Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Manual de tehnica a masajului terapeutic in practica medicala si kinetoterapia complementara, Vol. I-III. Editie revizuita si completata, 2023 - Anghel Diaconu

-30%
350,00 Lei 245,00 Lei

Editura: Editura Universitara

Autor: Anghel Diaconu

Editia: Revizuita si completata

Pagini: 1126

Anul publicării: 2023

ISBN: 978-606-28-1588-2

DOI: 10.5682/9786062815882

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062815882 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuvant inainte
  • Cuprins
  • Review-uri (0)
„Prin modalitatile de prezentare si organizare a capitolelor, metodologiilor, notiunilor si procedeelor tehnice, continutul Tratatului corespunde cerintelor de formare si perfectionare a specialistilor in domeniu, cat si programei analitice referitoare la masajul terapeutic, indicat ca metoda terapeutica, in contextul programelor de recuperare sau in programe profilactice, facand parte din tetrada de aur a recuperarii.”

Acad. Prof. Dr. Vasile CANDEA 
Fost Presedinte AOSR si Presedinte de onoare  



„In literatura medicala din tara noastra si din numeroase alte tari nu au fost publicate, pana in prezent, monografii dedicate manevrelor si tehnicilor de executare a masajului terapeutic. Aceasta lucrare, «Manualul de tehnica a masajului terapeutic», are meritul de a inlatura golul existent in domeniu.
Autorul lucrarii, Anghel Diaconu, specialist in balneo‑fizioterapie si masaj, avand o indelungata experienta in domeniu, a obtinut rezultate remarcabile in ameliorarea starii de sanatate a unui mare numar de pacienti.”

Prof. Dr. Stefan SUTEANU
Presedinte de onoare al Societatii Romane de Reumatologie



„Manualul de tehnica a masajului terapeutic este o aparitie editoriala necesara, are caracter de monografie si calitatile unei ample prezentari, respectand toate secventele ce se impun unui manual detaliat pentru a oferi informatiile necesare formarii profesionale pe sectiunea de masaj terapeutic pentru balneofizioterapeut si fiziokinetoterapeut.”

Prof. Dr. Adriana SARAH NICA,
Specialist in Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie



„Cartea isi propune o abordare complexa si amanuntita a tehnicilor de masaj, ca metoda de tratament asociata kinetoterapiei si fizioterapiei. Aceasta monografie vine in sprijinul celor care se specializeaza in acest domeniu, prin furnizarea cunostintelor teoretice si practice necesare.”

Conf. Dr. Delia CINTEZA,
Specialist in Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie



„Parcurgand monografia am constatat bogatia de informatii cu aplicabilitate practica, utile maseurilor si fizioterapeutilor cu pregatire diferita (elevi si studenti). Maseurul trebuie sa fie un bun cunoscator al tainelor acestei adevarate arte de comunicare nonverbala cu omul suferind, de transmitere a unor mesaje din exterior menite sa‑i rearmonizeze functionalitatea somato‑psihica.”

Conf. Dr. Gilda MOLOGHIANU,
Specialist in Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie
  • Manual de tehnica a masajului terapeutic in practica medicala si kinetoterapia complementara, Vol. I-III. Editie revizuita si completata, 2023

