Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Neuropsihologie - Creier si functionalitate

-7%
60,00 Lei 55,80 Lei

ISBN: 978-973-749-681-2

Anul publicării: 2009

Editia: 1

Pagini: 384

Editura: Editura Universitara

Autor: Eugen Avram - Coordonator

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9789737496812 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Review-uri (0)
Intelegerea modului de functionare al creierului a trecut de la o tratare reductionista, in care s-au analizat experimental diverse aspecte particulare ale structurii si functionalitatii creierului la abordari interdisciplinare sau transdisciplinare. Unitatile de studiu sau nivele de analiza in neurostiinte in ordinea complexitatii sunt: neurostiinta moleculara, neurostiinta celulara, neurostiinta sistemelor, neurostiinta comportamentului, neurostiintele cognitive. Neuropsihologia reprezinta studiul felului in care proprietatile creierului permit desfasurarea comportamentului. Ea studiaza relatiile dintre functiile creierului si comportament si in special schimbarile de gandire si comportament care relationeaza cu integritatea structurala sau cognitiva a creierului. Astfel, neuropsihologia este o modalitate de a studia creierul examinand comportamentul pe care il produce. Lucrarea de fata are ca obiectiv principal sa promoveze noi achizitii din domeniul neurostiintelor. Studiile din cadrul acestui volum acopera problematici de interes actual.
  • Neuropsihologie - Creier si functionalitate

    Descarca
EUGEN AVRAM (coordonator) este Lector univ. dr.; titular in Catedra de Psihologie/ P.S.E. a Universitatii din Bucuresti. A publicat peste 30 de studii si cercetari in reviste de specialitate, peste 20 de capitole in volume colective. Este coordonator al volumelor (selectiv): Psihologie organizational-manageriala. Tendinte actuale, Polirom, Iasi (2008, coeditor: Cary L. Cooper), Psihologia in organizatiile moderne (coord., 2008), Increderea organizationala (coautor: Pamela Shockley-Zalabak, 2008). Coautor: Dezvoltarea managementului in organizatiile sanatatii – Excelenta in serviciile de neurochirurgie, Editura Universitara, Bucuresti, 2007 si Management Moden in organizatiile sanatatii. Perspective in serviciile de neurochirurgie, Editura Medicala, Bucuresti, 2009 (ultimele doua lucrari in colaborare cu A. V. Ciurea si V. Gh. Ciubotaru). Autor: Psihologia personalitatii. Arhitectura si dimensiuni (2009, Ed. Universitara, Bucuresti). Este psiholog specialist clinician si efectueaza activitati de cercetare in sanatate la Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni”.

BOGDAN BALANESCU este student la Facultatea de Medicina UMF Carol Davila, Bucuresti. Aria de interes cuprinde neurochirurgia stereotaxica si functionala, neuroelectrofiziologia clinica si aplicabilitatea intraoperatorie. A absolvit o serie de cursuri de eletroneuromiografie, potentiale evocate, stimulare magnetica. A urmat stagii de pregatire in Germania, Hannover pe proceduri stereotaxice si functionale sub indrumarea Prof. Joachim Krauss septembrie 2008, sub indrumarea Prof. Madjid Samii, august 2008.

MIHAELA CHRAIF este asistent universitar, doctorand al Scolii doctorale de la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti. Este psiholog autonom specializat pe psihologia muncii si transporturilor, aflata in supervizare in domeniul psihologiei educationale si serviciilor. Aria sa de interes profesional se intinde pe o plaja vasta datorita dublei sale specializari (finante-banci si psihologie): finante, banci, piete de capital, psihologia muncii, psihologia mecanismelor cognitive, psihologie experimentala aplicata in cercetarea mecanismelor cognitive si a transporturilor.

JEAN CIUREA este medic primar neurochirurg, doctor in stiinte medicale, seful sectiei V (Neurochirurgie Stereotaxica si Functionala) de la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni, Bucuresti; membru al Comitetului Executiv al Societatii Europene de Neurochirurgie Stereotactica si Functionala, membru al Societatii Mondiale de Neurochimie.

ALEXANDRU DUMITRESCU este student la facultatea de psihologie, sectia Psihopedagogie Speciala – Universitatea din Bucuresti.

MIHAI GOLU este profesor univ. dr., titular la Universitatea „Spiru Haret” si profesor asociat la Facultatea de psihologie a Universitatii din Bucuresti si Universitatea „Titu Maiorescu”. In 1973 a efectuat un stagiu de studii avansate la Universitatea Carnegie-Mellon din SUA, specializandu-se in psihologie cibernetica si psihologie informationala. Activitatea sa editoriala constituie reper fundamental in mai multe domenii ale psihologiei: neuropsihologie, neurocibernetica, psihologie experimentala, psihologie generala, psihologia personalitatii, etc. A indeplinit functia de Presedinte al Asociatiei Psihologilor din Romania (1990-2001); Ministrul Invatamantului si Educatiei (1991- 1992); Ministrul Culturii (1992-1993); Presedinte al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO (1990-1994); Membru activ al Academiei de Stiinte din New York (1995); inclus in multe enciclopedii biografice printre care: desemnat „Om al Anului 1992” de catre Centrul Biografic International din Cambridge si „Om al Anului 2002” de catre Institutul Biografic American.

