Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Paideia Vinuri din Romania – Radu Anton Roman

-15%
195,00 Lei 165,75 Lei

Editura: Paideia

Autor: Radu Anton Roman

Pagini: 90

Anul publicării: 2022

ISBN: 978-606-748-686-5

In stoc
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786067486865 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Autori
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Intreaga Romanie e inca o tara nedescoperita, iar bucataria romaneasca a ramas, din cauza nepasarii si a ignorantei, extrem de regionalizata, insulara, aproape inaccesibila. Foarte putini mai stiu sa gateasca romaneste, iar si mai putini o fac. (...) M-au tentat sa-mi povestesc pasul si carciumarii (...) Si mi-am mai zis ca si celorlalti – „arheologilor“, bucurosi de experiente senzoriale stranii, dar si tuturor celor ce sunt (si mananca) pe Dunare si prin Carpati – le-ar placea sa afle ce a mai ramas viu din istoria taraneasca, targoveata si boiereasca a vietii romanesti de zi cu zi, a gatitului si a bautului.   

Radu Anton Roman

 

Cartea are un format generos si cuprinde numeroase si ilustratii, fiind un cadou ideal orice pasionat de vinuri. 

 

Vin fiert

Vinul fiert, ca sa fie mai aprig, ar trebui sa fie o Tamaioasa din cele vechi, mieroasa, de Dragasani ori de Pietroasa, urcata spre taria cea din urma, dincolo de care nu mai e nimic decat alta viata.

Unii-i zic invechirii indelungate ce transforma vinul dulce si tare intr-un fel de lichior, maderizare. Altii zis-au ca nu-i vin, ci ulei gros din alcool, ori marmelada (un cubulet turteste un regiment, mai umbla o legenda comica).

Dar nu conteaza ce zic unii si beau altii! Ce conteaza e sa fierbeti un vin cat mai tare si mai dulce, ca mierea, cat ar fi de dulce si de suava, n-ajunge pana la miez, nu indulceste si fibra profunda a vinului (desi fara miere nu se poate!).

Si nu avem decat patru (sunt ele mai multe, dar pe acestea le prefer eu) vinuri corespunzatoare in magazia nationala: Tamaioasa (Pietroasa, cum i se zice la locul ei de varf), Grasa de Cotnari, Busuioaca de Bohotin si Muscatul Ottonel, amanpatru vinuri parfumate cat o gradina de crini pazita de ingeri, spalati si ei, la randul lor, cu esente de migdale si flori de mar.

Primul e galben aur, sau galben pai, moale, feciorelnic si fierbinte. Al doilea e galben-verzui, ca o ambra de Baltica. Al treilea e colorat misterios in rubiniul trandafirilor de Baccara si explodeaza cu un iz feciorelnic de fragi si busuioc. Tamaioasa e muntenesc, slujind bine la doua case, una in Pietroasele (unde-i dulce, perversa si carnoasa ca un cofet oriental), iar alta la Dragasani (aici e mai suava si mai senina). Grasa si Busuioaca sunt vinuri nordice si la apus de Prut, ascunse de istorie intre Husi si Cotnari, dar frati buni cu Furmintul de Tokay si marele Sauterne.

Radu Anton Roman
Radu Anton Roman (1948, Fagaras - 2005, Bucuresti) a fost un jurnalist, scriitor si realizator TV, cunoscut mai ales pentru emisiunile pe teme culinare.

 Intr-o viata de 57 de ani, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vanator si pescar sportiv, a publicat poezii, insemnari de calatorie, romane si eseuri, fiind implicat in mai multe proiecte de televiziune si publicatii, dedicandu-se din anul 1997 si domeniului gastronomic.

 In 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrari recente ale gastronomiei romanesti „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” (Editura Paideia).

Intre 2001 si 2005 a realizat pentru Pro TV emisiunea cu profil culinar „Bucataria lui Radu”.

 Printre biologii Mihai C. Bacescu, Alexandru Marinescu si Adrian Gagea, geograful Ion Cepleanu sau fotograful Ovidiu Bogdan, Radu Anton Roman a fost in 1991 unul dintre colaboratorii romani ai lui Jacques Yves Cousteau in decursul turnajului celor patru filme despre Dunare. Impreuna cu Adrian Gagea, a parcurs in echipa lui Cousteau Delta Dunarii, povestind aceste aventuri in 2001 in jurnalul „In Delta cu Jacques-Yves Cousteau" (Editura Paideia).

 Romanul „Zile de pescuit” (reeditat in 2002 de Editura Paideia), pentru care i-a fost decernat Premiul Luceafarul in 1985, a fost publicat in Franta cu titlul „Des poissons sur le sable” (editura Noir sur Blanc). In 2004, datorita lui Radu Anton Roman si a lucrarii sale „Savoureuse Roumanie”, ce include 358 de retete culinare si istoria lor, Franta a (re-) descoperit bucataria romaneasca.

 In afara de aceasta, Radu Anton Roman a fost un cunoscut si competent cronicar teatral, prezent in publicatii ca Romania literara si Luceafarul, prin anii '70-'80.

 Mare iubitor al placerilor vietii, epicurian si hedonist declarat, Radu Anton Roman s-a stins din viata din cauza unui infarct in 2005.

 Este inmormantat in cimitirul Bellu catolic.

Cunoscutul om de televiziune si scriitor Radu Anton Roman ne pune inainte povestea vinurilor romanesti. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca niciunui pasionat de vinuri.

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!