Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Hamangiu Manual de drept al Uniunii Europene - Razvan Horatiu Radu

65,00 Lei

Editura: Hamangiu

Autor: Razvan Horatiu Radu

Pagini: 304

Anul publicării: 2022

ISBN: 978-606-27-2089-6

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062720896 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Review-uri (0)
La peste 15 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, studierea si cunoasterea mecanismelor Uniunii Europene ar trebui sa reprezinte nu doar deziderate de cultura generala, ci si exigente ale tuturor profesionistilor angrenati in activitati publice sau private. Dreptul Uniunii Europene devine treptat parte a ordinii juridice interne, iar cunoasterea acestuia se impune pentru a intelege domeniul afacerilor europene.
Manualul de Drept al Uniunii Europene se doreste a fi un instrument util de descifrare a institutiilor Uniunii Europene, a mecanismului decizional al Uniunii si a modului de functionare al acesteia. Lucrarea se adreseaza in egala masura atat studentilor de la facultatile de profil juridic, dar si de la alte specializari (economic, stiinte politice, studii europene, jurnalism etc.), cat si tuturor celor interesati de a se familiariza intr-un mod accesibil cu institutiile si modul de functionare a Uniunii Europene. 
Pe parcursul lucrarii sunt abordate teme precum istoria constructiei europene, institutiile Uniunii Europene, ordinea juridica si mecanismele decizionale existente la nivelul Uniunii, cetatenia europeana, relatiile externe ale Uniunii Europene sau istoricul aderarii si prioritatile Romaniei in calitatea sa de stat membru. O atentie aparte a fost acordata contenciosului european, fiind analizate actiunile ce pot fi introduse la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.  Prin urmare, lucrarea poate fi utilizata si de practicienii avansati, intrucat poate fi un bun punct de plecare in vederea aprofundarii domeniului afacerilor europene, in general, si a dreptului Uniunii Europene, in special.

 

Autorul
  • Manual de drept al Uniunii Europene - Razvan Horatiu Radu

    Descarca
Este magistrat de cariera de peste 20 de ani, fiind absolvent al Institutului National al Magistraturii, promotia 2001-2003. 
Intre anii 2007-2011, a indeplinit functia de Agent Guvernamental al Romaniei pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, cu rang de subsecretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, perioada in care a gestionat peste 1.000 de dosare privind Romania, atat in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului, cat si in fata Comitetului de Ministri ai Consiliului Europei, in faza de executare a hotararilor Curtii. In acea perioada, Romania se confrunta cu numeroase probleme sistemice privind dreptul de proprietate, duratele de procedura in materie civila si penala, neexecutarea hotararilor judecatoresti, jurisprudenta neunitara a instantelor judecatoresti etc., motiv pentru care a incercat sa gaseasca solutii si a initiat un amplu dialog cu reprezentantii Curtii si ai Serviciului pentru Executarea Hotararilor CEDO al Consiliului Europei, mediind mai multe intalniri ale acestora cu reprezentantii autoritatilor romane, in scopul identificarii unor solutii care sa duca la reducerea numarului de cauze.
In perioada 2011-2018, a fost Agent al Guvernului Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, cu rang de subsecretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe. In aceasta calitate a reprezentat Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene si a Tribunalului Uniunii Europene in peste 100 de cauze privind diferite tipuri de actiuni (trimiteri preliminare, actiuni in anulare, actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor etc.) si diferite tipuri de contencios (cauze fiscale, protectia consumatorilor, cooperare judiciara in materie penala, protectia drepturilor fundamentale, concurenta, dreptul muncii etc.) si in peste 200 de proceduri precontencioase in fata Comisiei Europene. 
In calitate de procuror, a mai activat la Parchetul de pe langa Judecatoria Roman,  Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti si Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.  De asemenea, a mai fost detasat la Consiliul Superior al Magistraturii, ca sef Serviciu Afaceri Europene si Programe, si la Ministerul Justitiei, ca secretar general.
In prezent, activeaza ca procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde, in perioada iunie 2019-martie 2020, a indeplinit functia de adjunct al procurorului general. Totodata, este reprezentantul Romaniei la nivelul Consiliului Europei in Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni si Comitetul European pentru Prevenirea Torturii.
Din anul 2007, a desfasurat activitate didactica ca lector universitar asociat sau titular la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti (2007-2009), Facultatea de Drept a Universitatii Romano-Americane (2007-2015), Facultatea de Drept a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi (din 2010) si Academia de Studii Economice Bucuresti (din 2019), fiind titular de curs sau desfasurand activitati de seminarizare la diverse discipline predate la cursurile de licenta sau master (Protectia Internationala a Drepturilor Omului, Drept Diplomatic si Consular, Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, Procedura in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Drept Penal). 
In calitate de profesor invitat a tinut cursuri si prelegeri la Facultatile de Drept ale Universitatilor  din Grenoble, Poitiers, Tunis si Hasan II din Casablanca.
Totodata, din anul 2010 este formator la Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (disciplinele Dreptul European al Drepturilor Omului si Dreptul Uniunii Europene) si a tinut prelegeri la Institutul National al Magistraturii si la Institutul Diplomatic Roman, in domeniul Dreptului Uniunii Europene sau al Conventiei Europene a Drepturilor Omului. 

Activitatea publicistica este una bogata, fiind autorul mai multor cursuri universitare, monografii sau studii stiintifice, publicate in tara si strainatate, in domenii precum drepturile omului, dreptul Uniunii Europene sau dreptul penal. Printre ultimele publicatii aparute, mentionam: Manual de drept al Uniunii Europene, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2022;  Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Curs universitar, editia a 2-a revizuita, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2022; Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Curs universitar, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2021; Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Note de curs, editia a 2-a revizuita, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2018; Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Note de curs, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2016; Participatia in dreptul penal, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2013; Dictionar de Drepturile Omului  (in coautorat), Ed. C.H. Beck, Bucuresti 2013 etc.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!