Tema lucrarii abordeaza o perspectiva juridica a surselor de finantare moderne utilizate in afacerile antreprenoriale inovatoare, prin analiza comparativa a diferitelor sisteme de drept, si incercarea de adaptare a institutiilor specifice, in mediul juridic autohton, traditionalist-continental.
In contextul majorarii influentei acestor afaceri in economia mondiala, abordarea juridica apare ca iminent necesara pentru dezvoltarea coerenta a ecosistemului acestor finantari. In acest sens, lucrarea analizeaza atat principalele instrumente juridice utilizate de catre investitori in tranzactiile incheiate cu societatile beneficiare ale fondurilor, cat si principalele modalitati de finantare intalnite in mediul antreprenorial, precum cele realizate de catre investitori business angels, prin platformele de crowdfunding, si cele realizate prin intermediul fondurilor de capital de risc.
Abordarea are in vedere atat modalitatile de utilizare, caracteristicile proceselor, ale finantatorilor si ale societatilor beneficiare, cat si structura juridica a tranzactiilor sau perspectiva legislatiei specifice incidente.
Partea finala a lucrarii este dedicata guvernantei intreprinderilor de tip start-up, influentata in mod semnificativ de catre modalitatile de finantare utilizate si influenta tehnologiilor de varf asupra dreptului societar.
Subiectul, in aceasta forma, este abordat pentru prima data la nivel national, iar publicul tinta este format atat din profesionisti ai dreptului, din mediul academic sau practicieni, cat si din antreprenori, fondatori de start-upuri sau investitori in astfel de intreprinderi.
Informatii conformitate produs
Educatie si formare: studii universitare de doctorat, Facultatea de Drept, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (2015-2021); studii universitare de masterat, disciplina Institutii de Drept Privat, Facultatea de Drept, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (2008-2009); studii de licenta, Facultatea de Drept, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (2004-2008).
Experienta profesionala: cadru didactic asociat, Facultatea de Drept, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (2023-prezent); cadru didactic asociat, Facultatea de Drept, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (2017-2022); avocat, Baroul Cluj (2011-prezent); arbitru, Curtea de Arbitraj International de pe langa Camera de Comert si Industrie Cluj (2017-prezent); fondator, Legal Accelerators – Legal Tech and Innovation Hub.
Activitate de cercetare stiintifica: A.M. Carabas, R.N. Catana, Particularitati ale eficientei institutiei raspunderii civile a administratorilor si directorilor societatilor comerciale, in contextul globalizarii dreptului societar, in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 9/2010; Obligatoryjne mediacje w Rumunii, in Mediacje Obligatoryjne, Difin, Earszawa, 2017; Finantarea participativa, multifinantarea sau crowdfunding. Arhitectura juridica, in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 2/2021; Platformele – o noua arhitectura a afacerilor moderne, in Revista Romana de Drept Privat nr. 1/2022; A.S. Katarzyna, A.M. Carabas, The Qualifications of Mediators in Civil Matters, Including Employment Disputes, in Poland and Romania, in Review of European and Comparative Law, vol. 53, no. 2/2023.