Aceasta lucrare este un instrument extrem de util si eficient pentru parcurgerea disciplinei Drept penal – Partea speciala, disciplina ce se regaseste in tematica tuturor examenelor importante ale carierei juridice.
CUPRINSUL LUCRARII
- 268 de teste-grila grupate pe teme de studiu, cu rezolvari;
- peste 50 de probleme teoretice;
- 72 de spete de dificultate medie;
- 34 de spete de dificultate ridicata, cu rezolvari selective;
- 160 de grile recapitulative grupate in 8 teste finale, cu rezolvari;
- 56 de solutii de jurisprudenta nationala;
- referiri la minute de unificare practica judiciara ale CSM;
- referiri la jurisprudenta CEDO;
- decizii ale CCR si ale ICCJ de admitere RIL si HP.
PUNCTE FORTE
- fiecare capitol contine scheme ale infractiunilor cu prezentarea, acolo unde este cazul, a opiniilor divergente ale celor mai cunoscuti autori de drept penal cu privire la unele elemente ale continutului constitutiv al infractiunilor sau cu privire la unele calificari juridice;
- fiecare capitol contine prevederi legale, un set de grile a caror dificultate creste gradual, exercitii de sedimentare a cunostintelor teoretice, spete si probleme teoretice;
- fiecare capitol contine solutii de jurisprudenta relevante.
- lucrarea cuprinde, intr-un capitol separat, 34 de spete complexe cu privire la care sunt oferite selectiv si rezolvarile;
- la finalul lucrarii sunt 8 teste recapitulative a cate 20-25 de intrebari tip grila fiecare, al caror enunt, in marea lor majoritate, reprezinta minispete.
- publicul are acces la informatia esentiala necesara unei verificari eficiente intr-o lucrare atent structurata, care s-a bucurat de un real succes si a carei popularitate creste cu fiecare editie.
PUBLICUL TINTA
Caietul de seminar se adreseaza deopotriva:
- studentilor facultatilor de drept din anul al III-lea de studiu, in vederea pregatirii seminarelor si a examenelor pentru promovarea disciplinei Drept penal – Partea speciala;
- studentilor din ultimul an al facultatilor de drept, in vederea pregatirii examenului de licenta;
- candidatilor la examenul organizat pentru admiterea la Institutul National al Magistraturii, in special prin testele-grila si spetele selectate;
- candidatilor la concursul de admitere in profesia de avocat;
- cursantilor (avocati stagiari) Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, in vederea pregatirii modulelor la disciplina Drept penal;
- personalului didactic al facultatilor de drept, lucrarea constituind un instrument facil in realizarea seminarelor la disciplina Drept penal – Partea speciala.
Este conferentiar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, avand o experienta didactica in invatamantul universitar de 20 de ani. Domeniile sale de expertiza sunt Drept penal – Partea generala, Drept penal – Partea speciala, Sociologie juridica si Drept penal international.
A publicat pana acum patru monografii, un curs de sociologie juridica care a fost reeditat si peste 80 de articole si studii in reviste de specialitate din Romania si din strainatate.
In anul 2012, a obtinut Premiul „Ion Tanoviceanu”, acordat de Uniunea Juristilor din Romania pentru lucrarea Raspunderea penala a persoanei fizice, in 2019 a obtinut Premiul pentru cel mai bun studiu publicat in Revista de Drept Penal al Afacerilor pentru articolul Inteligenta artificiala: o provocare pentru dreptul penal (Revista romana de drept penal al afacerilor nr. 2/2018), iar in anul 2020 a obtinut premiul „Vintila Dongoroz”, in domeniul dreptului penal, acordat de Uniunea Juristilor din Romania si Premiul pentru cea mai buna carte in domeniul dreptului penal al afacerilor pe anul 2020, acordat de Revista Romana de Drept Penal al Afacerilor, ambele pentru lucrarea Inteligenta artificiala, dreptul penal si sistemul de justitie penala. Amintiri despre viitor.
Este, de asemenea, Director al Centrului de Cercetari in Stiinte Penale (CCSP) al Facultatii de Drept – Universitatea de Vest din Timisoara, editor-sef al „Journal of Eastern European Criminal Law”, membru al Comitetului Editorial al Revistei „Anale Jurisprudentia” Seria Drept, membru al comitetului editorial al „OJLS – Open Journal for Legal Studies” Belgrade, Center for Open Acces in Science (COAS), Serbia si membru al Comitetului Editorial International al „Journal of Liberty and International Affairs, Macedonia”.
Din anul 2013, este lector in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, Centrul Teritorial Timisoara.