GEORGIANA ICHIMESCU este studenta la facultatea de psihologie, sectia Psihopedagogie Speciala – Universitatea din Bucuresti.
 
ALEXANDRU IORDAN este asistent universitar dr. la Catedra de Psihopedagogie Speciala – Universitatea din Bucuresti. Activitatea sa stiintifica si editoriala se concentreaza pe domeniile neurostiintelor cognitive, sanatatii si dizabilitatii.

ADINA LEASU este absolventa a Universitatii Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, sectia Psihologie. Lucreaza ca asistent psiholog pentru persoane cu dificultati severe de invatare, epilepsie, autism si alte tulburari asociate la ClearWater Care, Colchester, UK. Urmeaza un master in Neuropsihologie Cognitiva si este membra la Asociatia Britanica de Psihologie. Are experienta in neuroreabilitarea persoanelor care au suferit traumatisme craniene sau atacurilor cerebrale la Centrul de zi al asociatiei Headway, Colchester, UK.

IOANA MAIORESCU este psiholog, absolventa a sectiei de psihologie de la Universitatea din Bucuresti. De asemenea, este arhitect. Interesele sale actuale graviteaza in aria psihologiei clinice, fiind implicata in proiecte de cercetare si proiecte editoriale.

MARIA VERONNICA MORCOV psiholog principal la Centrul Medical Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii „Dr. N . Robanescu”. A efectuat stagii de pregatire in clinica Ekim-Istanbul, Turcia (2002), stagiu terapie cu delfini, Eilat – Israel (2002), pregatire terapia ABA cu supervizor din Israel (2005-2007), a urmat un master in psihodiagnoza cognitiva si consiliere psihologica. Este autor al mai multor lucrari din domeniul reabilitarii neuropsihice.

LILIANA I. PADURE este managerul Centrului Medical Clinic de Recuperare neuropsihomotorie pentru Copii "Dr. N. Robanescu" din Bucuresti, si Conferentiar universitar in Catedra M6, Disciplina Recuperare Neuropsihomotorie a Universitatii de Medicina “Carol Davila”. A urmat multe stagii de formare in strainatate. Carti publicate: 1. Toxina botulinica in tratamentul spasticitatii la copil (autor unic, 2003); 2. Managementul spasticitatii la copil (autor unic, 2007) (ambele la Editura Universitara Carol Davila, Bucuresti); 3. Tratament recuperator in tulburarile de statica vertebrala la copil (L. Padure, C.F. Ion, M. Dumangiu); 4. Interventie de echipa in recuperarea sechelelor dupa T.C.C. la copil (L. Padure, F.C. Ion, V. Morcov, 2008) (toate la Editura Universitara “Carol Davila”); 5. Bilantul clinic in recuperarea copilului (autor unic, 2008, Editura Universitara, Bucuresti; 6. Compendiu de reabilitare la copii si varstnici (G. Onose, L. Padure, I. Angelescu, C. Chendreanu, Editura Universitara “Carol Davila”), etc.

ALIN-DUMITRU RASINA este medic primar neurochirurg, doctorand, cercetator stiintific in Sectia de Neurochirurgie Stereotaxica si Functionala a Spitalului Bagsadar-Arseni din Bucuresti. A urmat stagii de formare si cursuri de pregatire la Lyon (1999-2000), Paris (2003-2004), Salzburg (2008).

ANDREEA ROMAN este studenta la Facultatea de Medicina UMF „Carol Davila”, Bucuresti.

ANDREI STANCU este psiholog, absolvent al sectiei de psihologie de la Universitatea din Bucuresti. Activeaza in domeniul studiilor si analizelor psihologice de piata. Interesele sale actuale graviteaza in aria psihologiei reclamei, psihologiei cumparatorului si marketing-ului, fiind implicat in proiecte aplicative, de cercetare si proiecte editoriale.

ALEXANDRU TASCU este doctor in stiinte medicale, medic primar neurochirurg in sectia I Neurochirurgie a Spitalului Clinic Bagdasar-Arseni, Bucuresti. Este sef de lucrari la Catedra de Neurochirurgie Infantila – UMF „Carol Davila”, Bucuresti.

GABRIEL VACARIU este lector la Facultatea de Filosofie (Universitatea din Bucuresti). A studiat stiinta cognitiei la Oxford University (Bursa Georgescu inclusa in bursele Soros) si la diverse universitati precum New York University, University of South Australia sau University of New South Wales (Australia). Webpage: http//www.ub-filosofie.ro/gabrielvacariu.