    Descarca
ANGHEL DIACONU

Actuala editie a „Manualului de tehnica a masajului terapeutic in practica medicala si kinetoterapia complementara” ‑ revizuita si completata, este o aparitie editoriala de referinta, realitate dovedita atat de nevoia de informare profesionala in domeniu, cat si prin modul de prezentare a corelatiei „masaj terapeutic – kinetoterapie”. Autorul lucrarii, domnul Anghel Diaconu, cu o experienta in domeniu de peste 45 de ani, a abordat aceasta tema cu valoare stiintifica, didactica, teoretica si practica, deosebita prin pragmatismul ei. 
In anul 2008, domnul Anghel Diaconu transfera pentru prima data intreaga sa experienta profesionala si didactica in paginile unei lucrari de acest tip. Manualul a acoperit golul existent in literatura medicala de specialitate, atat in tara noastra, cat si in alte tari si s‑a dovedit a fi de o utilitate remarcabila in formarea si perfectionarea aplicarii masajului terapeutic in practica medicala pentru un numar important de practicieni, de la fizioterapeuti – nivelul postliceal clasic sau cel special, la fizioterapeuti in registrul universitar, rezidenti si medici specialisti.
Aceasta prima aparitie a fost solicitata de un numar extrem de important de specialisti, beneficiari ai informatiilor complexe cu caracter aplicativ privind masajul terapeutic in practica medicala. 
Manualul, conform Ordinului Ministrului Educatiei Nationale nr. 5455/18.10.2010, este obligatoriu pentru pregatirea tuturor celor care vor practica masajul, indiferent de nivelul de studii, deoarece corespunde programei analitice pentru toate scolile cu pregatire in domeniu.
Ca urmare a cererilor, Editura Medicala a publicat editia a II‑a a „Manualului de tehnica a masajului terapeutic in practica medicala”, revizuit si completat. De asemenea, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania a aprobat publicarea numeroaselor editii ale acestuia ca „Tratat”, prezentate in istoricul lucrarii, mentionat la sfarsitul manualului. 
Asociatia Nevazatorilor din Romania, la cererea membrilor sai care se pregatesc si isi desfasoara activitatea in acest domeniu, a publicat ,,Manualul” in alfabetul Braille. 
Lucrarea a fost publicata in SUA in numeroase editii, atat ca Tratat, cat si ca Manual, in limbile engleza, italiana si romana, care au fost tiparite la diferite edituri (distribuite prin amazon.com), prezentate in istoricul lucrarii, mentionat la sfarsitul manualului.
Editura Universitaria Craiova publica cea de‑a XIII‑a editie a lucrarii, intitulata Manual de tehnica a masajului terapeutic in practica medicala si kinetoterapia complementara.
Editura Universitara Bucuresti a publicat si tiparit numeroase editii distribuite prin librarii si on-line, prezentate in istoricul lucrarii, mentionat la sfarsitul manualului.
Lucrarile prezentate, inclusiv cea de fata, pastreaza o parte din structura si continutul primei aparitii, actualizeaza temele si aduc plusvaloare tehnica si stiintifica, prin viziunea de prezentare noua, prin dezvoltarea subiectelor in context corelativ – „masaj terapeutic si kinetoterapie asociata”.  
Contextul istoric si realitatea actuala a platformei europene privind formarea diferitilor specialisti din grupul de recuperare, impun pregatirea profesionala continua (long life learning). Acestui deziderat ii raspunde din plin si fizioterapia, ce necesita periodic actualizarea informatiilor, in vederea unei bune corespondente intre aspectele teoretice si practice ale formarii profesionale, la nivel national si in conformitate cu nivelul de pregatire din platforma europeana. In acest context, alte publicatii privind masajul terapeutic au fost sporadice si insuficiente ca baza de informare si formare pentru practicianul specialist de balneofizioterapie si masaj sau balneofiziokinetoterapie si masaj, astfel incat aparitia acestei lucrari a fost extrem de oportuna, gasindu‑si atat locul, cat si utilitatea.
Lucrarea acopera o arie importanta a nevoilor de formare profesionala teoretica si practica pentru specialistul de Balneofiziokinetoterapie, de Fiziokinetoterapie si Kinetoterapie, prin structurarea materialului, prin detalierea metodologiilor de aplicare a diferitelor categorii de proceduri de masaj terapeutic, cu asocierea unui bogat material ilustrativ.
Continutul Manualului se structureaza logic, initial cu aspectele specifice, ce tin de infrastructura sectorului de medicina fizica, respectiv masaj terapeutic si kinetoterapie asociata, continuate cu principiile generale dupa care se ghideaza activitatea personalului din sectorul de masaj terapeutic.
Prin modalitatile de prezentare, organizare si descriere a capitolelor, metodologiilor, notiunilor si procedeelor tehnice, continutul Manualului acopera cerintele de formare si perfectionare a specialistilor in domeniu, totodata corespunzand cu programa analitica referitoare la masajul terapeutic in practica medicala indicat ca metoda de tratament, in contextul programelor de recuperare sau in programe profilactice. Prin continut, cititorii primesc informatii privind particularitatile diferitelor arii topografice, se familiarizeaza progresiv cu aspectele fiziologice si fiziopatologice la nivelul tesuturilor si organelor pe care se exercita manevrele de masaj, invata sa urmareasca efectele fiziologice si terapeutice ale diferitelor forme de masaj terapeutic si regasesc, in maniera aplicativa, justificarea corelatiilor dintre masajul terapeutic si kinetoterapia asociata.
