Publicistica si corespondenta lui Alexandru Macedonski

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-28-0550-0

    Doi: 10.5682/9786062805500

  • Anul publicării:

    Pagini: 234

2500 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Cuvânt înainte Publicistica si corespondenta lui Alexandru Macedonski

Lucrarea este una prin excelenta de istorie literara. Autoarea cerceteaza cu migala si la obiect unul dintre sectoarele mai putin cunoscute ale activitatii lui Al. Macedonski, respectiv, publicistica si corespondenta sa.

O mare parte dintre articolele publicate de scriitor au fost comentate si editate de Tudor Vianu, altele au fost studiate de Adrian Marino. Au ramas insa multe necunoscute si este meritul autoarei lucrarii de fata de a le semnala prezenta intr-un corpus cuprinzator, organizat cronologic, cu mentionarea publicatiei in care au aparut.

Victima a trecerii timpului si a imprejurarilor, corespondenta expediata si primita de Al. Macedonski este numai partial posibil de a fi adunata, multe „inscrisuri” fiind pierdute sau, in cel mai bun caz, ratacite.

Comentariul candidatei si „corpusul” intocmit se sprijina pe ceea ce se afla in fondurile BAR, MLR, Institutului G. Calinescu, BCU Bucuresti, BCU Cluj, Biblioteca Th. Aman din Craiova, pe scrisorile „deschise” publicate de autor, care sunt de fapt tot articole de o forma aparte. Se apeleaza, de asemenea, si la unele articole si studii ramase in manuscris si pastrate la MLR ca si la articolele aparute in brosura sau la prefete intocmite de Macedonski la volume ale unora dintre colaboratorii sai (Th. M. Stoenescu, Traian Demetrescu, C. Cantilli, Caton Theodorian).

 Nu s-au putut include colaborarile lui Al. Macedonski la presa straina, publicatiile respective lipsind din colectiile BAR, BCU Cluj si Bucuresti sau din Biblioteca Institutului G. Calinescu. Aceste publicatii i-au fost inaccesibile de altfel si lui Adrian Marino, in momentul intocmirii monografiei sale. In schimb, au fost inregistrate si comentate un mare numar de scrisori trimise si primite de Al. Macedonski in limba franceza, multe dintre ele oferind amanunte interesante privitoare la biografia omului si a operei. [...]

 Lucrarea stabileste, cum am aratat, un corpus relativ complet de articole si de scrisori, menit sa ofere o perspectiva de ansamblu a domeniului, sa identifice teme si probleme, prezente de cele mai multe ori si in opera literara a scriitorului. Sunt abordate, de asemenea, detalii care tin de profilul diverselor publicatii la care a colaborat Al. Macedonski si sunt comentate opinii care conduc la o mai buna cunoastere a personalitatii scriitorului si a locului pe care il ocupa in miscarea literara a timpului. [...]

Sunt semnalate atitudinile politice si orientarea ideologica a scriitorului, caracterul oscilant al acestora, ezitarile intre liberalism si conservatorism, chiar unele utopii socializante. Se observa ca, in general, publicistica lui Al. Macedonski nu este una de doctrina ideologica, ci una de opinie, influentata vizibil de evenimentul cotidian. Se incearca o grupare tematica a articolelor, retinandu-se aspiratia spre libertate si egalitate–ultima inteleasa ca element activ numai intre indivizi de aceeasi conditie sociala si intelectuala, contestarea in spirit iluminist a mai multor institutii care i se par invechite, comentarea politicii externe a tarii si exprimarea unor atitudini discutabile referitoare la Razboiul de Independenta si la Primul Razboi Mondial. Publicistul este interesat de probleme de agricultura, industrie si comert, isi exprima opinia in legatura cu situatia evreilor si a romanilor din Transilvania.

 O mare parte a publicisticii exprima ostilitatea lui Al. Macedonski fata de Academie, Junimea, „Convorbiri literare”, V. Alecsandri. T. Maiorescu, uneori, in 1912, respingand chiar Simbolismul, pe care il considera macabru, decadent, lipsit de motivatie si optand pentru Romantism si pentru „poezia sociala”, reprezentata de creatia de la 1848. Romantismul „teoretizat” de Al. Macedonski este de tip hugolian, clasicismul este identificat cu rezistenta la coroziunea timpului, desi in ultima analiza simpatiile sale converg deschis spre Simbolism.

 Al. Macedonski aborda, de asemenea, problemele criticii literare, era preocupat, ca si Heliade, de rolul acesteia in promovarea „mestesugului”, pleda pentru obiectivitate in aprecierea valorilor, dar a iscat, dupa cum se stie, multe si justificate nemultumiri datorita subiectivismului excesiv cu care judeca literatura unora dintre contemporanii sai.

