Editia a III-a – revizuita, dezvoltata si actualizata – marcheaza implinirea unui deceniu de la prima publicare a lucrarii.
In cuprinsul acestei editii jubiliare, autorul a tratat majoritatea aspectelor importante reglementate de Legea nr. 51/1995, cu observarea actelor normative modificatoare adoptate intre timp, inclusiv recentele Legi nr. 32/2023, nr. 50/2023 si nr. 89/2023: principiile fundamentale; activitatile ce pot fi realizate de avocati; formele si modalitatile de exercitare a profesiei; existenta, repartizarea teritoriala si functionarea barourilor; situatia avocatilor straini; nedemnitatile, incompatibilitatile si interdictiile; primirea in profesie; stagiul profesional; dobandirea calitatii de avocat definitiv; tabloul avocatilor; exercitarea ilegala a avocaturii; suspendarea si incetarea calitatii de avocat.
Prin abordarea interprofesionala, lucrarea poate fi utila nu doar avocatilor, ci si altor practicieni ai dreptului. Totodata, explicatiile vor ajuta la studierea textelor Legii nr. 51/1995 de catre cei care se pregatesc in vederea sustinerii examenelor de primire in avocatura si absolvire a Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (I.N.P.P.A.).
Stefan Naubauer este avocat in Baroul Bucuresti, doctor in drept, cadru didactic la Universitatea „Nicolae Titulescuˮ din Bucuresti, formator la I.N.P.P.A., membru in Consiliul stiintific al revistei Dreptul si in Comitetul stiintific international al Challenges of the Knowledge Society. A publicat in calitate de autor/coautor peste 70 de lucrari in domeniul dreptului.
Stefan Naubauer s-a nascut in anul 1977 la Pitesti, judetul Arges.
A obtinut licenta in stiinte juridice la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti (2002), absolvind ulterior cursuri postuniversitare de specializare (Institutii constitutionale si institutii politice, 2003), master (Drept social roman si european, 2005) si doctorat (Dreptul muncii, 2011, sub conducerea ilustrului Profesor Ion Traian Stefanescu).
In octombrie 2003 a inceput activitatea didactica in invatamantul superior ca asistent universitar asociat la Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative a Universitatii din Pitesti (disciplinele Drept procesual civil si Drept comercial). In anul 2008 s-a titularizat asistent universitar la Catedra de Drept a Academiei de Studii Economice din Bucuresti (disciplinele Dreptul muncii si Elemente de drept civil). Din anul 2010 este lector universitar la Facultatea de Drept a Universitatii “Nicolae Titulescu” din Bucuresti (disciplinele Institutii de drept civil, Institutii de drept procesual civil, Organizarea profesiilor liberale).
In ianuarie 2004 a devenit membru al Baroului Bucuresti, fiind inscris pe Tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei. Este titular al cabinetului individual de la dobandirea calitatii de avocat definitiv, specializat in litigii de munca. Din anul 2005 are o activitate neintrerupta ca formator la Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (I.N.P.P.A.), titular la disciplinele: Organizarea si etica profesiei de avocat; Drept civil si drept procesual civil. In anul 2010 a fost atestat formator la Institutul Notarial Roman.
A indeplinit functiile de director executiv adjunct al I.N.P.P.A. (2008-2012) si sef al Departamentului de studii, cercetari juridice si cooperare internationala al acestui institut (2012-2017). A fost redactor sef al revistei Pandectele Romane (2006-2011), redactor sef adjunct al Revistei romane de dreptul muncii (2005-2015), fondator, redactor sef adjunct si redactor sef al Buletinului I.N.P.P.A. (2005; 2008-2010; 2011-2012), membru in Comitetul de redactie al revistei Dreptul editata de Uniunea Juristilor din Romania (2014-2016). In prezent este membru in Consiliul stiintific al revistei Dreptul (din 2016) si in Comitetul stiintific international al Challenges of the Knowledge Society (din 2013).
In anul 2015 a fost ales membru in Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (2015-2019, reales de Congresul avocatilor pentru mandatele 2019-2023 si 2023-2027) si arbitru la Curtea de Arbitraj Profesional a Avocatilor (Baroul Bucuresti). In anul 2019 a fost ales membru al Consiliului Baroului Bucuresti (responsabil cu resorturile „Pregatire profesionala”, „Disciplinar”, „Politici profesionale, apararea profesiei si contencios”, „Monitorizare legislatie, elaborare propuneri legislative si relatia cu autoritatile publice”) si vicepresedinte al Curtii de Arbitraj Profesional a Avocatilor (Baroul Bucuresti) pentru cate un mandat de 4 ani. Din anul 2022 este membru in Comisia pentru Coordonarea Actiunilor Barourilor din cadrul Federatiei Barourilor Europene (FBE). In anul 2023 a fost ales de Congresul avocatilor in functia de presedinte al Comisiei Centrale de Disciplina din cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.
A publicat in calitate de autor si coautor peste 70 de lucrari stiintifice in domeniul dreptului.
Dintre distinctiile ce i-au fost decernate, amintim: Premiul «IUSTITIA» acordat de Baroul Dolj pentru activitatea publicistica remarcabila in domeniul dreptului (octombrie 2021); Diploma de Excelenta acordata de Baroul Arges in semn de recunoastere pentru opera dedicata profesiei de avocat (octombrie 2021); Diploma de Merit acordata de Uniunea Juristilor din Romania (decembrie 2021); Medalia Meritul Masonic Cultural - Clasa I - conferita de Marea Loja Nationala din Romania in semn de recunoastere si inalta apreciere a meritelor sale culturale si educationale extraordinare in folosul comunitatii masonice romane si al societatii civile din Romania (noiembrie 2022).