Lucrarea contine teste-grila din toate cele patru materii de studiu care se regasesc atat la examenele de licenta si de an, cat si la examenele sau concursurile de admitere in magistratura, avocatura sau notariat, respectiv: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal. In ceea ce priveste tematica, s-a urmarit ca in cadrul fiecarei institutii sa existe o suprapunere, cel putin partiala, cu tematica acestor examene.
Toate grilele sunt prevazute cu explicatii ale variantelor de raspuns, avand, in acelasi timp, marcat si nivelul de dificultate specific fiecarei grile. Au fost elaborate explicatii pentru toate variantele de raspuns, nu doar pentru cele corecte, autorii punand, in acest fel, la indemana studentilor un material complex care poate fi utilizat nu doar pentru testarea cunostintelor, ci si pentru fixarea de informatii.
Toate explicatiile grilelor sunt insotite de o legenda care indica gradul de dificultate al fiecarei grile: (*) atunci cand grila are in vedere un singur text de lege; (**) atunci cand rezolvarea grilei presupune coroborarea a doua texte de lege; (***) atunci cand rezolvarea grilei presupune coroborarea a trei sau mai multe texte de lege; (!) atunci cand nivelul de dificultate al grilei este unul ridicat; (D) atunci cand, pentru rezolvarea ei, este necesara parcurgerea doctrinei de specialitate, a RIL-urilor, HP-urilor etc.; (S) atunci cand grila este formulata sub forma unei spete.
La finalul lucrarii sunt prevazute, de asemenea, si doua teste recapitulative ce contin grile similare celor de la examenele de admitere in profesie, fiecare test incluzand 100 de intrebari (cate 25 pentru fiecare disciplina de examen).
Toate testele din editia a 9-a au fost revizuite si actualizate in acord cu tematica actuala de admitere in profesiile juridice, incluzand modificarile legislative la zi.
Informatii conformitate produs
-
Teste grila pentru examenele de an, licenta si admitere in profesiile juridice. Editia a IX-a, revizuita si adaugita - Iosif R. Urs, Manuela Tabaras, Alexandru Boroi
Descarcă
Iosif R. Urs
Studii si activitate: este absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj Napoca (1968) si doctor al aceleiasi Universitati (1977). In perioada 1971-1994, parcurge toata ierarhia universitara la Academia de Studii Economice Bucuresti, iar din anul 1999 si pana in prezent este profesor universitar al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti, din anul 2009 fiind si conducator de doctorat. A fost, pe rand, prorector al acestei universitati (2003-2006), rector (2006-2012), in prezent ocupand functia de Presedinte al Consiliului de Administratie. Este membru onorific al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei „Andrei Radulescu” si Doctor „honoris causa” al Leibniz University Institute of Arts and Science din Statele Unite ale Americii; este membru titular al Academiei de Stiinte Juridice din Romania, precum si membru onorific al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.
Publicatii: Este autor si coautor peste 60 de carti publicate in domeniile: raporturi de munca, contracte civile, organizarea intreprinderilor si societatilor comerciale; autor si coautor a peste 65 de studii/articole publicate in domeniile: dreptul muncii, drept civil si drept comercial. Dintre lucrarile publicate amintim: monografiile Raportul de munca (1997), Drepturi si obligatii (1981), Curs de Drept vol. I-II (1983), Contractele anului 2000 (2000), Contractele mileniului III (2001, reeditata in 2004 si 2008), Contracte, acte notariale, actiuni in justitie – instrumente utile in afaceri, vol. I si II (2004, reeditata in 2008), Drept civil roman. Teoria generala (2001, reeditata in 2008), Drept civil. Persoana fizica. Persoana juridica (2006), Drept civil. Teoria generala. Persoanele (2006), Drepturile reale (2006), Obligatii civile (2007), Consilier: modele de contracte si formulare de procedura juridica, vol. I si II (2007), Societatea comerciala – contracte, cereri, actiuni, vol. I, (2007), Societatea comerciala – tipuri de contracte, vol. II (2009), Drept civil. Drepturile reale (2012), Teoria generala a obligatiilor (2012); Teste grila pentru pregatirea examenului de licenta. Drept civil. Drept penal (coautor, 2013); Drept civil. Drepturile reale principale (coautor, 2013); Teste grila pentru pregatirea examenului de licenta. Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Drept procesual penal (coautor, 2014); Drept civil. Teoria generala (coautor, 2015), Drept civil. Teoria obligatiilor (coautor, 2015), Drept civil. Teoria drepturilor reale (editia a 2-a, coautor, 2015), Drept civil. Teoria persoanelor (coautor, 2016); coordonator si coautor al lucrarii Teste grila pentru examenele de an, licenta si admitere in profesiile juridice, opt editii, Ed. Hamangiu, 2014, 2015, 2016, 2018, 2020, 2022 si 2023; editor coordonator si coautor al Enciclopediei Juridice Romane, Ed. Universul Juridic – vol. I. A-C (2018); vol. II. D-E (2022); vol. III. F-I (2022).
