Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Biochimie. Volumul I. Biochimie descriptiva si principii de semnalizare celulara

ISBN: 978-606-28-1279-9

DOI: 10.5682/9786062812799

Anul publicării: 2021

Editia: I

Pagini:

Editura: Editura Universitara

Autor: Bogdan Nicolae Manolescu

Cod Produs: 9786062812799 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
  • Biochimie. Volumul I. Biochimie descriptiva si principii de semnalizare celulara

    Descarca
BOGDAN NICOLAE MANOLESCU

Stiintele biomedicale sunt printre cele mai dinamice domenii. Pandemia generata de raspandirea celui mai recent coronavirus a fost un bun prilej pentru a ilustra inca o data acest aspect. In 26 decembrie 2019 la unul dintre spitalele din Wuhan (China) era internat primul pacient infectat cu ceea ce avea sa fie cunoscut ulterior drept virusul SARS-CoV-2. In 3 februarie 2020 era publicat articolul „A new coronavirus associated with human respiratory disease in China” (Nature, 579, 265, 2020) in care era descrisa secventa genomului acestui virus (29.903 nucleotide). In 11 decembrie 2020 FDA (Food and Drug Administration) autoriza in regim de urgenta folosirea primului vaccin (Pfizer- BioNTech) in vederea imunizarii fata de virusul SARS-CoV-2 a persoanelor cu varsta de peste 16 ani. In fine, in 10 mai 2021, FDA extindea autorizarea pentru utilizarea acestui vaccin si in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 ani. In ciuda reticentei cauzata, in general, de o informare precara, cercetarile legate de utilizarea ARN-ului mesager in vederea obtinerii unor vaccinuri nu reprezinta o directie de cercetare tocmai noua, ci dateaza din anii ’90. Inceputurile studiilor in aceasta zona sunt legate de numele cercetatorilor americani Katalin Karikó, Drew Weissman si Robert Langer. Este foarte probabil ca in decembrie 2021 sa regasim printre laureatii Premiului Nobel pentru Medicina si Fiziologie unele dintre aceste nume. Aceasta succesiune de evenimente nu ar fi fost posibila fara biochimie, biotehnologie, biologie moleculara si genetica.
Uneori, viteza cu care apar noi descoperiri in biochimie este atat de mare incat nu prea mai putem tine pasul. In timp ce ma ocupam de tehnoredactarea acestei lucrari am avut surpriza sa aflu ca un grup de cercetatori de la Universitatea Georg August (Göttingen, Germania) a descris un nou tip de legatura covalenta ce se formeaza intre catenele laterale ale aminoacizilor cisteina si lizina (Nature, 593, 460, 2021). Evident, mi-a fost imposibil sa mai adaug aceasta informatie in cadrul capitolului 3, deoarece acesta fusese deja editat. Cu siguranta o voi face la o eventuala editie viitoare a acestei lucrari.
Alteori, noile descoperiri pot avea un impact profund asupra unui intreg domeniu. In prezent se stie ca doar proteinele si lipidele pot fi modificate prin atasarea de glicani. Prin urmare, vestea publicarii in revista Cell, in luna mai a acestui an, a unui articol care descrie primele molecule de ARN modificate prin glicozilare a provocat o surpriza enorma in comunitatea stiintifica internationala. Daca aceasta descoperire va fi validata de studii ulterioare, se va impune o analiza a modului in care procesul de glicozilare este prezentat in diferitele manuale de biochimie si biologie celulara.
Redactarea acestei lucrari a venit oarecum firesc ca urmare a experientei acumulate in 15 ani de predare a diferitelor aspecte de biochimie atat studentilor de la ciclul de licenta, cat si celor de la master. Cursurile si lucrarile practice m-au pus in situatia de a regandi modul de abordare a unor concepte. Solutiile au venit din cele mai neasteptate locuri. Spre exemplu, filmul islandez Despre oameni si oi (Hrútar, 2015) mi-a oferit ideea unei alternative atractive pentru predarea unor aspecte legate de structura tridimensionala a proteinelor.
