„Istrati a fost un om scindat. Omul tuturor contradictiilor imaginabile. S-a dezis frecvent si si-a surprins contemporanii prin declaratii, adeziuni si gesturi de sens contrar. A fost «omul care nu adera la nimic», cum ii placea sa spuna in anii ’30, dar a aderat la aproape toate cauzele intalnite in cale. Se inflama usor, schimba atitudinile ca pe camasi, lua pozitie ori de cate ori descoperea o cauza. Uneori era, pur si simplu, in cautarea atentiei celorlalti. Anonimatul era o haina prea stramta pentru el. Recunoasterea sa ca scriitor a venit tarziu, a prins ultimul tren. Dar atitudinile lui paradoxale au venit si din trairi profunde ‒ deloc circumstantiale –, din trecutul indepartat al copilului descult, hoinarind pe malul Dunarii. A nu avea nicio cauza pentru care sa lupte i se parea de-a dreptul imposibil, o nefericire si o viata fara rost.
Panait Istrati nu trebuie neaparat preamarit, pentru ca nu a fost nici sfant, nici Isus, nici zeu, nici sacrificat. In urma lui ramane harul inegalabil de povestitor cu care a adus la suprafata o umanitate eterna in datele ei esentiale. A fost fascinat de omul de dincolo de timp si ne-a fascinat, la randul lui, povestindu-l. Emotia a fost vehiculul de care s-a folosit. Umanismul lui primitiv si adanc nu l-a parasit in nicio imprejurare. Nu s-a intors niciodata impotriva omului, desi ar fi avut de ce. Compasiunea si fraternitatea au fost sentimentele lui cele mai puternice. Nu l-au parasit niciodata.” STELIAN TANASE
Informatii conformitate produs
Stelian Tanase este scriitor, eseist, istoric, politolog, realizator de televiziune, profesor universitar. Absolvent al Facultatii de Filosofie din Bucuresti, a participat activ la evenimentele din decembrie 1989, devenind o personalitate de referinta a societatii civile romanesti. A fost primul presedinte al Grupului pentru Dialog Social, vicepresedinte al Partidului Alianta Civica, Presedinte al Societatii Romane de Radio si Televiziune, fiind in prezent profesor la Facultatea de Stiinte Politice.
Opera sa cuprinde lucrari de fictiune (literatura), texte de nonfictiune (stiinte politice, istorie, cercetarea arhivelor) si volume de memorialistica.
Biografia lui Panait Istrati, unul dintre cei mai interesanti scriitori romani ai secolului al XX-lea.