 In ansamblu, cred ca autoarea a realizat o imagine cuprinzatoare si documentata a activitatii publicistice a lui Al. Macedonski, semnaland motivatii, consecinte, legaturi cu opera, ecourile ei in epoca si in posteritate.

Corespondenta a fost cercetata cu atentie, extragandu-se date care intereseaza caracterizarea cat mai fidela a omului si a operei sale. Este o lucrare necesara, care completeaza cercetarea unui domeniu al operei lui Al. Macedonski, ramas in oarecare masura mai putin abordat, in totalitatea lui, de istoria literara.

Prof. dr. Al. Hanta

[Randurile de mai sus au fost scrise in 2006, facand parte din referatul tezei mele de doctorat. In acea lucrare imi propuneam atingerea mai multor obiective: stabilirea unui corpus cat mai complet de articole si de scrisori, necesar pentru o mai buna cunoastere a activitatii lui Al. Macedonski (Capitolele V, VI), cercetarea publicisticii si a corespondentei sale (Capitolele III, IV), tinand cont de particularitatile domeniilor respective (Capitolul II) si de sursele bibliografice consultate (Capitolul I).

*

 De atunci, au trecut multi ani, domnul profesor Alec Hanta, coordonatorul lucrarii mele, nu mai este printre noi. Parca ieri insista sa plec la Cluj si sa discut personal cu Adrian Marino...„Cunoaste cel mai bine subiectul tau”, imi tot repeta. I-am urmat sfatul, insa spre surprinderea mea, criticul literar nu era dispus sa-mi vorbeasca despre Macedonski, prefera sa discutam despre idei literare, sa schimbam impresii in alte limbi (engleza, franceza si germana). Mi-a marturisit ca a scris monografia intr-o perioada urata a existentei sale, l-am inteles si nu am insistat. „Viata lui Alexandru Macedonski” imi aminteste numai situatii neplacute si umilitoare, avea sa se destainuie mai tarziu in autobiografia sa, Viata unui om singur. Din experienta acelor ani, Adrian Marino ramasese doar cu regretul ca nu a putut salva mai multe manuscrise...In cautarea lor, am plecat la Craiova, am batut zadarnic la poarta casei lui Tradem. Pustiu! In final, am ajuns fata in fata cu tronul Maestrului, obiect de muzeu. Nu mai era acolo sa-mi ofere o „nestemata”, ajunsesem prea tarziu...]

Despre autor

Alexandra Dragomirescu

Te-ar mai putea interesa şi..

NUCLEE MITICE IN ROMANUL ROMANESC POSTBELIC

NUCLEE MITICE IN ROMANUL ..

Limba si literatura romana

000 RON Detalii

Terminologia dobrogeană a numelor de rudenie

Terminologia dobrogeană ..

Limba si literatura romana

1000 RON Detalii

Anglicismele economice in dictionare si mass-media

Anglicismele economice in..

Limba si literatura romana

000 RON Detalii


Vasile Alecsandri. Poezii, corespondenţă şi statistică

Vasile Alecsandri. Poezii..

Limba si literatura romana

800 RON Detalii

Aspecte actuale ale terminologiei

Aspecte actuale ale termi..

Limba si literatura romana

000 RON Detalii

Tudor Arghezi. Poezie şi statistică

Tudor Arghezi. Poezie şi..

Limba si literatura romana

800 RON Detalii

Promoţii

Contabilitatea in partida dubla si legislatia persoanelor juridice fara scop patrimonial, simplificata si actualizata

Contabilitatea in partida..

Contabilitate

5200 RON Detalii 57.8 RON

Trimiterile preliminare ale instantelor din Romania la CJUE. Culegere adnotata de jurisprudenta (2007-2018) - Vol. I-X si Addenda

Trimiterile preliminare a..

Drept

54000 RON Detalii 830 RON

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Ciclul contabil si inchiderea exercitiului financiar

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Recomandările editurii

ROMANIA SI FENOMENELE MAJORE DIN ECONOMIA EUROPEANĂ SI GLOBALA, Vol. 1

ROMANIA SI FENOMENELE MAJORE D..

Istoria economiei

4334 RON Detalii

PERSPECTIVE INOVATIVE ALE EVALUARII IN INVATAMANTUL PRIMAR. Evaluarea digitala

PERSPECTIVE INOVATIVE ALE EVAL..

Pedagogia invatamantului primar si prescolar

3500 RON Detalii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 -15 iunie 1889) a fost poet , prozator  roman,   ... citeşte mai mult →

Interviuri

 Nicolae Mărgineanu Nicolae Mărgineanu    Destine marcate de istorie. Din biografia unui reputat cineast ... citeşte mai mult →