Fantoma de la Opera, scrierea cea mai cunoscuta a lui Gaston Leroux si, totodata, unul dintre cele mai populare romane clasice din literatura universala, porneste de la fapte reale petrecute in secolul al XIX-lea in Paris, dar si de la legenda care circula in epoca referitoare la moartea unei balerine.
Inca de la publicare (1910), povestea antieroului tragic Erik – Fantoma de la Opera, personaj care se inscrie in arhetipul damnatilor Frankenstein-Heathcliff –, a sopranei Christine Daaé – tanara talentata, cu suflet pur, care ajunge sa fie obsesia Fantomei – si a vicontelui Raoul de Chagny a fascinat publicul in asa masura, incat a transformat Palais Garnier din Paris, cadrul actiunii, in cea mai faimoasa cladire de opera din lume. Imbinarea perfect dozata de mister, atmosfera gotica, poveste de iubire si tragedie a facut ca romanul sa fie dramatizat si ecranizat, cu mare succes, in nenumarate randuri in veacul scurs de la prima sa aparitie.
Informatii conformitate produs
Gaston Leroux (1868‒1927) a fost un jurnalist si scriitor francez de romane politiste. Prima parte a vietii si-a dedicat-o carierei de jurnalist, cea mai importanta perioada fiind aceea in care a lucrat pentru ziarul francez Le Matin. In 1901 a devenit reporter special si a intreprins numeroase calatorii in Franta si in strainatate, mai ales in Spania si Maroc. In 1907 abandoneaza jurnalismul si se dedica scrisului, domeniu in care va dobandi recunoastere in 1910, odata cu aparitia celui mai cunoscut roman al sau, Fantoma de la Opera, al carui succes a generat numeroase ecranizari inca din perioada filmului mut, precum si un musical nu mai putin faimos, compus de Andrew Lloyd Weber, in 1986. In 1922 apare filmul de lungmetraj Il était deux petits enfants, al carui scenarist a fost Leroux, rolul principal fiind interpretat de fiica sa. Printre alte romane ale sale se numara: Misterul camerei galbene (1908), Le parfum de la dame en noir (1908), Un homme dans la nuit (1910), La reine du sabbat (1910), L’ épouse du soleil (1912) sau Le capitaine Hyx (1917).
Imbinarea perfect dozata de mister, atmosfera gotica, poveste de iubire si tragedie a facut ca romanul sa fie dramatizat si ecranizat, cu mare succes, in nenumarate randuri in veacul scurs de la prima sa aparitie.