In contextul actual, economic si social, concedierea colectiva – caz de incetare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului – are o importanta deosebita prin prisma efectelor negative pe care le produce, prin somaj, pe piata fortei de munca.
Lucrarea Concedierea colectiva - consacrata exclusiv concedierii colective – are caracter de pionierat in aceasta materie. Ea se constituie intr-un instrument de lucru util si necesar, atat teoreticienilor, cat si practicienilor dreptului deoarece imbina analiza doctrinara a concedierii colective cu hotararile pronuntate de instantele de judecata din Romania.
Prezentand reglementarile existente la nivel european, al Organizatiei Internationale a Muncii si pe plan national, lucrarea identifica solutiile teoretice si practice, conforme legislatiei aplicabile, de natura a concura la respectarea principiului constitutional al protectiei sociale a salariatilor afectati de masura concedierii din motive care nu tin de persoana lor.
Informatii conformitate produs
Vartolomei Brindusa
Doctor in drept (2006), avand teza de doctorat cu titlul „Contractul international de factoring”, elaborata sub indrumarea doamnei prof. univ. dr. Stefanescu Brandusa, fiind sustinuta public in anul 2006.
Activitate profesionala:
Avocat – Baroul Bucuresti (din 2000 pana in prezent).
Activitate didactica:
preparator, asistent, conferentiar universitar la Academia de Studii Economice Bucuresti la disciplinele: drept civil, dreptul muncii si dreptul comertului international.
Principalele lucrari, articole si studii publicate:
- Concedierea colectiva. Doctrina. Legislatie. Decizii ale Curtii Constitutionale. Recursuri in interesul legii. Jurisprudenta comentata, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2015.
- Creantele salariatilor in cazul insolventei angajatorului in Romania. Studiu comparativ al normelor nationale si internationale, Ed. ILO, Budapesta, 2011.
- Dreptul muncii - pentru invatamantul economic, Ed. Economica, Bucuresti, 2009.
- Admisibilitatea grevei patronale (lock-out-ului) in Romania, in RRDM nr. 8/2015.
- Caracterul desfiintarii locului de munca in cazul concedierii potrivit art. 65 C. muncii, in RRDM nr. 7/2015.
- Consideratii referitoare la cauza reala si serioasa in cazul concedierii din motive ce nu tin de persoana salariatului, in Dreptul nr. 5/2014.
- Radierea de drept a sanctiunilor disciplinare, in RRDM nr. 8/2011.
- Consideratii referitoare la Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, in Dreptul nr. 7/2011.
- Telemunca – o noua forma de organizare a muncii, in Dreptul nr. 2/2008.
- Aspecte privind procedura de solutionare pe cale amiabila a cererilor sau reclamatiilor individuale ale salariatilor, in RRDM nr. 2/2004.
Dan Lupascu
Experienta relevanta
Activitate indelungata in domeniul juridic, atat in calitate de practician (judecator – 1990 - 2016, avocat – 2016 - la zi), cat si de cadru didactic universitar (din 1993 - la zi). A exercitat functii de conducere la Judecatoria sectorului 5, Bucuresti (vicepresedinte), Tribunalul Bucuresti (presedinte) si Curtea de Apel Bucuresti (presedinte). A fost membru al Consiliului Superior (2003 – 2011), institutie pe care a condus-o in calitate de secretar general (2003-2005) si, respectiv, de presedinte (2005-2006). A desfasurat activitate didactica la Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” din Bucuresti – Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative (1993-1995), Universitatea din Bucuresti – Facultatea de Drept (1994-1995), Institutul National al Magistraturii (1993-2018) si Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucuresti – Facultatea de Drept (2002 - la zi). In prezent, este avocat in cadrul Baroului Bucuresti - titular al Cabinetului individual de avocat „Lupascu Dan” - si profesor la Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucuresti – Facultatea de Drept.
Educatie si formare
2014-prezent: Profesor universitar
2001: Doctor in drept, Drept procesual penal, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept
1990: Absolvent, sef de promotie, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept
Activitate de cercetare stiintifica
A publicat numeroase lucrari stiintifice (a se vedea Anexa la Curriculum vitae, publicata pe adresa www.univnt.ro/corp profesoral), a facut parte din trei echipe de cercetare stiintifica si a participat la mai multe conferinte interne sau internationale.
Distinctii
Pentru rezultatele obtinute in cele peste trei decenii de activitate in domeniul juridic a primit numeroase premii, diplome si alte distinctii, de la institutii romane sau straine. In anul 2000, Presedintele Romaniei i-a conferit Ordinul national „Steaua Romaniei”, in grad de „ofiter”, pentru „merite deosebite in elaborarea jurisprudentei, reformarea justitiei si corecta aplicare a legilor” .
Informatii de contact
Telefon: 0721.21.18.28
e-mail: prof.danlupascu@gmail.com