Capitolul I prezinta criterii esentiale pentru selectarea persoanelor care doresc sa devina maseuri. De asemenea, sunt prezentate notiunile de baza pe care trebuie sa si le insuseasca orice persoana care doreste sa practice aceasta profesie si – in continuare – conditiile si dotarea salii de masaj.
In Capitolul II, autorul Anghel Diaconu clasifica si detaliaza, structurat, tehnica efectuarii fiecarei manevre a masajului terapeutic.
Capitolul III cuprinde recomandarile generale privind tehnica de efectuare corecta a metodologiilor manevrelor masajului terapeutic, descrierea anatomofiziologica si topografica a fiecarei regiuni, precum si tehnica de efectuare a manevrelor masajului pe fiecare zona si pe fiecare regiune a corpului.
Capitolul IV prezinta tehnica de efectuare a masajului general, care este o sinteza a masajului pe regiuni. Autorul insista asupra respectarii reactiilor de vecinatate, avand in vedere pachetul musculo‑vasculo‑nervos si organele profunde, asupra particularitatilor algice si trofice locale sau de vecinatate si asupra particularitatilor de reactie somatica nespecifica si psihocomportamentala. 
Capitolul V prezinta conditiile si tehnica de efectuare a masajului pe copii (bebelusi) de catre parinti sau/si de catre maseuri. In continuare, este prezentat rolul masajului terapeutic in cresterea eficientei tratamentului cu masaj limfatic, reflex si sportiv.
In capitolul VI este prezentata terapia cranio-sacrala.
Apreciez si consider (caci sunt binevenite si necesare) si urmatoarele capitole, prezentate de catre personalitati de varf din sfera medicala, care completeaza notiunile tehnico‑stiintifice si practice in domeniu, necesare in pregatirea complexa a persoanelor care vor practica aceasta terapie, pentru a reda starea de sanatate a celor aflati in suferinta. 
In Capitolul VII este prezentat masajul – tehnici particulare.
Capitolul VIII descrie tehnica de efectuare a masajului cu pacientul asezat pe scaun.
In Capitolul IX este prezentat masajul terapeutic – procedura de baza in recuperare, evaluarea medicala, indicatiile si contraindicatiile acestei terapii.
Capitolul X prezinta rolul masajului in terapia afectiunilor neurologice si reumatismale.
Capitolul XI contine exercitii corective pentru echilibrarea tonusului musculaturii, cat si pentru cresterea mobilitatii articulatiilor, efectuate de terapeut in colaborare cu pacientul. 
Pe baza acestei lucrari cu un continut clar prezentat, coerent structurat si convingator ilustrat, se pot realiza atat prezentari teoretice, cat si lucrari practice de tip demonstratii comparative, exercitii aplicative, studii de caz, analiza de situatii pe diferite categorii de patologie, particularizate pe caz. Lucrarea poate sta la baza dobandirii de competente si abilitati impuse de standardul de pregatire pentru o oferta profesionala de buna calitate. Are un caracter aplicativ, acoperind o nevoie de informare si de exercitiu corectiv in domeniul fizioterapiei, ca oferta specifica de terapie nonfarmacologica. De remarcat este si aspectul de noutate pentru literatura internationala de specialitate. 
Lucrarea este scrisa dupa o experienta indelungata de cunoastere si aplicare a celor prezentate, fiind rodul acumularii secventiale profesionale, atat in zona de aplicare terapeutica, cat si in zona de educatie. Autorul, constant si meticulos in pregatirea si perfectionarea sa permanenta, a absolvit cursurile de nivel european de Preparator formare persoane adulte, organizate de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor, de catre Ministerul Educatiei Nationale si de Ministerul Muncii. 
Anghel Diaconu a pregatit si format numeroase generatii de specialisti in domeniu. De asemenea, a participat la realizarea temelor de cercetare privind recuperarea capacitatii de munca a deficientilor locomotori, din cadrul Laboratorului de Cercetare al Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si a coordonat direct cursurile de perfectionare si recalificare organizate de Ministerul Muncii in cadrul Institutului.
Totodata, lucrarea sa si‑a dovedit utilitatea si in pregatirea persoanelor care vor practica masajul, dovada fiind aprecierea numeroaselor unitati de specialitate care au considerat ca autorul acestei lucrari cu continut stiintific si didactic merita sa primeasca aprecierile lor, oferindu‑i urmatoarele distinctii:
Diploma Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania: „Alexandru D. Radulescu”
Diploma de excelenta din partea Comisiei de Reabilitare Medicala – Ministerul Sanatatii;
Diploma de merit din partea Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie;
Diploma de excelenta din partea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Ilfov;
Diploma de excelenta din partea Scolii Postliceale Sanitare „Fundeni” si altele.
De asemenea, lucrarea a fost evaluata de personalitati de varf din invatamant si din unitati de specialitate: Acad. Prof. Dr. Vasile Candea Prof. Dr. Stefan Suteanu, Conf. Dr. Delia Cinteza, Conf. Dr. Gilda Mologhianu, Dr. Bianca‑Doina Posirca si Dr. Cornelia Popescu. 