Manuela Tabaras
Studii. A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti in anul 1998. Doctor in drept Academia de Studii Economice/ Universitatea „Titu Maiorescu” din anul 2010, sub coordonarea stiintifica a prof. univ. dr. Smaranda Angheni. A urmat cursurile postuniversitare de specializare in domeniul dreptului privat organizate de Universitatea din Bucuresti (1999/2000), cursurile post-universitare de specializare in psiho-pedagogie si metodologie ale Universitatii din Bucuresti (2001), programul studiilor de master Dreptul afacerilor organizat de Universitatea „Titu Maiorescu” (2002/2004), studiile postuniversitare organizate de World Intellectual Property Organization, Geneva, Confederatia Elvetiana (2004), cursurile de Metodologia invatamantului la distanta organizate de Massey University – New Zealand (2002) si Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Juridic Superior (ARACIS) (2021), cat si peste alte 10 programe de formare ulterioare si schimburi de experienta profesionala prin Proiecte PODRU/ Erasmus, cursuri de competenta lingvistica ( British Council etc.).
Activitate profesionala. Formator la Institutul Notarial Roman – INR – pregatire initiala si pregatire continua (din 2014 pana in prezent), Formator la Institutul National de Pregatire Profesionala a Avocatilor – formare initiala (din 2000 pana in prezent), activitate didactica indelungata, incepand cu anul 1999 (preparator universitar din anul 1999, asistent universitar din anul 2002, lector universitar din anul 2007 si conferentiar universitar din anul 2012), cadru didactic asociat la universitati din tara si strainatate (Academia de Studii Economice si Faculté de Droit, d'Economie et de Gestion, L'Université d'Orléans, Franta). Fost avocat in Baroul Bucuresti (in perioada 1998-2007), in prezent notar public (din 2008 pana in prezent), cadru didactic cooptat in comisii de elaborarea de subiecte de concurs/examen, respectiv de solutionare a contestatiilor din cadrul concursului de admitere in profesie/schimbare a sediilor – Institutul Notarial Roman (din 2014);. Secretar de redactie – Analele UTM – Facultatea de Drept (2002-2007), Secretar de catedra, Director departament ID (2002-2007), membru Senat, Comisie de etica si disciplina, Consiliul de Administratie – Universitatea „Titu Maiorescu”, Prodecan (2007-2008), Decan – Facultatea de Drept a Universitatii „Titu Maiorescu” (2020 - prezent), membru in asociatii profesionale nationale si internationale.
Publicatii. Autoare a numeroase studii si articole publicate in reviste de specialitate printre care: Teza de doctorat: Obligatiile si raspunderea asiguratorului in contractul de asigurare; Legislatia asigurarilor si reasigurarilor in Romania. Comentarii si explicatii, Ed.CH Beck, Legislatia asigurarilor si societatilor de asigurare, Ed. Wolters Kluwer, Dreptul asigurarilor – curs de invatamant la distanta, Ed. Renaaissance, Bucuresti; Noua asigurare RCA si sistemul bonus-malus. Implicatii teoretice si practice ale noilor norme de asigurare, Curierul judiciar, nr. 1/2010, Ed. CH Beck, Bucuresti; Fundamentele raspunderii asiguratorului, Analele Universitatii Titu Maiorescu; Principiile raspunderii juridice a asiguratorului, Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 5/2006, Ed. Wolters Kluwer; Contractul de asigurare, contract de adeziune sau negociat?, Curierul Judiciar nr. 11/2006, Ed. CH Beck, Bucuresti; Acoperirea riscului de insolvabilitate generala, Curierul Judiciar nr. 9/2006, Ed. CH Beck; Teste grila pentru examenele de an, licenta si admitere in profesiile juridice. Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Drept procesual penal, Ed. Hamangiu, (2015 pana in prezent); Organizarea magistraturii, avocaturii, a activitatii consilierilor juridici, a activitatii notariale si a executorilor judecatoresti, Ed. Universitatii Titu Maiorescu; Teoria generala a dreptului II. Organizarea si administrarea justitiei si Organizarea profesiilor juridice, Ed. Universitatii Titu Maiorescu; Contracte speciale, Ed.CH Beck; Contractele mileniului III, Ed. Rentrop&Straton Grup de editura si consultanta in afaceri; Consilier: Modele de contracte si formulare de procedura juridica, Ed. Rentrop & Straton Grup de editura si consultanta in afaceri; Daune-interese. Dobanzi. Penalitati. Raspunderea contractuala, Ed. C.H. Beck, Bucuresti; Cadastru si publicitate imobiliara. Culegere de practica judiciara, Ed. CH. Beck; Exceptii de fond in procesul civil, Ed. C.H. Beck; Contestatia la executare, Ed. C.H. Beck, Bucuresti; Buletinul Jurisprudentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Curtea Suprema de Justitie), Ed. All Beck, Enciclopedia Juridica Romana, vol. I – Ed. Universul Juridic.
