Dintre toate cele patru mari coduri intrate in vigoare in perioada 2011-2014, Codul de procedura penala este, de departe, reglementarea cea mai intens disputata si afectata de modificari si revizuiri. Astfel, din februarie 2014 si pana in prezent, au fost adoptate peste 30 de legi si ordonante de urgenta care au modificat si completat diferite articole ale Codului de procedura penala, iar Curtea Constitutionala, la randul sau, a pronuntat peste 70 de decizii prin care a constatat neconstitutionalitatea unor texte ale acestuia.
De asemenea, dezbateri doctrinare aprinse si o practica judiciara efervescenta vin sa completeze tabloul de ansamblu al unei reglementari, dupa cum se vede, deosebit de importante pentru intreaga societate romaneasca, nu doar pentru mediile profesionale juridice, o reglementare care se poate sa nu fi fost suficient de bine cumpanita in parcursul sau de elaborare si adoptare legislativa.
La 10 ani de la intrarea lui in vigoare, Editura Hamangiu publica a 4-a editie a comentariului Codului de procedura penala, ca o analiza-bilant in care am incercat sa decantam si sa expunem cele mai relevante idei si solutii care s-au desprins in tot acest timp din practica instantelor judecatoresti, dar si din dezbaterile teoretice si controversele generate pe marginea dispozitiilor „noului” cod.
Pentru ca este un proiect adresat preponderent practicienilor dreptului, spre deosebire de editiile anterioare, la cea de fata am schimbat si structura cartii, trecand de la analiza pe institutii la comentariul pe articole, stiut fiind ca aceasta este cea mai uzuala modalitate de consultare a unui act normativ pentru cei mai multi dintre profesionistii interesati de aplicarea lui si aflati mereu in criza de timp.
Din aceleasi ratiuni, am incercat sa nu incarcam prea mult comentariile, concentrandu-ne analiza exclusiv pe acele chestiuni care pun reale probleme in practica si eliminand orice dezbateri teoretice daca, oricat de interesante ar fi, ele nu ofera si solutii concrete pentru cei care aplica textele codului.
In fine, pentru a asigura coerenta si unitatea intregii lucrari, cu mici exceptii, comentariile au fost elaborate si revizuite de aceeasi echipa de practicieni valorosi care au colaborat si la editiile anterioare, coordonati si de aceasta data de un profesor universitar si arhicunoscut doctrinar al procedurii penale – Nicolae VOLONCIU, alaturi de un judecator cu un important rol in implementarea Codului de procedura penala – Andreea Simona UZLAU.
Nicolae Volonciu
Profesor doctor emerit al Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti; membru in Comisia de elaborare a proiectului noului Cod de procedura penala si in Comisia de elaborare a proiectului Legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala.
Publicatii (selectiv): Codul-de-procedura-penala-comentat (coordonator stiintific), Ed. Hamangiu, patru editii, ed. 4-a, 2024 ; Amintiri din patru tari, Ed. Solomon, 2017; Noul Cod de procedura penala adnotat. Partea generala. Editia a 2-a, Ed. Universul Juridic, 2016; Noul Cod de procedura penala adnotat. Partea speciala (coordonator), Ed. Universul Juridic, 2016; Codul de procedura penala comentat. Art. 1-611. Regulile de baza si actiunile in procesul penal. Competenta (coautor) Ed. Hamangiu, 2007; Codul de procedura penala comentat. Art. 62-135. Probele si mijloacele de proba (coautor),Ed. Hamangiu 2007; Codul de procedura penala comentat. Art. 200-286. Urmarirea penala (coautor), Ed. Hamangiu, 2007; Codul de procedura penala comentat. Art. 385-4142. Recursul. Caile extraordinare de atac (coautor), Ed. Hamangiu, 2007; Codul de procedura penala comentat. Art. 415-464. Executarea hotararilor penale (coautor), Ed. Hamangiu 2007.
Andreea Simona Uzlau
Doctor in drept; judecator la Curtea de Apel Bucuresti, in prezent detasata la Consiliul Superior al Magistraturii, avand functia de secretar general; conferentiar universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti; formator la Institutul National al Magistraturii; membru in Comisia de elaborare a proiectului noului Cod de procedura penala si in Comisia de elaborare a proiectului Legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala.
Publicatii: Codul de procedura penala comentat (autor coordonator), Ed. Hamangiu, patru editii, ed. a 4-a, 2024; Drept penal. Partea generala (coautor), Ed. Hamangiu, trei editii, ed. a 5-a, 2023; Camera preliminara. Practica judiciara (coautor), Ed. Hamangiu, 2017; Noul Cod de procedura penala. Ghid de aplicare pentru practicieni (coautor), Ed. Hamangiu, 2014; Noul Cod penal. Ghid de aplicare pentru practicieni (coautor), Ed. Hamangiu, 2014; Codul penal si legile speciale – doctrina, jurisprudenta, decizii ale Curtii Constitutionale, hotarari C.E.D.O. (coautor), Ed. Hamangiu, 2007; Infractiuni contra patrimoniului. Practica judiciara, Ed. Hamangiu, 2006.
Georgiana Anghel-Tudor
Doctor in drept; judecator la Curtea de Apel Constanta, Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie; formator la Scoala Nationala de Grefieri; fost membru al Grupului de experti privind politica UE in materie penala constituit prin Decizia Comisiei Europene din 21 februarie 2012; expert specializat in domeniul noilor Coduri, penal si de procedura penala, in cadrul proiectelor finantate prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 si prin Programul de cooperare elvetiano-roman.
Publicatii: Codul de procedura penala comentat (coautor), Ed. Hamangiu, patru editii, ed. a 4-a, 2024; Codul de procedura penala adnotat cu jurisprudenta nationala si europeana (coautor), Ed. Hamangiu, doua editii, ed. a 2-a, 2021; Protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene prin mijloace de drept penal, Ed. C.H. Beck, 2021; Sanatatea si securitatea in munca. Abordare multidisciplinara (coautor), Ed. C.H. Beck, 2019; Fraudarea fondurilor europene. Practica judiciara adnotata, Ed. Hamangiu, 2018; Noul Cod de procedura penala. Ghid de aplicare pentru practicieni (coautor), Ed. Hamangiu, 2014; Infractiunea de contrabanda. Practica judiciara, Ed. Hamangiu, 2012; Inselaciunea in conventii. Practica judiciara, Ed. Hamangiu, doua editii, ed. a 2-a, 2011; Raspunderea juridica pentru culpa si eroarea medicala, Ed. Hamangiu, 2010; Mandatul european de arestare. Aspecte teoretice si practica judiciara (coautor), Ed. Hamangiu, 2009; Tulburarea de posesie. Practica judiciara, Ed. Hamangiu, doua editii, ed. a 2-a, 2009