Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Dreptul tratatelor

-7%
27,00 Lei 25,11 Lei

ISBN: 978-606-28-1380-2

DOI: https://doi.org/10.5682/9786062813802

Anul publicării: 2021

Editia: I

Pagini: 150

Editura: Editura Universitara

Autor: Nicolae Ploeşteanu, Raul Miron

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062813802 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Un manual este necesar pentru intelegerea de catre oricare persoana interesata a principalului mod in care statele lumii ajung sa aiba legaturi juridice dintre cele mai felurite, urmarindu-si interesele si propriile obiective pe baze de solidaritate si contextuale.
Un manual este necesar pentru a lamuri intr-o maniera lipsita de complexitate, dar actuala, toate etapele care se parcurg in viata unui tratat international si, mai ales, pentru a lamuri in ce fel acesta este generat de interesul fiecaruia dintre statele contractante, in ce fel este legat de interesele viitoarelor state parti si in ce fel influenteaza acesta viata internationala.
Manualul este scris pentru studentii care studiaza la specializarea drept sau la alte specializari din domeniul stiintelor sociale astfel incat acestia sa poata sa isi insuseasca notiunile fundamentale. Chiar daca nu vor practica decat extrem de putini dintre studenti, atentia asupra interpretarii tratatelor va fi insotita de un bagaj important necesar unei analize pertinente. Acest manual este dedicat activitatii universitare, de formare si evaluare a studentilor.
Manualul poate fi foarte usor utilizat pentru formarea continua a specialistilor de la diferitele ministere care au departamente cu atributii in domeniul relatiilor internationale, deoarece cunostintele in acest domeniu sunt inerente oricarei atributii care priveste negocierea, analiza, incheierea tratatelor internationale.
Autorii au preferat sa dea expresie acelor scrieri care sunt relevante in domeniu, fara a intentiona sa atribuie materialului vreo valoare de cercetare stiintifica proprie, ori de cate ori afirmatiile si rationamentele conceptuale deja exprimate sunt clare si nu este cazul reformularii acestora. Din acest motiv si pentru ca ideea manualului este sa serveasca activitatii de invatare si formare a studentilor, nu se fac trimiteri utilizandu-se note bibliografice ci se indica la final materialele bibliografice utilizate. 
Este relevant ca dupa acest material au fost pregatite din 2003 pana in prezent echipe de studenti care au concurat la competitii internationale in domeniul dreptului international public si au obtinut rezultate bune, care confirma calitatea expunerii.
La elaborarea sau expunerea unor texte au contribuit persoane apropiate autorilor si intr-un fel multe ganduri de multumire se indreapta catre acestia. Exista posibilitatea ca unele materiale se gaseasca deja in spatiul on-line, deoarece nivelul tehnologic actual intrece orice stadiu de comunicare clasica, precum cel prin intermediul unor materiale tiparite. In aceasta situatie autorii isi asuma responsabilitatea, fara a neglija cu nimic buna intentie a comunicarilor publicate anterior. 
Manualul include subiecte de evaluare a studentilor si o traducere relevanta a unei cauze in care se pun probleme de interpretare a unor expresii, mai exact cauza privind Diferendul referitor la drepturile de navigatie si alte drepturi conexe dintre Costa Rica si Nicaragua solutionata de Curtea Internationala de Justitie.   
NICOLAE PLOESTEANU 
RAUL MIRON

De ce un Manual despre dreptul tratatelor? / 7

INTRODUCERE / 9

I. CONCEPTELE FUNDAMENTALE SI STRUCTURA / 11
1.1. Ce este un tratat? / 11
1.2. Conventia de la Viena / 14
1.2.1. Domeniul de reglementare al Conventiei de la Viena (1969) / 15
1.2.2. Conventia de la Viena si dreptul international cutumiar / 15

II. STRUCTURA TRATATULUI / 17
2.1. Rolul tratatelor / 17
2.2. Competenta de a incheia tratate /17
2.3. Modalitati si etape de exprimarea consimtamantului de a fi legat prin tratat / 19
2.3.1. Semnarea / 20
2.3.2. Ratificarea / 21
2.3.3. Aderarea / 22
2.3.4. Acceptarea si aprobarea / 22
2.4. Invaliditatea tratatelor / 23
2.5. Amendarea, modificarea si revizuirea tratatelor / 25
2.6. Incetarea si suspendarea executarii tratatelor / 26

III. INTINDEREA DREPTURILOR SI OBLIGATIILOR JURIDICE DIN TRATAT / 27
3.1. Principiul Pacta sunt servanda / 27
3.2. Tratatele si Statele terte / 28

IV. PRINCIPIILE GENERALE ALE INTERPRETARII / 30
4.1. Probleme generale / 30
4.2. Practica / 33
4.3. Travaux preparatoires / 35
4.4. Obiectul si scopul tratatului / 37
4.5. Principiul efectivitatii / 37
4.6. Tratatele plurilingve / 37

