Frumusetea reprezinta un aspect deosebit de important al vietii, indiferent de unghiul din care este privita. Experienta personala, si ma refer aici la practica clinica si psihoterapeutica, mi‑a aratat ca frumusetea constituie un element in jurul caruia graviteaza mare parte din preocuparile si problemele oamenilor si in special ale femeilor. Indiferent de varsta pe care o au, femeile isi doresc sa fie frumoase. Si oricat de frumoase ar fi, rareori se vad ca fiind cu adevarat frumoase. De ce? Poate pentru ca in lumea actuala standardele de frumusete intensiv promovate sunt foarte greu de atins. Sau poate pentru ca perceptia fata de propriul corp este una eronata. Sau poate pentru ca idealul de frumusete interiorizat este departe de propria realitate.
Multor femei frumoase le lipseste increderea in sine, iar imaginea idealizata a femeii perfecte contribuie tot mai acut la ascutirea acestui fenomen. As putea spune ca femeia este frumoasa prin simplul fapt ca este femeie. Dar ar fi oare suficient? Nu cumva ar fi nevoie de o forma de oglindire a acestei frumuseti, de o confirmare din partea unei alte persoane? Nu cumva avem permanent nevoie de validarea celorlalti? Si nu cumva avem nevoie de acceptarea venita din partea propriei persoane?
In volumul de fata ne propunem sa vorbim despre frumusete si despre pretul acesteia. Despre cum este privita frumusetea si care sunt mecanismele care activeaza dorinta de frumusete in psihismul femeilor. Pentru a pastra aspectul stiintific al lucrarii, vom aduce in sprijin notiuni teoretice despre tulburarile de alimentatie care sunt insotite adesea de dorinta de a atinge frumusetea dorita sau ideala, descrieri ale formelor tulburarilor alimentare, manifestarea acestora, studii realizate cu scopul de a elucida o parte dintre legaturile ce se instituie intre tulburarile alimentare si perceptia propriului corp, studii legate de impactul social si emotional pe care mass‑media il are asupra structurarii standardelor de frumusete. Vom vorbi despre terapia tulburarilor alimentare si despre posibilitatile de „vindecare” ale femeilor care se considera insuficient de frumoase. Nu in ultimul rand, vom prezenta fragmente din lucrari literare care descriu intr‑un mod fascinant frumusetea, dar si studii de caz exemplificative, pentru a clarifica fenomenul ce poate fi denumit „goana dupa frumusete”.
Acest volum este adresat tuturor. Mai intai, studentilor la psihologie, pentru ca ei au nevoie de informatii relevante cu privire la aspectele psihologice ale tuturor palierelor vietii, dar si pentru ca aici, in aceste pagini, tot ei, isi pot aduce contributia la cunoasterea stiintifica, publicandu‑si propriile lucrari. In al doilea rand, volumul este adresat celor care nu au notiuni de psihologie si care doresc sa afle din surse adecvate ce se intampla cu corpul lor, cu gandurile lor, cu emotiile lor atunci cand nu se simt bine in pielea lor. Sau atunci cand se simt bine cu ei insisi. Sau atunci cand nu reusesc sa inteleaga ce se intampla cu ei, ce cauze au starile lor de inadecvare, ce mecanisme sunt activate atunci cand sunt pusi in contexte sociale diverse, ce emotii se nasc din necunoasterea de sine si din raportarea la standarde aberante de frumusete.
Nu in ultimul rand, volumul de fata vorbeste despre frumusete. Iar frumusetea exista peste tot in jurul nostru. Este nevoie insa sa deschidem ochii si sa fim atenti, sa o simtim, sa o inhalam, sa ne bucuram de ea. Sub toate formele pe care le imbraca. Aceasta este o carte pentru toata lumea care vrea sa citeasca despre frumusete si despre pretul ei.