Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Interzicerea discriminarii. Hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului pronuntate in cauzele impotriva Romaniei

-55%
19,27 Lei 8,67 Lei

ISBN: 978-606-28-0270-7

DOI: 10.5682/9786062802707

Anul publicării: 2015

Editia: I

Pagini: 254

Editura: Editura Universitara

Autor: Dragos Calin, Mihaela Vasiescu, Paula-Andrada Cotovanu, Beatrice Ramascanu, Alexandra Lancranjan, Cristina Radu, Florin Mihaita, Anamaria Lucia Zaharia, Lavinia Circiumaru, Ionut Militaru, Victor Horia Dimitrie Constantinescu, Alexandra Gherghesanu, Vasile Bozesan, Iulian Balan, Roxana-Maria Calin, Costel Cristinel Ghigheci, Oana Cristina Niemesch

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062802707 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Download (1)
  • Cuvant inainte
  • Autori
  • Review-uri (0)
  • Interzicerea discriminarii. Hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului pronuntate in cauzele impotriva Romaniei

    Descarca

Discriminarea este actiunea prin care unele persoane sunt tratate diferit sau lipsite de anumite drepturi in mod nejustificat (orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice).

Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului in materia interzicerii discriminarii este caracterizata de imprejurarea ca dreptul prevazut de art. 14 din Conventie nu are o existenta independenta, astfel incat acesta nu poate fi invocat si, pe cale de consecinta, nu se poate constata existenta unei discriminari decat cu privire la drepturile si libertatile pe care Conventia le reglementeaza.

Desi ca natura juridica, dreptul prevazut de art. 14 din Conventie este un drept subiectiv substantial care nu are o existenta independenta in sistemul de protectie europeana a drepturilor si libertatilor pe care aceasta il instituie, deoarece nu poate fi invocat decat prin raportare la acestea; el poate insa aparea ca autonom, prin aceea ca, intr-o situatie data, este posibil ca el sa fie incalcat fara a se constata si o incalcare a drepturilor in legatura cu care a fost invocat.      

Jurisprudenta CEDO impune a vedea initial daca a existat o incalcare a unei dispozitii de fond inainte de a examina orice plangere in legatura cu articolul 14 in conformitate cu aceasta dispozitie de fond. In cazul in care se constata o incalcare a dispozitiei de fond, Curtea nu intotdeauna considera separat o incalcare a prevederilor articolului 14. Se va lua in calcul articolul 14 daca exista o inegalitate clara de tratament in exercitarea dreptului in cauza si in cazul in care inegalitatea constituie un aspect fundamental al cazului. Daca este cazul, aceasta va fi stabilita de catre CEDO.

Intitulat marginal "Interzicerea discriminarii", art. 14 din Conventie stabileste si o serie de criterii de discriminare, cum ar fi: sexul, rasa, culoarea, limba, religia, opiniile politice sau orice alte opinii, originea nationala sau sociala, apartenenta la o minoritate nationala, averea, nasterea, fara ca enumerarea sa fie limitativa aspect care rezulta din teza finala "sau orice alta situatie". Sfera de acoperire a art. 14 din Conventie include atat discriminarea directa ( persoanele aflate in situatii analoage trebuie tratate in mod egal), cat si discriminarea indirecta (persoanele aflate in situatii semnificativ diferite trebuie tratate diferit).

In completare, Protocolul nr. 12 Aditional la Conventie interzice discriminarea in legatura cu "exercitarea oricarui drept prevazut de lege" prezentand un domeniu de aplicare mai extins decat art. 14, care se refera numai la drepturile garantate prin Conventie.

Data fiind diversitatea drepturilor si libertatilor recunoscute de Conventie in raport de care se poate invoca existenta unei discriminari, dar si intrarea in vigoare a Protocolului nr. 12 la Conventie (la data de 1 aprilie 2005) rezulta ca si hotararile si deciziile relevante ale CEDO in domeniul interzicerii discriminarii pronuntate in cauze impotriva Romaniei au fost variate, considerent pentru care reunirea lor intr-un volum distinct apare ca un demers necesar si util atat pentru practicieni, cat si pentru teoreticieni.