V. REZERVELE LA TRATATE / 39
5.1. Cazul Conventiei privind Genocidul / 39
5.2. Regimul Conventiei de la Viena din 1969 / 40
5.3. Problema rezervelor la tratatele privind drepturilor omului / 42
5.4. Declaratii interpretative / 44

VI. INCETAREA TRATATELOR / 46
6.1. Prezentarea tuturor cauzelor de incetare si a practicii in materie / 46
6.2. Incalcarea substantiala / 46
6.3. Imposibilitatea de executare / 48
6.4. Schimbarea fundamentala de circumstante / 49

VII. CONCLUZII / 51

VIII. SUBIECTE DE EXAMEN / 52

IX. BIBLIOGRAFIE / 60

CAUZA PRIVIND DIFERENDUL REFERITOR LA DREPTURILE DE NAVIGATIE SI ALTE DREPTURI CONEXE (COSTA RICA vs. NICARAGUA) CURTEA INTERNATIONALA DE JUSTITIE HOTARAREA DIN 13 IULIE 2009 / 63

CONVENTIE din 23 mai 1969 cu privire la dreptul tratatelor / 113

Tratatul international reprezinta un mijloc de cooperare a statelor si o metoda eficienta si precisa de reglementare a relatiilor dintre acestea. Tratatele internationale au o importanta covarsitoare in desfasurarea relatiilor internationale, iar ca sursa juridica influenta acestora este in continua crestere. Este esential in studiul si aplicarea dreptului tratatelor internationale sa se tina cont ca tratatul international reprezinta o manifestare de suveranitate.
Rolul lor in cadrul dreptului international public se manifesta sub doua aspecte principale: pe de o parte, contribuie la codificarea dreptului, iar pe de alta parte contribuie la dezvoltarea sa progresiva. In timp ce codificarea conduce la o mai mare acuratete a reglementarilor, dezvoltarea progresiva conduce, in principiu, la cresterea calitatii dreptului international, atat intr-un plan vertical cat si orizontal. Exista in prezent domenii ce sunt de neconceput in absenta tratatelor internationale (cum ar fi drepturile omului, dreptul international, investitiile internationale si comertul international, transporturile si comunicatiile internationale, securitatea cibernetica etc.). Codificarea dreptului tratatelor s-a realizat prin Conventia de la Viena din 1969 privind dreptul tratatelor, fara ca aceasta sa epuizeze toata problematica ce se iveste cu prilejul incheierii, executarii, modificarii sau incetarii tratatelor internationale. Cunoasterea dreptului tratatelor este esentiala pentru intelegerea modului in care functioneaza relatiile internationale si dreptul international (chiar daca ne gasim intr-o sfera a relatiilor sociale in care prezenta factorului politic este constanta), dar si pentru a intelege interdependentele intre dreptul international si dreptul intern al statelor. Rolul dreptului tratatelor nu se reduce doar la contributiile sale in relatiile dintre state, ci dimpotriva este in crestere. Dreptul tratatelor are vocatia de a reglementa absolut toate relatiile ce se desfasoara intre entitati ce au capacitate internationala (organizatii internationale guvernamentale, popoare care lupta pentru eliberare), chiar daca asupra acestor aspecte exista opinii divergente. Intr-adevar, uneori reglementarile dreptului tratatelor nu constituie decat un imprumut normativ fara forta juridica obligatorie.
Rolul tratatelor internationale nu trebuie, in prezent, redus la sfera dreptului international public. Rolul tratatelor internationale in perioada moderna se extinde asupra dreptului intern al statelor, chiar daca aplicarea propriu-zisa depinde de sistemul constitutional al fiecarui stat in parte. Asupra dreptului intern, de principiu, tratatul international se poate manifesta sub urmatoarele aspecte: sa genereze uniformizarea acestuia prin raportare la sistemul de drept al celorlalte state parti; sa confere unor entitati care in mod obisnuit nu au statut international, capacitati specifice de a actiona in planul relatiilor internationale. 
Dreptul tratatelor internationale, ca disciplina juridica si subdiviziune a dreptului, este alcatuit din regulile si procedura de creare, aplicare si incetare a tratatelor internationale, incluzand toate momentele existentei acestora. Altfel spus, dreptul tratatelor este o „lege” a tratatelor. Intre acest concept si regulile cuprinse in tratate exista o distinctie si nu trebuie sa se confunde semnificatia expresiei dreptul tratatelor cu regulile cuprinse in tratatele internationale; acestea din urma, alcatuiesc ceea ce este cunoscut sub denumirea drept international conventional, desemnand totalitatea regulilor juridice internationale care se exprima prin tratatele internationale. Pe de alta parte, dreptul tratatelor, desi acoperit intr-o mare proportie de Conventia de la Viena privind dreptul tratatelor, regulile sale exprima dreptul international general.

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!