Am redactat acest manual in decursul unui interval de aproape cinci ani si in toata aceasta perioada m-am gandit adesea la oportunitatea publicarii sale. La ora actuala avem acces la o serie de manuale excelente de biochimie cu o larga circulatie internationala. Prin urmare, la ce bun inca un manual de biochimie? Cred ca mediul universitar romanesc ar avea nevoie de o astfel de lucrare. Elaborarea acestui manual a fost destul de anevoioasa. In afara de aspectele fundamentale am incercat sa includ si o serie de informatii recente, ceea ce a presupus consultarea unui numar semnificativ de articole. Sigur, glicoliza, decarboxilarea oxidativa a piruvatului si ciclul acizilor tricarboxilici sunt aceleasi, dar in absenta elementului de noutate aceasta carte ar fi fost doar un alt manual de biochimie. Am incercat sa fac o selectie judicioasa a informatiei si sa o prezint intr-o forma cat mai clara si accesibila. In plus, pentru a facilita intelegerea am ales sa sustin textul cu numeroase tabele si imagini, unele originale, altele reproduse din baze de date si articole. Doar timpul imi va arata daca demersul meu va fi sau nu unul de succes. De asemenea, opiniile si sugestiile colegilor biochimisti si chimisti vor ajuta la imbunatatirea unei eventuale editii ulterioare.
Terminologia a fost o problema cu care m-am confruntat pe parcursul elaborarii acestui manual. Din punctul meu de vedere, traducerea unor termeni consacrati din limba engleza in limba romana nu este cea mai potrivita abordare. Uneori, pot aparea situatii cel putin bizare, daca nu chiar hilare. Spre exemplu, unele manuale romanesti traduc termenul receptori scavenger cu cel de receptori gunoier. Eu personal dezavuez total o astfel de traducere si o descurajez. Prin urmare, la redactarea acestui manual am optat, in mare masura, pentru folosirea terminologiei in limba engleza.
Biochimia, ca orice alta stiinta, nu este doar o suma de concepte, teorii si date stiintifice. Toate acestea au fost descoperite si dezvoltate de oameni. Documentarea pentru redactarea acestui manual mi-a dat posibilitatea de a-mi face o idee despre povestile de viata ale unor cercetatori mai cunoscuti sau mai putin cunoscuti. Unele dintre aceste povesti sunt de-a dreptul tragice, precum cea a lui Jakub Parnas, in timp ce altele ne vorbesc despre determinarea omului de a depasi orice obstacol ivit in calea cunoasterii. Acesta este si motivul pentru care am ales ca de-a lungul acestei lucrari sa indic numele unui numar cat mai mare de cercetatori.
Din considerente tehnice, materialul redactat va fi publicat sub forma a doua volume. Primul dintre acestea descrie aspecte de baza si face o prezentare a principalelor clase de biomolecule (aminoacizi, peptide, proteine, glucide, lipide si baze azotate si derivatii acestora). In plus, capitolul destinat lipidelor beneficiaza si de un consistent subcapitol despre membranele biologice. De asemenea, exista si doua capitole suplimentare despre transportul prin membrane si respectiv semnalizarea intercelulara. Cel de-al doilea volum cuprinde prezentarea cailor metabolice, precum si a modalitatii prin care celulele isi obtin energia (metabolismul energetic). In fine, cum biochimia nu poate fi separata de patologie, am inserat de-a lungul acestei lucrari o serie de corelatii clinice pe care le-am considerat relevante in anumite contexte. Cu toate ca acest manual este axat pe biochimia omului, el cuprinde si aspecte de biochimie microbiana si chiar vegetala.
Din punctul meu de vedere, aceasta lucrare are o adresabilitate foarte larga. Poate fi utilizata de studentii facultatilor de Biologie, Chimie, Medicina si Inginerie Chimica. Sigur, in functie de profil, ar trebui selectate judicios doar anumite concepte.
In incheiere as dori sa le multumesc colegelor mele, doamnele Conf. Dr. Anca Marton (Departamentul de Chimie Organica „C. Nenitescu”, Facultate de Chimie Aplicata si Stiinta Mate- rialelor, Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti) si Conf. Dr. Ileana Farcasanu (Departamentul de Chimie Organica, Biochimie si Cataliza, Facultatea de Chimie, Universitatea din Bucuresti) pentru parcurgerea critica a materialului redactat de mine, precum si pentru discutiile constructive care m-au ajutat sa imbunatatesc numeroase aspecte. De asemenea, as dori sa ii multumesc si doamnei Ameluta Visan (Editura Universitara) care a avut o contributie fundamentala in tehnoredactarea acestei lucrari si in editarea tuturor imaginilor preluate din diverse surse.


Bogdan Nicolae Manolescu

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!