 

Oana Cristina Niemesch, judecator, Curtea de Apel Bucuresti

Roxana-Maria Calin

Judecator, Tribunalul Bucuresti, redactor sef adjunct al Revistei Forumul Judecatorilor, vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor Europen pentru Drepturile Omului, membru in colegiul de redactie al revistei Jurisclasor CEDO.


Dragos Calin

Judecator la Curtea de Apel Bucuresti, formator al Institutului National al Magistraturii pentru formarea profesionala continua dreptul Uniunii Europene, cooperare judiciara internationala in materie civila si comerciala, dreptul muncii si dreptul asigurarilor sociale; cercetator stiintific asociat al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane – Centrul de Studii de Drept European, director al Revistei Forumul Judecatorilor, membru in colegiul stiintific al revistei Jurisclasor CEDO, coeditor al Revistei iaduer.ro – Afaceri juridice europene, membru fondator si copresedinte al Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania (2007-prezent), membru al Consiliului de Administratie GEMME Europe  (mai 2010-prezent), vicepresedinte al GEMME Europe – Groupement Européen des Magistrats pour la Médiation (mai 2010-mai 2012), membru fondator al CIMJ (Conférence Internationale de Médiation pour la Justice), octombrie 2009, Paris


Mihaela Vasiescu

Judecator, Curtea de Apel Targu Mures, vicepresedinte, doctor in drept, membru in colegiul stiintific al revistei Jurisclasor CEDO.


Paula-Andrada Cotovanu

Judecator Curtea de Apel Ploiești, inspector judiciar, Inspectia Judiciara, membru in colegiul de redactie al Revistei Jurisclasor CEDO, membru in colegiul de redactie al Revistei Forumul Judecatorilor.

 


Beatrice Ramascanu

Judecător, Curtea de Apel Ploiești, formator al Institutului National al Magistraturii, membru in colegiul stiintific al revistei Jurisclasor CEDO, doctor in drept.


Alexandra Lancranjan

Procuror, Directia Nationala Anticoruptie, formator al Institutului National al Magistraturii.


Cristina Radu

Judecător la Curtea de Apel Ploiești, membru in colegiul de redactie al Revistei Jurisclasor CEDO.


Florin Mihaita

Judecator, Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, redactor sef al revistei Jurisclasor CEDO, membru in colegiul de redactie al Revistei Forumul Judecatorilor.


Anamaria Lucia Zaharia

Judecator, Curtea de Apel Bucuresti, formator al Institutului National al Magistraturii pentru formarea profesionala continua in materia dreptului comercial, reprezentant al Sectiunii romane a GEMME -Groupement Européen des Magistrats pour la Médiation; membru in colegiul de redactie al Revistei Forumul Judecatorilor, membru in colegiul de redactie al Revistei Jurisclasor CEDO.


Lavinia Circiumaru

Judecător, Tribunalul București, membru in colegiul de redactie al Revistei Jurisclasor CEDO.


Ionut Militaru

Judecator, Curtea de Apel Bucuresti, redactor șef al Revistei Forumul Judecatorilor, doctor in drept, copresedinte al Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania, presedinte al Asociatiei Magistratilor Europeni pentru Drepturile Omului, director editorial al revistei Jurisclasor CEDO.


Costel Cristinel Ghigheci

Judecător, Curtea de Apel Braşov, formator al Institutului National al Magistraturii, lector universitar doctor la Facultatea de Drept a Universităţii Transilvania din Braşov. membru in colegiul de redactie al Revistei Forumul Judecatorilor, membru in colegiul de redactie al Revistei Jurisclasor CEDO.


Victor Horia Dimitrie Constantinescu

Judecator, Judecatoria Sectorului 6 București, membru in colegiul de redactie al Revistei Forumul Judecatorilor, membru in colegiul de redactie al revistei Jurisclasor CEDO.


Oana Cristina Niemesch
Alexandra Gherghesanu

Judecator, Curtea de Apel Iasi, formator al Institutului National al Magistraturii, membru in colegiul de redactie al Revistei Forumul Judecatorilor, redactor sef adjunct al revistei Jurisclasor CEDO.


Vasile Bozesan

Judecator, Tribunalul Teleorman, membru in colegiul de redactie al Revistei Forumul Judecatorilor, membru in colegiul de redactie al revistei Jurisclasor CEDO.


Iulian Balan

Judecator, Curtea de Apel Targu Mures.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!