Prin spetele selectate si rezumate din domenii diferite de interes, culegerea isi propune sa formeze o imagine de ansamblu asupra unor probleme jurisprudentiale relevante, actuale si chiar repetitive in procesul civil.
Cuprinsul lucrarii
Lucrarea „Drept procesual civil” cuprinde o sinteza bogata si variata a jurisprudentei in materie procesuala de la toate palierele de competenta ale instantelor – judecatorii, tribunale, curti de apel si instanta suprema. Lucrarea cuprinde domenii si institutii importante ale dreptului procesual civil, frecvent disputate in proces, cum ar fi cele referitoare la actiunea civila, la competenta instantelor judecatoresti, la participantii in procesul civil, la caile de atac, la executarea silita si la procedurile speciale.
Puncte forte
Hotararile judecatoresti selectionate sunt structurate in mai multe capitole. Fiecare speta beneficiaza de un comentariu scurt si concis asupra problemei de drept dezlegata, pentru a asigura o facila consultare. Autorii au optat in mod inspirat pentru publicarea partiala a textului hotararilor judecatoresti, cu eliminarea informatiilor nerelevante, urmarindu-se crearea unui instrument util de lucru pentru practicienii dreptului sau pentru cei care au in aria de interes materia dreptului procesual civil. Scopul declarat de autorii lucrarii este acela de a se constitui intr-un mijloc adecvat de cunoastere a practicii judiciare si de a contribui la sporirea caracterului previzibil al hotararilor judecatoresti.
Public tinta
Lucrarea este destinata atat studentilor de la facultatile de drept, cat si profesionistilor interesati de acest domeniu.
Informatii conformitate produs
Mihaela Cristina Mocanu
Educatie si formare: studii universitare de doctorat, disciplina Drept procesual civil, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (2010 2013); studii universitare de masterat, disciplina Legislatie maritima, Universitatea Maritima din Constanta (2003 2005); studii de licenta, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (1994 1998).
Experienta profesionala: judecator la Curtea de Apel Constanta (2018 prezent); vicepresedinte al Curtii de Apel Constanta (2020 prezent); judecator specializat in materie civila; conferentiar universitar, Facultatea de Stiinte Juridice si Stiinte Economice, Universitatea „Spiru Haret” din Constanta; redactor-sef al Revistei Romane de Jurisprudenta.
Activitate de cercetare stiintifica: Drept procesual civil. Teoria generala, Ed. Universul Juridic (2022), Drept procesual civil. Teste-grila pentru examenele de admitere in profesiile juridice (coautor), 2 editii, Ed. Universul Juridic (2021,2022), Fond funciar. Practica judiciara recenta, 2 editii, Ed. Hamangiu (2022, 2019), Caile de atac de retractare in procesul civil, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2014; Dreptul muncii. Caiet de aplicatii si jurisprudenta (coautor), Ed. Hamangiu (2019), Promisiunea de a contracta. Hotarari care tin loc de contract. Practica judiciara recenta, Ed. Hamangiu (2018), coordonator si coautor al unor culegeri de spete (Drept civil, Drept procesual civil, Contracte, Drept public), Ed. Universul Juridic, 2018, Jurisprudenta instantelor judecatoresti 2010 2011 in domeniul dreptului civil, penal, procesual civil si penal, familiei, comercial, muncii, contencios administrativ, vol. I, Ed. Universitara, Bucuresti, 2012; Jurisprudenta instantelor judecatoresti 2007 2012 in domeniul dreptului bancar, vol. II, Ed. Universitara, Bucuresti, 2012; Manual de procedura civila. Teoria generala cu trimiteri la Noul Cod de procedura civila, Ed. Universitara, Bucuresti, 2012; autoare a mai multor studii, comunicari publicate in volumele unor conferinte nationale sau internationale, comentarii ale unor decizii de speta in revistele de specialitate.
Constantina-Monica Turcu
Educatie si formare: studii postuniversitare de tehnica legislativa (2004) si „Administratie europeana” (2005), studii de licenta, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (1997-2001).
Experienta profesionala: judecator la Curtea de Apel Constanta, specializat in materia contenciosului administrativ si fiscal, (2023); judecator la Tribunalul Constanta (2017-2023); judecator la Judecatoria Constanta (2010-2017); consilier juridic in administratia locala (2002-2010).
Activitate de cercetare stiintifica: contributor la Revista Romana de Jurisprudenta, studii si cercetari pentru activarea mijloacelor procedurale destinate asigurarii unei practici unitare la nivelul instantelor judecatoresti, lucrari pentru sedintele de invatamant profesional si practica neunitara din cadrul instantei.
Georgiana-Andreea Nedelcu
Educatie si formare: studii universitare de masterat, disciplina Drept Public, Universitatea Ovidius din Constanta (2014 2015); studii de licenta, Facultatea de Drept, Universitatea Ovidius din Constanta (2010-2014).
Experienta profesionala: judecator la Judecatoria Constanta (2023-prezent); avocat in Baroul Constanta (2016-2023).
Activitate de cercetare stiintifica: studii si cercetari pentru activarea mijloacelor procedurale destinate asigurarii unei practici unitare la nivelul instantelor judecatoresti, lucrari pentru sedintele de invatamant profesional si practica neunitara din cadrul instantei.