MIHAI VACARIU este specialist in cercetare de piata si publicitate. A urmat forme de pregatire similare cu cele mentionate la Gabriel Vacariu.

LEON ZAGREAN este profesor la Catedra de Fiziologie si Director al Centrului de Excelenta in Neurostiinte din Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti.

PARTEA I 
CREIER SI PSIHIC 


Capitolul 1 
Mihai Golu 
Principiile generale ale organizarii structurale si functionale a creierului uman / 11 

Capitolul 2 
Gabriel Vacariu, Mihai Vacariu, Leon Zagrean 
Neurostiinta cognitiei si problema minte-creier / 35 

Capitolul 3 
Alexandru Tascu 
Evolutia conceptiilor despre creier si psihic / 55 

Capitolul 4 
Eugen Avram, Alexandru Dumitrescu, Georgiana Ichimescu, Andreea Roman 
Sisteme nervoase si functii adaptative / 79 

Capitolul 5 
Andrei Stancu 
Dinamica formarii amintirilor flashbulb / 105 

Capitolul 6 
Mihaela Chraif 
Procesarea stereoscopica a stimulilor vizuali / 139 

Capitolul 7 
Alexandru D. Iordan 
Disfunctia executiva / 165 

PARTEA II 
EVALUAREA SI TERAPIA FUNCTIONALITATII NEUROPSIHICE 


Capitolul 8 
Eugen Avram 
Evaluarea neuropsihologica in epilepsie / 199 

Capitolul 9 
Adina Leasu 
Testarea neuropsihologica computerizata / 235 

Capitolul 10 
Alexandru Tascu, Adina Leasu 
Evaluare neuropsihologica si biofeedback / 265 

Capitolul 11 
Liliana I. Padure, Maria V. Morcov 
Traumatismele cranio-cerebrale la copii – diagnostic si interventie neuropsihologica / 287 

Capitolul 12 
Alin D. Rasina 
Abordari diagnostice si terapeutice ale spasticitatii / 303 

Capitolul 13 
Jean Ciurea, Bogdan Balanescu 
Actualitati in tratamentul neurochirurgical al tulburarilor de miscare / 331 

Capitolul 14 
Ioana Maiorescu 
Hidrocefalia si declinul calitatii vietii / 347

Creierul contine miliarde de celule si un numar infinit de posibile conexiuni intre neuronii individuali, permitand schimbul de informatii complexe. Paleta uimitoare de conexiuni determina activitatea creierului. Intelegerea acestei retele de neuroni reprezinta tinta principala a neuropsihologiei.
Revolutia neurostiintelor a aparut atunci cand oamenii de stiinta au constientizat ca singura speranta de a intelege functionalitatea creierului este abordarea interdisciplinara, o combinatie a abordarilor traditionale care sa conduca la o noua sinteza/ perspectiva.
Intelegerea modului de functionare al creierului a trecut de la o tratare reductionista, in care s-au analizat experimental diverse aspecte particulare ale structurii si functionalitatii creierului la abordari interdisciplinare sau transdisciplinare. Unitatile de studiu sau nivele de analiza in neurostiinte in ordinea complexitatii sunt: neurostiinta moleculara, neurostiinta celulara, neurostiinta sistemelor, neurostiinta comportamentului, neurostiintele cognitive.
Neuropsihologia reprezinta studiul felului in care proprietatile creierului permit desfasurarea comportamentului. Ea studiaza relatiile dintre functiile creierului si comportament si in special schimbarile de gandire si comportament care relationeaza cu integritatea structurala sau cognitiva a creierului. Astfel, neuropsihologia este o modalitate de a studia creierul examinand comportamentul pe care il produce.
Neuropsihologia s-a dezvoltat uimitor in anii 1970 si 1990, fiind subspecialitatea psihologiei cu cea mai rapida crestere. Neuropsihologii conduc studii ale relatiilor creier-comportament si sunt implicati in crearea si dezvoltarea unor tehnologii prin care sa participe la tratamentul bolilor creierului. Ei sunt implicati in ameliorarea vietii pacientilor, activand nu numai in unitati medicale, ci si in universitati, institutii de cercetare, corectie, in fortele armate si in practica privata.
Lucrarea de fata are ca obiectiv principal sa promoveze noi achizitii din domeniul neurostiintelor. Studiile din cadrul acestui volum acopera problematici de interes actual. Toate capitolele scot in evidenta perspective moderne, teoretice sau aplicative, combinand aspectele conceptuale cu cele practice. Lucrarea reuseste sa aduca impreuna contributiile unor cadre didactice universitare, cercetatori stiintifici si practicieni din institutii prestigioase ale practicii clinice din tara noastra.
Cititorii, studenti, practicieni, au ocazia de a-si largi campul cunoasterii si de a utiliza structurile informationale in realizarea unor proiecte academice si, mai ales, a unor proiecte destinate ameliorarii vietii clientilor.

 

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!