Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Sintaxa. Teorie si exercitii - Diana-Andreea Pop

7,70 Lei

ISBN: 978-606-591-034-8

Anul publicării: 2010

Editia: I

Pagini: 112

Editura: Editura Universitara

Autor:

Diana-Andreea Pop
Stoc epuizat
Cod Produs: 9786065910348 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Cuprins
  • Unde se gaseste
  • Autori
  • Review-uri (0)

Având în vedere că noua programă de Limba şi literatura română pentru gimnaziu include noţiunile de sintaxă a propoziţiei şi a frazei în domeniul elementelor de construcţie a comunicării, punând accent pe dobândirea competenţei de comunicare, este evidentă necesitatea unei înţelegeri temeinice a acestora de către elevi, în scopul unei exprimări corecte.

Aşadar, lucrarea de faţă s-a născut în urma constătarii la clasă a unor erori făcute de către elevi în domeniul exprimării, mai ales la nivelul topicii şi al punctuaţiei. Am observat în numeroase rânduri că atât în cazul exprimării orale, cât şi în cel al exprimării scrise, elevii continuă să facă anumite greşeli legate de aceste aspecte – topica şi punctuaţia în propoziţie şi în frază, respectiv relaţiile care se stabilesc între părţile de propoziţie, dar şi între propoziţii, în cadrul frazei.

Lucrarea vine în sprijinul elevilor de gimnaziu, care doresc să îşi valorifice cunoştinţele legate de sintaxă, să le exerseze pe cele deja stăpânite, sau chiar să descopere lucruri noi.

Am dorit o abordare inedită a problemelor de sintaxă, considerând necesară o îmbinare a acestora cu textele literare, tocmai în vederea unei mai bune înţelegeri a chestiunilor legate de exprimare, referindu-mă, după cum am precizat mai sus, în mod deosebit, la punctuaţie şi topică. Faptul că în unele exemple am utilizat texte mai vechi, precum cele din folclor, nu face decât să evidenţieze rolul acestor aspecte – topica şi punctuaţia, precum şi formele inedite ale unor cuvinte în exprimare.

Această îmbinare a elementelor gramaticale cu aspectele legate de literatura română nu este întâmplătoare, ci face ca exerciţiile să fie mai interesante şi să clarifice elevilor, eventual, chestiuni legate şi de rolurile stilistice ale unor forme gramaticale, precum cele preluate din proverbe.

Lucrarea poate fi folosită şi ca un caiet eficient de lucru, mai ales în abordarea elementelor de sintaxă la clasa a VIII-a, deoarece cuprinde şi exerciţii inedite, îndepărtându-se de stereotipiile pe care elevii le regăsesc în unele dintre manualele şcolare.

Astfel, elevii sunt antrenaţi într-o activitate interesantă, utilă şi placută, învăţând într-un ritm eficient şi propriu, mai ales că lucrarea cuprinde atât noţiuni teoretice, cât şi exemple concludente, dorindu-se elucidarea „misterelor” legate de sintaxa limbii române.

                                                                                               

 

Autoarea

Relaţii sintactice în propoziţii şi în frază / 9

SUBIECTUL / 13
Propoziţia subordonată subiectivă / 15
EXERCIŢII / 18

PREDICATUL / 28
Propoziţia subordonată predicativă / 31
EXERCIŢII / 33

ATRIBUTUL / 44
Propoziţia subordonată atributivă / 47
EXERCIŢII / 49

COMPLEMENTUL / 55
Propoziţia subordonată completivă directă / 66
Propoziţia subordonată completivă indirectă / 68
Propoziţia subordonată circumstanţială de loc / 70
Propoziţia subordonată circumstanţială de timp / 72
Propoziţia subordonată circumstanţială de mod / 74
Propoziţia subordonată circumstanţială de cauză / 76
Propoziţia subordonată circumstanţială de scop / 78
Propoziţia subordonată circumstanţială condiţională / 80
Propoziţia subordonată circumstanţială concesivă / 81
Propoziţia subordonată circumstanţială consecutivă / 84

EXERCIŢII / 86
Elementele introductive ale propoziţiilor subordonate (Scheme) / 105
Bibliografie generală / 111

Diana-Andreea Pop
Diana-Andreea Pop Pop Diana-Andreea s-a născut la 13 august 1986 în oraşul Huedin, judeţul Cluj. Absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Nord din Baia Mare, secţia Limba şi literatura română-engleză, precum şi a Masteratului de Literatură română şi modernism european, din cadrul aceleiaşi universităţi. În prezent, doctorand la Şcoala Doctorală de Filologie a Universităţii de Nord din Baia Mare, sub coordonarea profesorului universitar Gheorghe Glodeanu, cu titlul tezei de doctorat Vis şi realitate în opera lui Mircea Eliade. A colaborat cu studii şi articole de specialitate în reviste cu caracter educaţional, precum : Noi şi dascălii noştri, Didactica XXII şi Ecouri didactice. Cărţi publicate : E-books: o Identităţi sociale în Ramayana şi Iliada, Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2010. o Arta teatrului de animaţie, Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2010. Format tipărit: o Sintaxă. Teorie şi exerciţii, Editura Universitară, Bucureşti, 2010.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!