„Sabia fara balanta este pura violenta, balanta fara sabie este neputinta dreptului” (Rudolf von Jhering, Lupta pentru drept, 1872). Dreptul executional penal poate fi asociat cu taisul sabiei, iar manuirea sa reprezinta una dintre cele mai nuantate si importante activitati sociale care pot fi realizate in interesul general al comunitatii umane social organizate.
Intregul sistem al dreptului penal si dreptului procesual penal, cu toate interdependentele logice si relationarile institutionale coerente pe care le presupune si le implica, ar ramane fara substanta efectiva in absenta reglementarii care sa asigure finalitatea esentiala a procesului si efortului de identificare a persoanelor care au savarsit infractiuni, in vederea dovedirii comiterii lor de catre respectivele persoane, a angajarii raspunderii lor penale pentru acele infractiuni si a concretizarii acestei raspunderi juridice intr-o sanctiune care sa se execute (efectiv sau prin echivalent juridic). Importanta fireasca acordata dreptului penal si dreptului procesual penal – din perspectiva legislativa, jurisprudentiala si de analiza/studiu/cercetare – nu poate infirma realitatea potrivit careia demersul de reglementare si de cercetare a respectivelor domenii ar fi steril in absenta dreptului executional penal. Fara finalitatea normelor care stabilesc regulile si conditiile de executare a sanctiunilor de drept penal, intreaga constructie (logica, migaloasa si impresionanta) a normelor penale substantiale si a celor procesual-penale ar constitui doar un remarcabil demers inutil, fara reale consecinte concrete in impactul produs asupra vietii de relatie.
Importanta domeniului reiesind din cele astfel evidentiate, se impune cu maxima claritate si importanta demersului de prezentare si de analiza a reglementarilor care dau continut dreptului executional penal, prin lucrari teoretice aferente. In prima linie a acestora se afla, desigur, cursurile universitare (in randul carora se integreaza si volumul Drept executional penal. Curs universitar), prin care se realizeaza o introducere/o expunere generala care sa asigure un prim contact al materiei fata de studenti (in primul rand) si (in secundar) fata de orice alte persoane care urmaresc o familiarizare cu domeniul legislativ in cauza ori care doresc o schita rapida de „navigare” printre principalele repere ale reglementarii in materie de executare a sanctiunilor penale.
Autorul
Activitate profesionala: Este cadru didactic titular (lector universitar) la Facultatea de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (fiind si absolvent al acestei institutii cu indelungata traditie in domeniul stiintelor juridice – la nivelul studiilor de licenta, al celor de masterat, precum si al Scolii Doctorale), avand experienta de predare la nivelul studiilor universitare incepand cu anul 2005. Din anul 2012 este si doctor in Drept (specializarea Drept penal; tema lucrarii: Cauzele speciale de nepedepsire si cauzele speciale de reducere a pedepsei), ulterior finalizand, in calitate de membru, un proiect de cercetare postdoctorala (grant de cercetare – POSDRU/159/1.5/S/141699 – „Modernizarea legislatiei nationale in contextul uniformizarii dreptului la nivel european si implicatiile socio-politice asupra sistemului administrativ”) cu tema „Modernizarea legislatiei penale si modelul normativ: intre deziderat si realitate in exprimarea politicii penale de factura atenuanta si agravanta”.