Prof. Dr. Adriana SARAH NICA
Specialist in Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie

VOLUMUL 1

Descrierea evolutiei tehnicii de efectuare a masajului si a beneficiilor lui in practica medicala / 5

Prefata / 15
Prof. Dr. Adriana Sarah Nica 

Preambul / 18
Prof. Dr. Adriana Sarah Nica 

Scurt istoric al evolutiei masajului in unele tari si in tara noastra / 20

Capitolul I
Notiuni esentiale pentru selectarea si pregatirea celor care vor practica masajul
/  21    
A. Notiuni esentiale pentru selectarea persoanelor care vor practica masajul / 22
B. Notiuni esentiale necesare in pregatirea celor care vor practica masajul / 22
Profesor de psihologie Florentina Avram
C. Reguli generale pe care trebuie sa le indeplineasca terapeutul / 24
D.  Conditiile si dotarea salii de masaj  / 24

Capitolul II
Definitia, clasificarea, succesiunea manevrelor masajului terapeutic medical si tehnica de efectuare a acestora
/ 27
I. Definitia si clasificarea masajului terapeutic medical / 28
II. Clasificarea si succesiunea manevrelor masajului / 30
III. Descrierea tehnicii de efectuare a fiecarei manevre a masajului medical / 32
A. Manevrele principale ale masajului / 35
1. Netezirea (Efleurajul sau mangaierea) / 35
2. Framantatul (Petrisajul) / 46
3. Frictiunea / 60
4. Baterea (Tapotamentul) / 65
5. Vibratii / 69
B. Manevrele complementare / 72
1. Rulatul (Mangaluirea) / 72
2. Cernutul / 75
3. Compresiunile / 77
4. Tractiunile / 82
5. Scuturaturile / 86
6. Elongatiile / 86
C. Kinetoterapia complementara / 89
Efectele generale ale prelucrarii tesuturilor, aparatelor si sistemelor corpului uman cu manevrele masajului medical si ale kinetoterapiei complementare / 94

