Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Relatii internationale si diplomatie. Intre teorie si practica - Elena Chirita

-7%
45,00 Lei 41,85 Lei

ISBN: 978-606-28-0425-1

DOI: 10.5682/ 9786062804251

Anul publicării: 2016

Pagini: 264

Editura: Editura Universitara

Autor: Elena Chirita

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062804251 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)

“Relatii Internationale si Diplomatie – intre teorie si practica”,  o carte care raspunde unei nevoi nu doar din partea aspirantilor la un post intr-o ambasada sau intr-o organizatie internationala, ci, deopotriva,  este  recomandata politicienilor si mediului corporativ cu activitate in domeniul  economiei internationale.
O carte de mare ajutor pentru studenti,  jurnalisti, dar si pentru acele persoane care apar pe posturile de televiziune pentru a-si da cu parerea in orice problema de politica externa, relatii internationale si diplomatie, persoane cu pretentii de comentatori priceputi, fara a  avea minimum de experienta in domeniu, fara a cunoaste sensul  termenilor folositi.
Cititorii vor gasi intre copertile acestui volum un instrument de lucru indispensabil pentru abordarea corecta a relatiilor internationale, prin intelegerea paradigmelor de baza ale politicii externe, diplomatiei, geopoliticii si geostrategiei. Conceputa in 12 capitole, lucrarea il  familiarizeaza pe cititor cu  terminologia relatiilor internationale, relatiilor diplomatice si consulare, tratatelor internationale, limbajului diplomatic si a uzantelor de protocol. In comparatie cu  alte lucrari pe aceeasi tema existente pe piata editoriala din România, pentru o buna intelegere a domeniului, un element de noutate pe care il aduce autoarea este imbinarea armonioasa a notiunilor teoretice cu aspectele practice.
Bogatia de informatii si exemple practice face din aceasta carte o  adevarata bijuterie in biblioteca oricarei persoane interesata de informare, documentare si perfectionare profesionala in domeniul relatiilor internationale.

  • Relatii internationale si diplomatie. Intre teorie si practica

    Descarca
ELENA CHIRITA

Prefata / 7

Capitolul I
Politica externa. Relatii internationale
/ 11

Capitolul II 
Geopolitica si geostrategia in relatiile internationale
/ 73

Capitolul III
Globalizarea si statul
/ 83

Capitolul IV 
Relatii diplomatice. Diplomatia ca profesie de stat
/ 95

Capitolul V
Misiunea diplomatica. Membrii corpului diplomatic si consular
/ 121

Capitolul VI 
Documente si corespondenta diplomatica
/ 159

Capitolul VII
Circulatia persoanelor. Cooperare judiciara internationala
/ 13

Capitolul  VIII
Protectie displomatica si consulara
/ 185

Capitolul IX
Limbaj diplomatic si comunicare publica
/ 197

Capitolul X 
Imunitati si privilegii
/ 205

Capitolul XI 
Cariera diplomatica. Formarea profesionala
/ 225

Capitolul XII 
Uzante de protocol institutional
/ 239

Bibliografie / 259

Tema diplomatiei si a relatiilor internationale, in general, a reprezentat unul dintre subiectele abordate in ultimii ani, dovedind interesul publicului, dar si al specialistilor pentru intelegerea modului in care functioneaza sistemul diplomatic in perioada moderna si rolul sau special in promovarea politicii externe a Romaniei. In acest peisaj bogat in aparitii editoriale, cartea doamnei Elena Chirita, intitulata “Relatii Internationale si Diplomatie - intre teorie si practica” constituie un adevarat eveniment editorial. Aceasta se datoreaza faptului ca autoarea imbina trei calitati. Este, in primul rand, un jurnalist profesionist cu o bogata activitate, specializata intr-o masura insemnata pe domeniul relatiilor internationale si diplomatiei, exercitata atat in tara, cat si in strainatate. In al doilea rand, este o cercetatoare cunoscuta a domeniului si autoarea unor carti cum ar fi: “Puterea Imaginii in Relatiile Publice. Norme de protocol si comunicare eficienta”, “Diplomati in jurul lumii”, “Cum vorbim in public. Exercitii de oratorie” sau “Politica si Diplomatie”. In al treilea rand, autoarea are si o experienta diplomatica in activitatea practica, fiind sotie de ambasador in Venezuela si o excelenta vorbitoare de limba spaniola s-a implicat in activitatile curente ale misiunii diplomatice. In plus, a fost acreditata si a participat la o serie de reuniuni internationale organizate de Programul Natiunilor Unite pentru Mediul Inconjurator, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Organizatia pentru Agricultura si Alimentatie sau Agentia Internationala pentru Energia Atomica. La toate acestea, se adauga si numeroasele proiecte editoriale de diplomatie publica pe care le-a initiat in calitate de jurnalist la ziarul Romania Libera, unde a coordonat publicatia “Girueta Diplomatica”, precum si colaborarea cu revista “Clipa” din California, ziarul “Vocea Ta” din Nürnberg sau cu “Radio Romania Actualitati” si “Radio National Venezuela”. Ca recunoastere publica a activitatii sale de scriitoare, Uniunea Zaristilor Profesionisti din Romania i-a conferit Premiul de Excelenta pentru volumul “Holocaust - Destine la rascruce”, in anul 2013.
Activitatea de ziarist, de cercetator si de participant activ la viata diplomatica se reflecta pe deplin in cartea pe care o prezinta cititorilor interesati de relatiile internationale, in general, dar si de instrumentele pe care diplomatia le foloseste in activitatea sa practica. Nu este un manual de diplomatie, dar contine suficiente informatii pentru cei interesati, cum ar fi, de exemplu, deosebirea dintre diplomatia bilaterala si diplomatia multilaterala, diplomatia prin organizatii si conferinte internationale, diplomatia la nivel inalt, istoricul diplomatiei, organizarea si functionarea corpului diplomatic, rolul ambasadelor ca institutii de reprezentare a statelor si de protectie a intereselor lor, ca si a drepturilor si libertatilor cetatenilor din statele reprezentate. La aceste teme de ordin general care privesc diplomatia, se adauga o serie de capitole care prezinta o importanta practica in activitatea diplomatica, cum ar fi: cariera diplomatica, informatiile clasificate si protectia acestora, institutia azilului in dreptul international cu prezentarea specificului latino-american, singura zona in care exista si este respectat azilul diplomatic, respectiv refugierea unor persoane sau mai degraba personalitati in sediul unei ambasade sau privilegiile si imunitatile diplomatice.
Data fiind experienta sa profesionala ca ziarista, dar si personala in calitate de membru al corpului diplomatic romanesc, autoarea prezinta in mod articulat si bine documentat cateva teme importante in activitatea diplomatica, dar si in viata de zi cu zi, cum ar fi: limbajul diplomatic si comunicarea publica, uzantele de protocol institutional care pot fi o sursa de inspiratie si in viata sociala, in general, sau de eticheta sociala, inclusiv o interesanta descriere a unor obiceiuri si superstitii de care trebuie sa se tina cont in activitatea diplomatica, dar si in relatiile sociale, in general.
O alta fateta a cartii, este aceea de a prezenta publicului larg o serie de evenimente importante sau chiar cruciale pentru relatiile internationale, care au avut efecte si asupra tarii noastre. In afara de analiza autoarei, lucrarea include citate memorabile si fotografii care ilustreaza textul.

Ambasador Teodor Melescanu
Ministru de Externe (1992-1996; 2014)

Bucuresti, 2016

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!