Sintaxă. Teorie şi exerciţii

Sintaxă. Teorie şi exerciţii

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-591-034-8

  • Anul publicării:

    Ediţia: I

    Pagini: 112

770 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Mai multe detalii Sintaxă. Teorie şi exerciţii

Având în vedere că noua programă de Limba şi literatura română pentru gimnaziu include noţiunile de sintaxă a propoziţiei şi a frazei în domeniul elementelor de construcţie a comunicării, punând accent pe dobândirea competenţei de comunicare, este evidentă necesitatea unei înţelegeri temeinice a acestora de către elevi, în scopul unei exprimări corecte.

Aşadar, lucrarea de faţă s-a născut în urma constătarii la clasă a unor erori făcute de către elevi în domeniul exprimării, mai ales la nivelul topicii şi al punctuaţiei. Am observat în numeroase rânduri că atât în cazul exprimării orale, cât şi în cel al exprimării scrise, elevii continuă să facă anumite greşeli legate de aceste aspecte – topica şi punctuaţia în propoziţie şi în frază, respectiv relaţiile care se stabilesc între părţile de propoziţie, dar şi între propoziţii, în cadrul frazei.

Lucrarea vine în sprijinul elevilor de gimnaziu, care doresc să îşi valorifice cunoştinţele legate de sintaxă, să le exerseze pe cele deja stăpânite, sau chiar să descopere lucruri noi.

Am dorit o abordare inedită a problemelor de sintaxă, considerând necesară o îmbinare a acestora cu textele literare, tocmai în vederea unei mai bune înţelegeri a chestiunilor legate de exprimare, referindu-mă, după cum am precizat mai sus, în mod deosebit, la punctuaţie şi topică. Faptul că în unele exemple am utilizat texte mai vechi, precum cele din folclor, nu face decât să evidenţieze rolul acestor aspecte – topica şi punctuaţia, precum şi formele inedite ale unor cuvinte în exprimare.

Această îmbinare a elementelor gramaticale cu aspectele legate de literatura română nu este întâmplătoare, ci face ca exerciţiile să fie mai interesante şi să clarifice elevilor, eventual, chestiuni legate şi de rolurile stilistice ale unor forme gramaticale, precum cele preluate din proverbe.

Lucrarea poate fi folosită şi ca un caiet eficient de lucru, mai ales în abordarea elementelor de sintaxă la clasa a VIII-a, deoarece cuprinde şi exerciţii inedite, îndepărtându-se de stereotipiile pe care elevii le regăsesc în unele dintre manualele şcolare.

Astfel, elevii sunt antrenaţi într-o activitate interesantă, utilă şi placută, învăţând într-un ritm eficient şi propriu, mai ales că lucrarea cuprinde atât noţiuni teoretice, cât şi exemple concludente, dorindu-se elucidarea „misterelor” legate de sintaxa limbii române.

                                                                                               

 

Autoarea

Cuprinsul cărţii Sintaxă. Teorie şi exerciţii

Relaţii sintactice în propoziţii şi în frază / 9

SUBIECTUL / 13
Propoziţia subordonată subiectivă / 15
EXERCIŢII / 18

PREDICATUL / 28
Propoziţia subordonată predicativă / 31
EXERCIŢII / 33

ATRIBUTUL / 44
Propoziţia subordonată atributivă / 47
EXERCIŢII / 49

COMPLEMENTUL / 55
Propoziţia subordonată completivă directă / 66
Propoziţia subordonată completivă indirectă / 68
Propoziţia subordonată circumstanţială de loc / 70
Propoziţia subordonată circumstanţială de timp / 72
Propoziţia subordonată circumstanţială de mod / 74
Propoziţia subordonată circumstanţială de cauză / 76
Propoziţia subordonată circumstanţială de scop / 78
Propoziţia subordonată circumstanţială condiţională / 80
Propoziţia subordonată circumstanţială concesivă / 81
Propoziţia subordonată circumstanţială consecutivă / 84

EXERCIŢII / 86
Elementele introductive ale propoziţiilor subordonate (Scheme) / 105
Bibliografie generală / 111

Despre autor

Diana-Andreea Pop

Pop Diana-Andreea s-a născut la 13 august 1986 în oraşul Huedin, judeţul Cluj. Absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Nord din Baia Mare, secţia Limba şi literatura română-engleză, precum şi a Masteratului de Literatură română şi modernism european, din cadrul aceleiaşi universităţi. În prezent, doctorand la Şcoala Doctorală de Filologie a Universităţii de Nord din Baia Mare, sub coordonarea profesorului universitar Gheorghe Glodeanu, cu titlul tezei de doctorat Vis şi realitate în opera lui Mircea Eliade. A colaborat cu studii şi articole de specialitate în reviste cu caracter educaţional, precum : Noi şi dascălii noştri, Didactica XXII şi Ecouri didactice. Cărţi publicate : E-books: o Identităţi sociale în Ramayana şi Iliada, Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2010. o Arta teatrului de animaţie, Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2010. Format tipărit: o Sintaxă. Teorie şi exerciţii, Editura Universitară, Bucureşti, 2010.

Unde se găseşte

www.editurauniversitara.ro

Te-ar mai putea interesa şi..

Gramatica si stilistica - pentru uz scolar

Gramatica si stilistica -..

Cartea pentru scoala

1927 RON Detalii

Simbolismul romanesc - Alexandru Macedonski, George Bacovia

Simbolismul romanesc - Al..

Cartea pentru scoala

770 RON Detalii

Mihai Eminescu - Pagini alese - Comentarii, sinteze, rezumate, noţiuni de teorie literară, dicţionar de personaje literare, teste de autoevaluare

Mihai Eminescu - Pagini a..

Cartea pentru scoala

770 RON Detalii


Ion Luca Caragiale - Pagini alese - Comentarii, sinteze, rezumate, noţiuni de teorie literară, dicţionar de personaje literare, teste de autoevaluare

Ion Luca Caragiale - Pagi..

Cartea pentru scoala

770 RON Detalii

Vasile Alecsandri - Pagini alese - Comentarii, sinteze, rezumate, noţiuni de teorie literară, dicţionar de personaje literare, teste de autoevaluare

Vasile Alecsandri - Pagin..

Cartea pentru scoala

770 RON Detalii

Limba si literatura romana pentru invatamantul gimnazial

Limba si literatura roman..

Cartea pentru scoala

1156 RON Detalii

Promoţii

Contabilitatea aplicata a intreprinderilor si microintreprinderilor

Contabilitatea aplicata a..

Contabilitate

3500 RON Detalii 38.53 RON

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL AL MICULUI ÎNTREPRINZĂTOR

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL ..

Contabilitate

3000 RON Detalii 38.53 RON

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Metoda si modelare

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 -15 iunie 1889) a fost poet , prozator  roman,   ... citeşte mai mult →

Interviuri

ADRIAN SEVERIN ADRIAN SEVERIN Adrian Severin (n. 28 martie 1954 la Bucuresti) este un politician si diplomat r ... citeşte mai mult →