Capitolul III 
Tehnica de efectuare a fiecarei manevre a masajului terapeutic medical, modul de prelucrare a tesuturilor pe cele 25 de regiuni si zone ale corpului si kinetoterapia complementara adecvata fiecarei articulatii prelucrate
/ 97
Reguli generale de respectat pentru efectuarea corecta a tehnicii manevrelor masajului medical pe fiecare zona a corpului / 98
I. Masaj pe regiunea si zona toracala dorsala (spatele) si kinetoterapia complementara / 101
II. Masaj pe regiunea si zona lombo‑sacro‑coccigiana si kinetoterapia complementara / 135
III. Masaj pe regiunea si zona feselor si kinetoterapia complementara / 159
IV. Masaj pe regiunea si zona articulatiilor coxofemurale (soldurile) si kinetoterapia complementara / 175
V. Masaj pe regiunea si zona coapselor si kinetoterapia complementara / 205
VI. Masaj pe regiunea si zona articulatiilor genunchilor si kinetoterapia complementara / 233
VII. Masaj pe regiunea si zona gambelor si kinetoterapia complementara / 266
VIII. Masaj pe regiunea si zona articulatiilor gleznelor si kinetoterapia complementara / 301
IX.  Masaj pe regiunea si zona picioarelor propriu‑zise (labele picioarelor) si kinetoterapia complementara / 338
X. Masaj pe regiunea si zona degetelor membrelor inferioare (pelvine) si kinetoterapia complementara / 371

In continuare, celelalte regiuni sunt descrise in volumul 2

VOLUMUL 2


XI. Masaj pe regiunea si zona peretelui abdominal si kinetoterapia complementara / 415
XII. Masaj pe zona toracelui anterior (pieptul) si kinetoterapia complementara / 435
XIII. Masaj pe regiunea si zona hemitoracelor si a sanilor in perioada de lactatie, in cazul sanului afectat de mastita, in cazul sanului cazut si kinetoterapia complementara / 457
XIV. Masaj pe regiunea si zona cervicala si kinetoterapia complementara / 489
XV. Masaj pe regiunea si zona articulatiilor umerilor (centura scapulohumerala) si kinetoterapia complementara / 508
XVI. Masaj pe regiunea si zona bratelor si kinetoterapia complementara / 530
XVII. Masaj pe regiunea si zona articulatiei coatelor si kinetoterapia complementara / 548
XVIII. Masaj pe regiunea si zona antebratelor si kinetoterapia complementara / 566
XIX. Masaj pe regiunea si zona articulatiilor mainilor (pumnilor) si kinetoterapia complementara / 586
XX. Masaj pe regiunea si zona mainilor propriu‑zise si kinetoterapia complementara / 607
XXI. Masaj pe regiunea si zona degetelor membrelor superioare (toracale) si kinetoterapia complementara / 634
XXII. Masaj pe regiunea si zona anterioara a gatului si kinetoterapia complementara / 663    
XXIII. Masaj pe zona fetei si kinetoterapia complementara / 679
XXIV. Masaj pe zona fruntii si kinetoterapia complementara / 695
XXV. Masaj pe zona scalpului (cutia craniana) si kinetoterapia complementara / 702

Capitolul IV
Masaj general 
Prelucrarea tesuturilor de pe toate regiunile si zonele corpului uman
/ 711

Capitolul V
I. Masajul efectuat pe copil (bebelus) de catre unul dintre parinti sau de catre maseur
/ 783
A. Conditiile si perioada din viata a bebelusului cand unul dintre parinti poate sa efectueze masajul / 784
B. Tehnica de efectuare a fiecarei manevre a masajului si modul de prelucrare a tesuturilor pe fiecare segment sau pe intreg corpul bebelusului de catre unul dintre parinti / 789
C. Tehnica de efectuare a fiecarei manevre a masajului si modul de prelucrare a tesuturilor pe un segment sau pe intreg corpul bebelusului de catre maseur, in cazul unor afectiuni / 801
II. Kinetoterapia / 802
Conditiile si modul de efectuare a gimnasticii pentru copii (0‑20 luni) / 802
Bibliografie / 809

