Despre carte
De ce un curs nou intr-o materie destul de stabila care nu a cunoscut modificari majore de sute de ani?
Poate pentru ca si imutabilitatea succesorala se sparge in fata valurilor de reforme ale secolului XXI, in fata atator modificari legislative ce au afectat domenii diverse din matricea dreptului privat si in fata unei jurisprudente (interne si europeane) tot mai puternice. Astfel, regandirea structurii familiale prin intarirea relatiei parteneriale cu sotul sau cu concubinul, uneori in defavoarea familiei de origine, ale carei puteri se estompeaza, adoptarea unui nou regim juridic pentru persoanele incapabile care au trecut de la interdictie la ocrotire, diversificarea elementelor de activ si pasiv patrimonial datorita dezvoltarii economice fara precedent fac necesara o reevaluare a unor institutii si in domeniul succesoral.
Lucrarea Drept civil. Succesiuni urmareste realizarea unei analize a institutiilor succesorale grefata pe structura Codului civil, ale carui dispozitii sunt prezentate, explicate si, acolo unde este cazul, adnotate. Totodata, pe scheletul Codului civil este inserata doctrina relevanta, jurisprudenta interesanta si exemple lamuritoare, totul in incercarea de a pune la dispozitia studentilor la drept, dar si a absolventilor care se pregatesc pentru examenele de admitere in profesie un material clar, simplu, explicit si exemplificat in toate punctele nevralgice ale acestei discipline fascinante.
In lucrare se regasesc si grile de la examenele de admitere in profesiile juridice cu explicatii ale raspunsurilor corecte, pentru a constitui un instrument complet in pregatirea tinerilor juristi.
Informatii conformitate produs
Cristina Codruta Hageanu
Studii: A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu in anul 1994, iar din anul 2004 este Doctor in Drept al aceleiasi facultati, cu teza Contractul de inchiriere.
Activitatea profesionala: Este conferentiar universitar, titular al disciplinelor Dreptul familiei si Protectia copilului, la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, si avocat in Baroul Sibiu.
Publicatii: Pe langa numeroase studii, comunicari stiintifice si articole de specialitate, dintre lucrarile publicate mentionam: Drept civil. Succesiuni. Curs universitar, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2024; Dreptul familiei, ed. a 3-a, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2023; Admiterea in magistratura si in avocatura. Vol. I - Drept civil, Drept procesual civil 2020, Culegere de subiecte cu explicatii ale variantelor de raspuns (coautor), Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2020; Admiterea in magistratura si in avocatura. Vol. I - Drept civil, Drept procesual civil 2019, Culegere de subiecte cu explicatii ale variantelor de raspuns (coautor), Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2019; Dreptul familiei. Fise de drept civil (coautor alaturi de Emese Florian, Marieta Avram, Marius Floare, Oana Ghita, Lucia Irimescu, Adina Motica si Cristina Nicolescu), Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2018; Dreptul familiei si actele de stare civila, ed. a 2-a, Ed. Hamangiu, Bucuresti 2017; Dreptul familiei si actele de stare civila, Ed. Hamangiu, Bucuresti 2012; Contractul de inchiriere. Practica judiciara, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2007; Dreptul familiei (coautor alaturi de prof. univ. dr. Alexandru Bacaci si lector univ. Viorica Dumitrache), Ed. All Beck, Bucuresti, 1999, lucrare reeditata in 1999, 2001, 2002, 2005, 2006, 2009 si 2012.
actualizat aprilie 2024