Scoala finlandeza incurajeaza gandirea critica si constituie un mediu proprice pentru ca tinerii sa lege relatii sanatoase. Sub semnul evaluarilor PISA, care sunt provocarile zilnice ale scolii finlandeze?
Ari Pokka reuseste sa surprinda aici numeroasele incercari prin care trec directorii de scoala si profesorii in misiunea lor de a creste copiii si adolescentii, pastrand o viziune de ansamblu asupra prezentului, dar si a viitorului, cu tot ce inseamna acesta – bun si rau –, de la multiculturalism, migratie si digitalizare, pana la inevitabilele schimbari climatice si sociale.
Ari Pokka a fost presedinte al Confederatiei Internationale a Directorilor de Scoala, precum si al Asociatiei Directorilor de Scoala din Finlanda, dupa o lunga cariera in calitate de director de liceu si de creator de politici educationale nationale si internationale.
In prezent, lucreaza in mai multe tari ca expert in educatie si conduce propria companie, Institutul Finlandez de Educatie. Locuieste in orasul Jyväskylä, cunoscut drept inima educatiei finlandeze.
Ari Pokka are o legatura puternica atat cu sistemul educational din Romania, cat si cu profesorii romani. A lucrat in diferite scoli si orase, avand rol de consilier educational. Pasionat de ideea ca elevii sa-si atinga propriul potential, Ari Pokka si-a impartasit experienta esentiala in dezvoltarea scolii ca o comunitate de nivel profesional inalt. Mottoul lui este: „Elevii sunt cei mai importanti oameni din scoala.“
In Finlanda, nimeni nu este lasat in urma: egalitatea in educatie si grija fata de tineri sunt fundamentale. Lipsesc, in schimb, examenele standardizate si competitia intre scoli. Astfel, educatia finlandeza este o inspiratie pe plan european.