Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Hamangiu Drept civil. Persoanele. In reglementarea noului Cod civil. Editia a III-a, revazuta si adaugita - Ovidiu Ungureanu, Cornelia Munteanu

80,00 Lei

Editura: Hamangiu

Autor: Ovidiu Ungureanu, Cornelia Munteanu

Editia: a 3-a, revazuta si adaugita

Pagini: 448

Anul publicării: 2015

ISBN: 978-606-27-0213-7

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786062702137 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Review-uri (0)
Intr-o ierarhie a disciplinelor juridice, Dreptul persoanelor va ocupa intotdeauna un loc deosebit de important, pentru ca este materia care guverneaza si protejeaza Omul, dar si pentru ca este materia cu cele mai multe implicatii in celelalte ramuri ale dreptului. Persoana este „inima” tuturor activitatilor juridice. Nu intamplator – dupa modelul lui Justinian –, codurile moderne se deschid cu Dreptul persoanelor.

In peisajul juridic romanesc, mai ales dupa adoptarea noului Cod civil, Profesorii Ovidiu Ungureanu si Cornelia Munteanu sunt, probabil, cei mai preocupati si constanti cercetatori ai materiei persoanelor. Interesul si aplecarea speciala pentru analiza numeroaselor probleme privind regimul juridic al persoanei au fost recunoscute si de cititori, ca dovada ca lucrarea autorilor – Drept civil. Persoanele a ajuns, iata, la a treia editie dupa intrarea in vigoare a noului Cod civil. De la o editie la alta, continutul cartii a fost revizuit permanent si actualizat, tinandu-se seama de ultimele modificari ale legislatiei secundare, precum si de doctrina si solutiile recente din practica judiciara nationala si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Ca structura, lucrarea Drept civil. Persoanele este impartita in doua titluri: primul este dedicat persoanei fizice, iar cel de-al doilea trateaza persoana juridica. Astfel, in prima parte sunt avute in vedere corpul uman, drepturile personalitatii, capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu, identificarea si ocrotirea persoanei fizice.

In privinta protectiei corpului uman, autorii analizeaza inclusiv dispozitiile legale privind prelevarea si transplantul de organe, tesuturi si celule de origine umana, precum si cele legate de procrearea asistata medical, subiecte care, prin actualitatea si implicatiile in plan personal si juridic, necesita o atentie sporita.

Cat priveste drepturile personalitatii – drepturi fundamentale care apartin oricarui individ prin insusi faptul ca este om –, ele au fost pentru prima data expres reglementate in legislatia noastra in noul Cod civil si se impart in doua categorii: drepturi care privesc protectia corpului uman (dreptul la viata, la sanatate, la integritate fizica si psihica etc.) si drepturi care ocrotesc valorile morale si sociale (dreptul la demnitate, la onoare, la propria imagine si voce, mult-invocatul drept la respectarea vietii private etc.). Comentariile cuprind inclusiv discutii legate de limitele exercitarii drepturilor personalitatii si apararea acestora fata de orice atingere ce le-ar putea fi adusa in mod ilicit.

In capitole distincte ale cursului de Drept civil. Persoanele sunt examinate aspecte privind capacitatea juridica a persoanei fizice – pe de o parte, capacitatea de folosinta si, pe de alta parte, capacitatea de exercitiu –, fiind relevate probleme de interes si uneori controversate cum ar fi timpul legal al conceptiunii, eutanasia, suicidul, declararea judecatoreasca a mortii, respectul datorat persoanei dupa decesul sau, incapacitatile de folosinta ale persoanei fizice. De asemenea, un capitol este destinat problemelor legate de identificarea persoanei fizice (numele si prenumele, domiciliul si resedinta, starea civila), iar un altul ocrotirii persoanelor fizice, atat a minorilor (autoritatea parinteasca, tutela, curatela, protectia copilului aflat in dificultate), cat si a majorilor (interdictia judecatoreasca, internarea nevoluntara, curatela, asistenta sociala a persoanelor varstnice).

In titlul al II-lea al cartii sunt analizate succint chestiuni precum natura juridica a persoanelor juridice, clasificarea acestora, regimul lor juridic, probleme legate de infiintarea, capacitatea si identificarea, reorganizarea si incetarea persoanei juridice.

Drept civil. Persoanele se adreseaza in special studentilor facultatilor de drept, dar poate fi o sursa utila de documentare atat pentru cei care pregatesc lucrari de dizertatie sau teze de doctorat, dar si pentru toti cei implicati, intr-un fel sau altul, in activitati privind protectia persoanei in general, a minorilor si a celor incapabili in special, precum si a drepturilor legate de personalitatea umana, domeniu care a capatat– si in dreptul civil roman – o importanta din ce in ce mai mare in ultima perioada.

Autorii cursului de Drept civil. Persoanele sunt doi reputati specialisti ai dreptului civil – Ovidiu Ungureanu este profesor universitar, fost decan al Facultatii de Drept a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, iar Cornelia Munteanu este conferentiar universitar la aceeasi facultate.
  • Drept civil. Persoanele. In reglementarea noului Cod civil. Editia a III-a, revazuta si adaugita - Ovidiu Ungureanu, Cornelia Munteanu

    Descarca
Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!