Este specializat in domeniul stiintelor penale, desfasurand, la nivelul studiilor de licenta (IF/IFR) si de masterat (specializarile Stiinte penale, Cariera judiciara, Drept si ordine publica), activitati de curs si/sau de seminar in materia dreptului penal – partea generala si a dreptului executional penal (si discipline conexe: probleme speciale de drept penal general; drept penal general – probleme speciale de teorie si practica; elemente de drept penal general; elemente speciale de drept executional penal); pentru o scurta perioada de timp a sustinut si activitati de seminar la disciplina criminalistica; coordoneaza Cercul de stiinte penale din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
A participat in calitate de expert/formator (extern) in cadrul proiectului de formare continua a magistratilor (judecatori si procurori) in vederea sprijinirii unificarii practicii (pe filiera referitoare la materia dreptului penal si dreptului procesual penal – privind noul Cod penal si noul Cod de procedura penala), cu denumirea „Justitia 2020. Profesionalism si integritate” (cod SIPOCA 453/MySMIS2014+ 118978), organizat de Institutul National al Magistraturii [proiect cofinantat de Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA), Componenta 1 IP9/2017 – Calitate, transparenta, etica si integritate la nivelul sistemului judiciar, Axa prioritara 2 – Administratie publica si sistem judiciar accesibile si transparente, Obiectivul Specific 2.3: Asigurarea unei transparente si integritati sporite la nivelul sistemului judiciar in vederea imbunatatirii accesului si a calitatii serviciilor furnizate la nivelul acestuia], derulat in perioada 2018-2023 (implicare in componenta unui numar de cateva zeci de activitati de seminar descentralizate desfasurate la nivelul instantelor arondate curtilor de apel si unitatilor Ministerului Public arondate parchetelor de pe langa curtile de apel de pe intreg teritoriul tarii, precum si pe componenta a opt conferinte centralizate organizate la Bucuresti de catre Institutul National al Magistraturii).
I-au fost acordate distinctiile „Profesor Bologna” (in anul 2015) – de catre Asociatia Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (A.N.O.S.R.), respectiv diploma (premiul) „Juventas Scientiae” (in anul 2016) – de catre Consiliul de Administratie si Senatul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
Sub aspectul carierei administrative, a fost Director al Departamentului Didactic „Drept – Invatamant cu Frecventa Redusa” din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (in perioada 2016-2018) si Director al Departamentului de Drept Public din cadrul aceleiasi institutii (in perioada 2018-2020); din anul 2020 este Prodecan (pentru activitatea didactica si relatia cu studentii) al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (calitate din care coordoneaza si activitatea didactica a formei de invatamant frecventa redusa). Este/a fost membru in numeroase comisii si organisme instituite la nivelul aceleiasi facultatii, precum si (in cateva ocazii) in comisii de contestatii organizate cu ocazia unor editii ale concursurilor de admitere la Institutul National al Magistraturii/in magistratura ori de promovare la instanta suprema (Sectia penala); a participat, in calitate de speaker, la o serie de activitati organizate de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (U.N.B.R.) in cadrul componentei de formare initiala si continua a avocatilor – conferinte de pregatire profesionala organizate in ultimii 10-15 ani de structuri ale Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (I.N.P.P.A.) din regiunea Moldovei (Suceava, Botosani, Vaslui, Barlad, Iasi).
Activitate publicistica/de cercetare: Fise de drept penal (pentru admiterea in magistratura si avocatura) (coautor), Ed. Hamangiu, ed. a 7-a, 2024; Drept executional penal. Curs universitar, Ed. Hamangiu, 2024; Teste grila. Editia a VIII-a. Vol. II. Drept penal. Procedura penala (coautor), Ed. Solomon, 2023; Cauzele speciale de nepedepsire si cauzele speciale de reducere a pedepsei, Ed. Hamangiu, 2022; Codul penal pe intelesul copiilor (coautor si co-coordonator), Ed. Solomon, 2020; Drept penal. Partea generala. Curs teoretic in domeniul licentei (I) (coautor), Ed. Hamangiu, 2017; Ghid juridic pentru elevi (clasele IX-XII) (coautor), Ed. Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, 2017; Noul Cod penal. Comentarii pe articole (coautor), Ed. Hamangiu, 2014; autor/coautor a peste 50 de articole de specialitate si studii stiintifice publicate in reviste de specialitate de profil juridic si/sau in volume ale unor conferinte/congrese/manifestari stiintifice de profil juridic (juridico-penal), aparute in tara si in strainatate; participant (speaker) si/sau moderator la numeroase evenimente academice (conferinte, simpozioane, colocvii stiintifice, mese rotunde, activitati de cerc stiintific, congrese, diverse alte tipuri de manifestari stiintifice), cu interventii pe teme preponderent de drept penal (general).
actualizat mai 2024