Alexandru Boroi
Studii: Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti (1980); doctor in drept cu teza Infractiuni contra vietii (1996).
Activitate profesionala: asistent universitar (1983-1991); lector universitar (1991-1996); conferentiar universitar (1996-2001); profesor universitar (din 2001); conducator de doctorat (din 2004); conducator master „Stiinte penale” (din 2004); secretar stiintific al Facultatii de Drept (1992-1996), sef al Catedrei de Drept penal (1996-1997; 2000-2008), prodecan al Facultatii de Drept, Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti, membru al Senatului Academiei si al Consiliului Facultatii; profesor univ. dr. la Facultatea de Drept a Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti; membru al Asociatiei Romane de Stiinte Penale; membru al Asociatiei Internationale de Drept Penal; membru al Consiliului Stiintific al Centrului International Biografic Cambridge; membru in Comisia de analiza a contestatiilor pentru posturile didactice de profesor si conferentiar a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii; membru al Institutului de Stiinte Administrative „Paul Negulescu” din Sibiu; membru in comisia de specialitate a C.N.A.T.D.C.U. pentru confirmarea titlurilor de doctor si a calitatii de I.O.S.U.D., la Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Cursuri si specializari: curs postuniversitar „Stiinte penale” (1985); „Drepturile omului in administrarea justitiei” – curs organizat la Bucuresti de Natiunile Unite (1993); „Traficul de stupefiante” – curs (Stockholm, 1995); Congresul Romano-American (Montreal, 2001); Simpozion privind Dreptul penal european (Friburg, 2003); curs la Centrul de pregatire a cadrelor de politie (Münster, 2004); Conferinta internationala organizata de Grupul European pentru Administratie Publica (Berna, 2005); Conferinta internationala organizata de Institutul International de Stiinte Administrative (Berlin, 2005).
Publicatii: autor si coautor a peste 88 de cursuri si monografii, printre cele mai recente fiind: Drept procesual penal (coautor), ed. a 4-a, Editura Hamangiu 2024; Drept penal. Partea speciala, ed. a 7-a, Ed. C.H. Beck, 2023; Dreptul penal al afacerilor (coautor), ed. a 8-a, Ed. C.H. Beck, 2023; Drept penal. Partea generala, ed. a 6-a, Ed. C.H. Beck, 2024; Fise de drept penal pentru admiterea in magistratura si avocatura (coautor), ed. a 5-a, Ed. Hamangiu, 2019; Sinuciderea, subtila enigma a unui sumbru paradox (coautor), Ed. Pro Universitaria, 2019.
Autor si coautor a peste 90 de articole si studii. A prezentat peste 52 de comunicari stiintifice in cadrul conferintelor nationale si internationale. Director si membru in mai multe proiecte de cercetare stiintifica.
Distinctii: pentru contributii in domeniul dreptului penal, a fost inclus de catre Centrul International Biografic Cambridge in lucrarea Who’s Who in the 21st Century, cu atribuirea medaliei aferente (2001); Premiul „Vintila Dongoroz” al Uniunii Juristilor din Romania in domeniul Dreptului penal (2002, 2006); Premiul „Vespasian Pella” al Uniunii Juristilor din Romania in domeniul Dreptului penal (2008); Premiul „Vintila Dongoroz” al Uniunii Juristilor din Romania pentru lucrarea Explicatiile noului Cod penal. Partea generala (coautor, 2016).