Studiul cadrului juridico-penal destinat violentei in familie are la baza exigenta de asigurare a masurilor de siguranta si de protectie, care reiese din Conventia Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice (Istanbul, 11.05.2011), fiind ratificata de catre Republica Moldova.
Tematica lucrarii este axata pe fundamentarea stiintifica a raspunderii penale pentru violenta in familie, fiind supuse analizei cele mai relevante publicatii din Republica Moldova, Romania si alte state. Nu au fost neglijate conceptele de baza privind fenomenul violentei in familie, expuse prin prisma actelor internationale si a legislatiei nationale. Pentru a valorifica si aspectul aplicativ al lucrarii s-a examinat si practica judiciara a Republicii Moldova care vizeaza violenta in familie, centrata pe protectia minoritatilor si a persoanelor in etate, ca fiind cei mai vulnerabili.
Lucrarea este adresata atat studentilor institutiilor superioare de invatamant pentru instruirea in materia incadrarii juridice a infractiunii de violenta in familie cat si persoanelor interesate de acest domeniu, pentru asigurarea formarii profesionale initiale si/sau continue.
Studiu este elaborat in baza legislatiei Republicii Moldova.
Informatii conformitate produs
Andrei Nastas
Doctor in drept, conferentiar universitar, avocat, mediator. In 2017 a sustinut teza de doctorat „Raspunderea pentru declaratiile cu rea-vointa in dreptul penal”, in cadrul Institutului de Cercetari Juridice si Politice al Academiei de Stiinte din Moldova din R. Moldova, specialitatea: 554.01 – drept penal si executional penal, conducator stiintific Valeriu Cusnir, prof., univ., dr., hab. Autor a mai multor lucrari stiintifice in domeniul dreptului penal, criminologiei, victimologiei etc.