Capitolul VI 
Terapia cranio-sacrala
/ 812
Modul de determinare a zonelor afectate prin aparitia caldurii energetice (emanate de palmele terapeutului si de tesuturile afectate ale pacientului) si a ritmului cranio-sacral / 815
Contactul terapeutului cu pacientul in cadrul terapiei cranio-sacrale, in diferite afectiuni, pentru a-i transmite pacientului energie benefica / 817
Tehnica de aplicare a terapiei cranio-sacrale in diferite afectiuni / 817

In continuare, celelalte regiuni sunt descrise in volumul 3

VOLUMUL 3

Capitolul VII 
Masajul. Tehnici particulare
/ 829
Masajul aplicat in diferite afectiuni prin diferite tehnici particulare derivate din manevrele masajului terapeutic / 829
Rolul masajului terapeutic in cresterea eficientei masajului limfatic, reflex, sportiv etc. / 830
Conf. Dr. Gilda Mologhianu
1. Drenajul limfatic manual (Leduc) / 831
2. Masajul reflex / 836
3. Masajul transversal profund Cyriax / 887
4. Masajul periostal (Vogler) / 889
5. Tehnica de palpare rulare Wettervald / 890
6. Masajul manipulativ Terrier / 891
7. Metoda lui Rabe / 891
8. Metoda lui Bugnet / 891
9. Criomasajul / 892
10. Masajul colonului / 892

Capitolul VIII
Masaj pe segmentele corpului cu pacientul asezat pe scaun
/ 896
Dispozitive complementare terapiei prin masaj / 921
Profesor instructor terapeut Mircea Badea Ene Ene si Anghel Diaconu

Capitolul IX
Masajul terapeutic, procedura de baza in recuperarea diferitelor afectiuni, cat si pentru prevenirea lor sau/si pentru intretinerea si mentinerea starii de bine a tuturor persoanelor
/ 938
Prof. Dr. Adriana Sarah Nica 
Evaluarea medicala si investigatiile specifice sunt obligatorii anterior aplicarii si dezvoltarii de masaj terapeutic / 939
Indicatiile si obiectivele terapiei prin masaj in functie de modificarile fizio‑patologice si de cele psiho‑comportamentale / 939
Contraindicatiile terapiei prin masaj in functie de categoriile de patologie / 951

Capitolul X
Masajul terapeutic folosit ca procedura in ameliorarea si tratarea diferitelor afectiuni
/ 957
Masajul terapeutic in bolile neurologice / 958     
Masajul in afectiuni reumatismale / 970
Conf. Dr. Delia Cinteza

Capitolul XI 
Exercitii corective pentru aparatul locomotor in diferite afectiuni, efectuate de catre pacient sub coordonarea terapeutului
/ 973
Kinetoterapeut Vadim Panta si Anghel Diaconu

Legi si Ordine emise de Ministerul Sanatatii pentru protectia pacientilor / 1068

Postfata / 1069

Tematica programelor analitice pentru studiu si pentru examenele unde se studiaza masoterapia sunt intocmite dupa Manualul de tehnica a masajului terapeutic si kinetoterapia complementara respectiv Tratatul de tehnica a masajului terapeutic si kinetoterapia complementara. Tematicile pentru examenele mentionate sunt prezentate pe site‑ul fiecarei unitati de invatamant de specialitate si pe cel al unitatilor sanitare / 1069

Distinctii obtinute de autor pentru aceasta lucrare, de la diverse unitati de specialitate din domeniul medical si scolar / 1094
Diploma de excelenta, din partea Comisiei de Reabilitare Medicala – Ministerul Sanatatii;
Diploma de merit, din partea Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie;
Diploma de excelenta, din partea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Ilfov;
Diploma de excelenta, din partea Scolii Postliceale Sanitare „Fundeni”;
Diploma de merite deosebite, din partea Scolii Postliceale Sanitare „Fundeni” si altele.

Manualul de tehnica a masajului terapeutic si kinetoterapia complementara a fost analizat si evaluat de un numar mare de personalitati din sfera medicala si didactica de specialitate / 1100

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!