Dreptul constitutional al Uniunii Europene

67,44 Lei

ISBN: 978-606-591-402-5

DOI: 10.5682/9786065914025

Anul publicării: 2013

Editia: I

Pagini: 492

Editura: Editura Universitară

Autor: Schütze Robert

Momentan indisponibil
Cod Produs: SKU-10324 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Cuvant inainte
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)

Daca cu ani in urma nu era de conceput a vorbi despre dreptul constitutional al Uniunii Europene, pentru ca aceasta era, pentru unii autori, o sintagma rezervata in exclusivitate statelor–natiune, astazi ne este tot mai clar faptul ca avem de-a face cu o noua constructie de tip federal, in cadrul careia statele membre ocupa locul entitatilor federate, iar Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene si actualele tratate in vigoare, impreuna cu principiile consfintite de acestea (al democratiei si statului de drept, principiul separatiei puterilor in stat, al egalitatii statelor in fata tratatelor, principiul efectului direct si al primatului dreptului Uniunii asupra ordinilor juridice interne) formeaza toate la un loc blocul de constitutionalitate al Uniunii. Procesul de constitutionalizare a Uniunii a fost unul indelungat, desavarsindu-se cu fiecare modificare sau revizuire a tratatelor constitutive, chiar daca de cateva ori popoarele statelor membre au respins ideea de  constitutie europeana ca pe ceva nelegitim si de natura sa submineze suveranitatea statelor, atat in expresia sa interna, cat si externa.

Lucrarea de fata se inscrie in randul abordarilor indraznete si originale cu privire la dreptul constitutional al Uniunii Europene, oferind o sinteza temeinic documentata a problematicii, dar si o analiza critica a unor aspecte semnificative precum ar fi acela al caracterului Uniunii Europene ori cu privire la principiul separatiei orizontale a puterilor intre institutiile UE, principiul efectului direct, principiul primatului dreptului Uniunii etc.

Cele douasprezece capitole ale volumului sunt impartite in trei sectiuni – cea dintai dedicata prezentarii istorice si institutiilor Uniunii, a doua care abordeaza principiile activitatii celor trei ramuri ale puterii la nivelul Uniunii (urmand si in acest caz o abordare constitutionalista pronuntata), iar a treia parte care prezinta principiile ordinii juridice a Uniunii (efectul direct, efectul indirect, suprematia, prioritatea, caile de drept, raspunderea pentru incalcarea dreptului Uniunii, statutul drepturilor fundamentale in Uniune).

Lucrarea se remarca prin prezentarea originala, insotita de o selectare personala a autorului a reperelor fundamentale ale istoriei Uniunii ori ale jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Expunerea este insotita permanent de exemple sugestive, menite sa usureze intelegerea materiei.

In consecinta, lucrarea poate fi recomandata atat celor care se initiaza in materia dreptului Uniunii Europene, cat si celor care urmaresc sa aprofundeze aspecte constitutionale ale institutiilor dreptului Uniunii Europene. 

Publicarea volumului a fost sustinuta si este recomandat de Centrul de studii de drept european al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane. 


Lucrare recomandata de:
 
Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române
 
Asociaţia Română de Drept şi Afaceri Europene (ARDAE)
 
Forumul Judecătorilor din România 
 
Centrul de Drept Constituţional şi Instituţii Politice (CDCIP) de pe lângă Facultatea de Drept - Universitatea din Bucureşti

Societatea de Stiinte Juridice

  • Dreptul constitutional al Uniunii Europene

    Descarca

Uniunea Europeana exista de peste o jumatate de secol. Pornind in 1952 ca „Europa celor sase” intr‑un sector industrial determinat, Uniunea de astazi are douazeci si sapte de state membre si actioneaza in aproape toate domeniile vietii sociale. Structurile constitutionale ale Uniunii au evoluat in paralel cu aceasta crestere dinamica. Nascuta ca organizatie internationala, Uniunea a evoluat intr‑o federatie matura de state. Prin aceasta, Uniunea Europeana a suferit cea mai mare „transformare” a sa in primul deceniu al secolului XXI. Aceasta reforma fundamentala a inceput in 2001 cu Declaratia de la Laeken privind viitorul Uniunii Europene si si‑a gasit rostul – in pofida esecului „Tratatului de instituire a unei Constitutii pentru Europa” din 2004 – in Tratatul de reforma (Tratatul de la Lisabona) din 2007. Mai mult, Uniunea dupa Lisabona nu mai este Uniunea care era inainte. Cartea de fata prezinta structurile si puterile acestei Uniuni „reinnoite” in termeni constitutionali „reinnoiti”. Ea este fructul lectiilor si scrierilor mele in cursul ultimului deceniu – tumultuos. Adresez multumiri multor colegi si prieteni si in special lui Antonis Antoniadis, Amandine Garde, Konrad Lachmayer, precum si lui Dieter si Isolde Schütze. Pentru partea de redactare, multumesc in mod special lui Sinéad Moloney de la Cambridge University Press pentru rabdarea si profesionalismul nelimitate. Aceasta carte este dedicata lui Pierre Pescatore – cel mai mare „pictor” din secolul al XX‑lea al Uniunii Europene. 

Introducere: Dreptul constitutional al Uniunii Europene / 1

Partea I: Istorie si structura / 7
1. Istoria constitutionala: de la Paris la Lisabona / 9
2. Natura constitutionala: o federatie de state / 46
3. Structura politica: institutiile Uniunii I / 79
4. Structura politica: institutiile Uniunii II / 115

Partea a II‑a: Puteri si proceduri / 149
5. Puteri legislative: competente si proceduri / 151
6. Puteri externe: competente si proceduri / 187
7. Puteri executive: competente si proceduri / 222
8. Puteri judecatoresti: competente si proceduri / 256
 

Partea a III‑a: Drepturi si cai procesuale / 301
9. Dreptul european: efectul direct si efectul indirect / 303
10. Dreptul european: suprematie si prioritate / 344
11. Dreptul european: cai procesuale si raspunderi / 376
12. In particular: drepturile omului in Uniune / 406

Schütze Robert

Este profesor de drept la Universitatea din Durham, Regatul Unit, cu o vastă experienţă profesională.

A studiat dreptul german şi dreptul englez şi a susţinut o teză de doctorat la Institutul Universitar European din Florenţa.

Teza a fost premiată, iar publicarea ei în volum la Oxford University Press (From Dual to Cooperative Federalism. The Changing Structure of European Law, 2009) a atras recenzii favorabile şi încă o dată premierea ei. 


Scrie un review


Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!