Dreptul familiei reprezinta un curs universitar adresat in primul rand studentilor la facultatile de drept si care trateaza intreaga materie, astfel cum este ea structurata in fisa acestei discipline a majoritatii facultatilor de drept din Romania.
Cartea reprezinta continuarea fireasca a Cursului de dreptul familiei (publicat de autoare in anul 2015), prezenta lucrare fiind insa substantial imbogatita si dezvoltata fata de versiunea anterioara. Cursul isi propune sa ofere o baza solida de cunostinte pentru intelegerea Dreptului familiei, atat din perspectiva nationala, cat si internationala. Cartea acopera toate aspectele esentiale ale Dreptului Familiei, de la parteneriat civil, concubinaj, casatorie, regimuri matrimoniale si divort, pana la custodie, adoptie, protectia minorilor si obligatia legala de intretinere.
Autoarea ofera o prezentare detaliata a legislatiei nationale, cu referinte la cele mai recente modificari legislative. Pe langa explicarea clara a teoriei, cartea ofera numeroase solutii practice si recomandari pentru abordarea problemelor juridice din domeniul familial, ea devenind astfel si un instrument indispensabil pentru avocati si juristi.
Scrisa intr-un limbaj clar si accesibil, cartea este ideala pentru atat pentru specialisti, cat si pentru cei aflati la inceput de drum in domeniul juridic. Structura sa logica si organizarea tematica o fac usor de parcurs si de consultat.
Din sumar:
Partea a I. Cuplurile
Titlul I. Cuplurile necasatorite
Titlul II. Cuplurile casatorite
Partea a II-a: Raporturile dintre parinti si copiii lor minori
Titlul I. Filiatia
Titlul II. Protectia minorului
Partea a III-a. Obligatia legala de intretinere
Studii: A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi in anul 1999 si este doctor in stiinte juridice, specializarea Dreptul comertului international, din anul 2011, cu teza de doctorat Concurenta neloiala in dreptul comertului international.
Activitate profesionala: Din anul 2000, este cadru didactic la Facultatea de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (conferentiar universitar din 2016), unde preda Dreptul familiei, Dreptul concurentei, Dreptul concurentei si protectia consumatorilor si Litigii privind raporturile de familie (cursuri si seminare pentru ciclul 1 – licenta, ciclul 2 – master si invatamant cu frecventa redusa). De asemenea, este avocat definitiv in Baroul Iasi, din anul 2000, iar in perioada 2015-2018 a fost formator al Institutului Notarial Roman.
Principalele carti publicate: Dreptul familiei, Ed. Hamangiu, 2024; Concurenta neloiala in dreptul international privat, Ed. Universul Juridic, 2022; Fise de drept civil. Dreptul familiei (coautor), Ed. Universul Juridic, 2018; Curs de dreptul familiei, Ed. Hamangiu, 2015; Noul Cod civil. Comentarii, doctrina, jurisprudenta – vol. I (coautor), Ed. Hamangiu, 2012; Filiatia fată de tată. Practică judiciară, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2006; Drept civil. Partea generală. Explicatii teoretice, spete si grile (coautor), Editura Hamangiu, Bucuresti, 2008.
Cele mai recente articole in publicatii de specialitate: “Custodia animalului de companie in cazul desfacerii casatoriei”, in Revista de Dreptul Familiei nr. 1/2024; “The Consumer and the Data Subject in the Digital World”, in SHS Web Conf. Volume 177, 2023, International Conference Legal Perspectives on the Internet. COPEJI 6.0. The Right to the Confluence of Two Universes: Where to?; „Cand minorul se casatoreste”, in volumul O familie pentru Europa. O Europa a familiilor. Studia Emesse Florian dedicata, Ed. Hamangiu, 2022; „Aspecte jurisprudentiale privind relatiile personale dintre copil si parintii sai, in Analele UAIC, Tomul LXVIII/1/2022 Stiinte Juridice; „Arma secreta a concurentilor: cuvintele cheie pentru SEO”, in Analele UAIC, Tomul LXVII, Stiinte Juridice, Supliment, 2021; „O lume minunata cu multe jucarii si doua locuinte pentru copii”, in Analele UAIC, Tomul LXVII, nr. 2/2021, Stiinte Juridice; „Refuzul parintilor firesti de a consimti la adoptie: drama sau abuz?”, in Curierul Judiciar nr.7/2021; „Birdesting-ul, o noua adaptarea a divortului si despre cum putem adopta prevederile art. 400 C. civ.”, in Revista de Dreptul Familiei nr. 1/2021; „Accesul la reproducerea umana asistata medical. Modelul Italiei”, in Revista de Dreptul Familiei nr. 1/2020; „Uber, un nou model de afacere si implicatiile sale asupra concurentei, in Analele UAIC, Tomul LXVI, Stiinte Juridice, 2020, Supliment; „Aplicarea regulilor de concurenta in perioadele de criza: Lectia Covid-19”, in Analele UAIC, Tomul LXVI, Stiinte Juridice, 2020, nr. I.
actualizat septembrie 2024