aspecte: punerea in miscare a actiunii penale, aspecte privind judecata, suspendarea conditionata a executarii pedepsei si revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei. Acest capitol este intitulat “Aspecte procesuale in materia infractiunii de abandon de familie”.

 Infractiunea de abandon de familie, aduce atingere relatiilor de convietuire sociala, relatiilor de familie si in special persoanei indreptatita la intretinere. Din acest motiv este necesara cunoasterea cauzelor care genereaza savârsirea faptelor delictuale si a consecintelor care se rasfrâng asupra membrilor familiei, dar si a modalitatilor prin care se previne si se combate abandonul. Aceste aspecte sunt analizate in capitolul IV “Prevenirea si combaterea abandonului de familie”.

 Prin prisma deosebitei importante pe care o reprezinta familia in cadrul societatii umane, am considerat o problema de actualitate tratarea pe larg a uneia dintre infractiunile care aduc atingere relatiilor de familie. Ocrotirea prin normele dreptului penal a relatiilor de familie, privind obligatia de intretinere, ne-a atras atentia in mod special.

 Pentru realizarea lucrarii am sistematizat informatiile culese din literatura de specialitate. Un aport deosebit la originalitatea lucrarii l-au adus materialele de noutate, precum si practica judiciara din materie penala.

 Lucrarea de fata se vrea a fi un demers in cadrul caruia vegherea asupra fiintei umane este o dimensiune importanta si are in vedere relatiile de familie, cele mai importante relatii ale unei societati umane, precum si modul in care sunt sanctionate persoanele care aduc atingere acestor relatii.

Despre autor

Lucica Neagu

Monica Dragomir

Te-ar mai putea interesa şi..

Promoţii

CONTABILITATEA INSTITUTIILOR PUBLICE comentata, actualizata si simplificata

CONTABILITATEA INSTITUTII..

Economie generala

5200 RON Detalii 57.8 RON

Contabilitatea aplicata a intreprinderilor si microintreprinderilor

Contabilitatea aplicata a..

Contabilitate

3500 RON Detalii 38.53 RON

Memomed 2017

Memomed 2017..

Medicina

6400 RON Detalii 80 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

ADRIAN CIOROIANU ADRIAN CIOROIANU Adrian Cioroianu (n. 5 ianuarie 1967, Craiova) este un istoric, jurnalist, eseis ... citeşte mai mult →